Dour 2018: van grijs tot hip, quoi

Dour 2018

Brecht Vissers

Het is allesbehalve easy om op te lijsten wat er allemaal te beleven valt op een festival dat zo eclectisch is als Dour. Want terwijl u gepreoccupeerd bent met turkse psychedelica, staat Baxter Dury het publiek te bezweren in een andere tent. Dourgangers, wij hebben medelijden. Hier vind je ons alvast dit weekend, opgedeeld in willekeurige categorieën. 

1. Grey hair, don't care

Atari Teenage Riot 

In deze categorie vind je oude zakken die nog steeds cool zijn. Zo is er Atari Teenage Riot, digitale hardcore die na de val van de Berlijnse Muur weerwerk bood tegen de hardcore van neo-nazi's in de jaren 90. Sinds 2010 touren ze terug met hun sound die nog altijd geen gelijke kent, tenzij misschien een beetje in de muziek van Ho99o9. Zo magisch is Dour: Ho99o9 speelt een dag later op hetzelfde podium.

Chemical Brothers 

Opvallend: het meeste grijsharig geweld dat op Dour staat, werd populair in de jaren negentig en de nillies. Zo ook bijvoorbeeld Chemical Brothers. Die moeten we niet voorstellen. We vonden een hit voor elk woord in deze zin

Slowdive 

Shoegazefans weten het al langer: Slowdive is echt een van die bands waar je naar blijft teruggrijpen. Met Souvlaki uit 1993 gaven ze het genre een nieuwe definitie en toch verloren ze in 1995 hun label en daarmee ook hun goesting. Die kwam in 2017 helemaal terug. Nu spelen ze die prachtige nummers weer. Must see.

2. Hyped & Hipster

Angèle

Je kan tegenwoordig de krant niet meer openvouwen of ze staan erin. Ze bekleden de cover van Knack Focus. Ze zijn jong, knap en dragen een witte broek en een adidasvest. Ze dragen sandalen. Ja, die zijn óók terug in. Gek, ? Kijk maar eens rond op Dour. We hebben het natuurlijk over artiesten zoals Angèle, bijvoorbeeld. Zij is niet meer van de radio weg te slaan. 

Princess Nokia

Princess Nokia is een provocerende zelfzekere rapper die met haar album 1992 Deluxe uit 2017 heel wat recensenten in de haren deed krabben. Is deze zelfbewuste feministische hiphop nu dé shit? Of gewoon shit? Je kan het zelf uitzoeken op Dour.

Porches

Meer hipster dan hyped is Porches. Met zijn funky en emotionele synthesizer pop bekoort hij the happy few al jaren. Zijn album Pool uit 2016 is een verborgen parel voor iedereen die van doodeerlijke break-upalbums houdt.

3. Francobelge, quoi

 

THOT

Gek genoeg verloopt de uitwisseling tussen Vlaanderen en Wallonië qua muziek niet altijd even vlot als bij Angèle. Zo geraken enkele fijne artiesten niet tot hier en omgekeerd. Neem nu het altijd opzwepende experiment van THOT. Zij zijn al tien jaar bezig met stevige gitaren en vreemde ritmesprongen, maar krijgen hier niet genoeg bekijks.

Girls in Hawaii

Iets bekender is Girls In Hawaii. Hun album Everest ontroerde aan elke kant van de taalgrens. Het werd opgedragen aan hun drummer, die omkwam in een verkeersongeval. Ondertussen hebben ze een nieuwe worp: Nocturne, waar hun muziek soms een funky kantje krijgt.

BRNS

Ondertussen loopt het Nederlandstalige publiek ook warm voor BRNS. Hun popmuziek bewandelt de dunne grens tussen gek en geniaal. Complètement fou où cérébral? Vooral Mexico kan je kennen. En dat is ook het meest perfecte voorbeeld van waar BRNS voor staat.