Mijn eerste keer... Graspop

Graspop 2018

Metal gaat harder dan ooit volgens de Belgische krantenkoppen. Dat kan wel eens kloppen, want Graspop was voor het eerst in de geschiedenis van het festival volledig uitverkocht. Ook ik was nieuwsgierig naar een van de grootste metalfestivals van Europa en trok donderdag naar het Kempense Dessel voor mijn eerste keer Graspop.

Wat met opviel tijdens van mijn eerst zwarte mis van de metal?

 De hoofdkleur is en blijft zwart. Zowel van de outfits, als de inkleding van het terrein. Doodskoppen doen het overigens ook heel goed. De dresscode? Band-shirts! Ik heb nog nooit zo een lange wachtrij gezien voor merchandise. Dat verkoopt daar als zoete broodjes. Ik was er zelf op donderdag, dus je kon vooral veel Guns ‘N Roses-shirts spotten. 

Metalheads zijn lieverds. O zo cliché, maar o zo waar. Ruige mannen en stoere vrouwen hebben een klein hartje. Iedereen wacht netjes in de rij en je krijgt een welgemeende ‘sorry’ wanneer je tegen zo’n stoere schouder botst.

 Bier en frieten! Dat is voor velen het menu voor allevier de festivaldagen. In het midden van het hoofdterrein kan je enkel pinten van een halve liter bestellen en op de weide vind je voornamelijk de traditionele frieten met mayonaise, hamburgers en hotdogs. Er zijn ook een tiental foodtrucks voor wie toch wat afwisseling in zijn festivalmenu wenst.

Er zijn twee hoofdpodia waar de bekendste acts elkaar haast zonder pauze afwisselen. Als bezoeker kan je dus genieten van bijna onafgebroken muziek. Je kan meer zien op een festivaldag, maar het blijft drummen.

 © Lene Ector