“Ik wil vredevolle agressie opwekken met mijn muziek”

Een eerlijk interview met Doctrine

Eva

Foto’s voor “Ik wil vredevolle agressie opwekken met mijn muziek”

Doctrine werkt aan een opvolger voor zijn succesvolle EP 'Hyperspace'.

Doctrine, het muzikale alter ego van Kortrijkzaan Willem Vanderstichele (21) staat morgen achter de draaitafels op Rampage, het grootste drum-'n-bass en dubstep event in Europa. Vandaag vertelt hij aan BILL waarom hij niet nerveus is om voor een groot publiek te staan.

Vorig jaar tekende hij bij Radar Records, het platenlabel van Murdock, de Belgische padre van de drum-'n-bass. Zijn eerste EP Hyperspace is een schot in de roos en wordt overladen met lof uit alle hoeken van de wereld. Willem blijft er bescheiden bij: “Ik begon aan drum-'n-bass zonder verwachtingen, gewoon om iets om handen te hebben. Het is zalig dat het aanslaat en ik ga gewoon mee met de flow.”

Mentor Murdock

Je maakt sinds vorig jaar muziek onder Murdocks platenlabel Radar Records. Hoe ben je daar terechtgekomen?

Willem Vanderstichele: “Ik had het gevoel dat de dubstepscene verzadigd was. Voor alle dubstep die gemaakt werd, werd een nieuwe term verzonnen. Zo’n shit vind ik echt niet chill. Ik zocht een nieuwe uitdaging, en dat was drum-'n-bassmuziek. Het genre is enorm breed en biedt massa’s mogelijkheden.”

“Ik maakte een drum-'n-bassplaat en stuurde die door naar Murdock op Facebook. Hij vond mijn plaat supervet en een tijdje later spraken we af in Antwerpen, waar ik tekende om met Radar Records mijn muziek te releasen. Murdock zit al lang in het milieu en weet perfect hoe een plaat in elkaar moet zitten. Hij is in zekere zin mijn muzikale mentor.”

Morgen sta je op Rampage, samen met namen als Flux Pavilion en Camo & Krooked. Ben je nerveus als je voor zo ’n groot publiek staat?

“De tien seconden voor ik op play druk, voel ik me een klein beetje nerveus. Maar vanaf dan schakel ik over op automatische piloot en geniet ik gewoon van wat ik doe. Ik ben nerveuzer als ik voor een klein publiek sta, omdat ik dan oogcontact en interactie wil met het publiek. Als je voor een groot publiek staat, heb je alle tijd om je te focussen op de muziek en is er veel minder stress.”

Hush

Waar ben je naast optreden nog mee bezig?

"Ik werk aan een tweede EP en aan een nieuw project waar ik best trots op ben. Hush staat voor experimentele, hip-hopachtige muziek à la Flume of Cashmere Cat. Ik hoop er dit jaar nog een EP voor uit te brengen. Aan een drum-'n-bassplaat kan je vier uur werken, maar daarna ben je kapot. Hush is veel chiller om te maken. De muziek vloeit er gewoon uit. Het is een soort muzikale impuls die ik probeer om te zetten in goede nummers.”

Hoe gaat je tweede EP verschillen van de eerste?

Hyperspace was mijn doop in de drum-'n-bass. Het was de eerste keer dat ik zo ’n muziek maakte en ik kan er nog veel meer uithalen. De tweede EP wordt er één van een ander en beter niveau. Er staan drie stevige drum-'n-bassnummers op en één absurde tripplaat. (lacht) Mijn muziek klinkt industrieel, organisch en atmosferisch. Daarmee bedoel ik dat het een bepaalde sfeer creëert. Het is niet gewoon een hoopje noten en drums, elke plaat vertelt een verhaal.”

Let's talk money

Maakt muziek producen je rijk?

“Draaien op feesten brengt meer op dan de muziek die ik verkoop. Maar dat kan me totaal niet schelen, het is me niet om het geld te doen. De eerste paar EP’s die ik maakte, plaatste ik gratis online. Ik was toen nog aan het evolueren naar de artiest die ik nu ben. Ik ben van het principe dat je muziek de moeite waard moet zijn als je er geld voor vraagt. Nu ben ik op het punt gekomen dat mijn productieniveau goed genoeg is om iets te vragen voor mijn nummers. Maar ik zal af en toe freebies blijven weggeven.”

Hoop je ooit fulltime bezig te zijn met muziek?

“Eigenlijk is het nu al een fulltime bezigheid. Ik ga nog naar school en ik zie in dat het belangrijk is om een diploma te behalen, maar mijn focus ligt toch op mijn muziek. Er is niets waar ik liever mee bezig ben. Het gevoel dat ik ervaar als ik naar een drum-'n-bassfeest ga, dat "whoaaa"-gevoel, dat wil ik kunnen opwekken bij mijn publiek. Een gevoel van vredevolle agressie, dat is het.”

Zin om Doctrine te zien losgehen op Rampage? Dan moet je op 15 februari in het Sportpaleis zijn. Haast je om de laatste tickets te bemachtigen!