De kamikazejazz van De Beren Gieren

Gent Jazz

Nathalie

De Beren Gieren spelen deze zaterdag 12 juli op Gent Jazz.

  • Gent Jazz
  • 12 jul 2014
Google maps
location

Op de affiche van Gent Jazz deze zaterdag: De Beren Gieren met pianist Fulco Ottervanger. Zo'n naam schreeuwt natuurlijk om een interview. Blijkt dat ze ook nog van Mariah Carey houden. Meet onze nieuwe favoriete jazzband!

Jullie komen net van een jazzfestival in Ljubljana. Kako je bilo

Fulco Ottervanger: "Supercool festival! Mooi stadje ook, met bos en bergen rondom. We spelen veel in het buitenland, deze week in Avignon en North Sea Jazz in Rotterdam. Na massa’s optredens in België is het tijd voor de ‘eurosprong’. Hoogtepunt in Ljubljana was trouwens onze ‘teambuilding’ op een militair domein (lacht mysterieus)." 

Simon Segers: De elf uur durende rit er naartoe was ook vrij legendarisch. 

Hoe ga je de verveling tegen in de auto?

Fulco: Karaoke! We zingen graag: alles van Mariah Carey tot Bon Jovi. En spelletjes, zoals ‘noem bandnamen met een dier erin’. 

De Beren Gieren!

Fulco: Mooi, maar ik win sowieso. (enthousiast) Red Zebra, The Animals, The Monkeys, Imperial Tiger Orchestra, Dog Eat Dog, Moondog Jr … 

Van dieren gesproken, vanwaar komt jullie bandnaam, meneer Ottervanger? 

Fulco: Ik was in de dierentuin van Bouillon en daar zitten de gieren naast de beren.

Simon: Die versie had ik nog niet gehoord. 


Hoe kom je als Nederlander in een Gentse jazzband terecht, Fulco? 

Fulco: Ik was gefascineerd door de Gentse Feesten.

Simon: Lieven (de bassist) en ik rookten als puber samen sigaretten roken op dezelfde straathoek. Fulco leerde ik via-via kennen, zo’n 11 jaar geleden al ondertussen. Het begon met veel doelloze nachtelijke jams. 

Fulco: We speelden in een bos, nog met een saxofonist toen. Een keer heb ik wat melodietjes opgenomen en ingezonden. De saxofonist vertrok naar Berlijn dus toen waren we nog met drie. Toen wonnen we het Jong Jazz Talent van Gent Jazz en ging de bal aan het rollen. 

Wat voor jazz spelen jullie? 

Fulco: We spelen niet op safe, noem het maar kamikazejazz.  Er zijn een paar dingen die vastliggen, dat kan de melodie of de sfeer zijn. En dan improviseren we daarrond. 

Simon: Elke live versie is dus uniek. Het  is pas geslaagd als we echt iets nieuws hebben gemaakt. We willen onszelf blijven verrassen. 

Suckt het dan soms niet totaal? 

Fulco: (gedecideerd) Ja. Als je op de rand van de ravijn loopt, kan je er ook afvallen. We behoren tot een nieuwe generatie jazzmuzikanten die durft te experimenteren. We luisteren ook naar vintagerock, Black Sabbath bijvoorbeeld. Alles van Kraftwerk tot klassiek, van Miles Davis tot Aphex Twin. 

Simon: We luisteren naar alles eigenlijk, we zijn niet zo ‘stilistisch’ (lacht). En ons publiek is niet alleen de oude man met baard die stoffige platen oplegt. Ook mensen die niet met jazz bezig zijn, smaken onze optredens

"Die groupies zijn lastig, man. Je moet ze van je afschudden als muggen!"


Zijn jazzfestivals ook seks, drugs and rock ‘n’ roll?

Fulco: Die groupies zijn lastig, man. Je moet ze van je afschudden als muggen!  

Simon: Je ziet niet vaak celebrities in de backstage. Norah Jones ooit eens. En pianist Fred Hersch hebben we zien lunchen! 

Fulco: Het is allemaal niet zo glamoureus, die rockmuzikanten van Metallica zitten ook gewoon hun emails te checken in de backstage. 

Deze zaterdag staan jullie op Gent Jazz. Gaan jullie zelf naar optredens kijken?

Fulco: Zeker, het programma op zaterdag is steengoed! ¾ Peace, de band van Ben Sluijs op het hoofdpodium. Black Flower speelt de afterparty; dat is Ethiopische groovejazzrock. Ik ben ook benieuwd naar het nieuwe duo van Brad Mehldau en Mark Guiliana. ‘Mehliana’ heet het blijkbaar – wel een stomme naam. 

Simon: Dans Dans op vrijdag zal iets speciaals zijn. En Gabriel Rios' nieuwe sound is de moeite. Toffe kerel ook, we zijn samen naar Bologna gereisd. Dat is net als Gent een Unesco City of Music ofzoiets. Wij dus met een delegatie naar daar: An Pierlé, Lander Gyselinck en Gabriel dus. Tof om samen te jammen. 

Zien we De Beren binnenkort samen op de planken met Gabriel?

Fulco: Het zou kunnen werken, maar we hebben niet direct die ambitie. Samenwerkingen vergen veel tijd, alles moet kloppen. En we zijn echt gehecht aan ons trio.  We repeteren veel bij Simon thuis of we zitten samen op café. 

Aan welke Gentse togen hangen jullie doorgaans? 

Fulco: Dat kan ik niet verklappen, dan komen al die groupies naar daar. Probeer Bar des Amis eens! 

Bedankt voor dit dwaalspoor.