“SWTC is een kans om nieuwe muziek te ontdekken”

Interview met Vincent Wilms, programmator van SWTC

Eline Stevens

Wanneer de lente op zijn einde loopt, kan je de festivals al ruiken. Dit jaar komt in Antwerpen een spiksplinternieuw festival piepen. Internationale kunstcampus deSingel organiseert van 8 tot en met 10 juni Swim with the Current (SWTC). Programmator Vincent Wilms koos voor een uitdagende line-up. “Het gaat sowieso vonken geven.”

Het is de allereerste editie van SWTC. Wat mogen we verwachten van het festival?

Vincent Wilms: “SWTC biedt een heel divers programma waarin plaats is voor verschillende stijlen. Zo is er de eerste dag vooral dromerige pop, terwijl de volgende dag meer rond avant-garde en jazz draait. Flat Earth Society is redelijk jazzy, maar David Bovée geeft hen dan weer een punkgehalte. Verder is er evengoed plaats voor rock of underground. We kondigen SWTC aan als een early summer music festival. Er staan dan ook heel wat groepen op de line-up die een zomergevoel opwekken en goesting doen krijgen in de festivals. Met SWTC willen we het festivalseizoen aftrappen en de zomer goed inzetten.” 

Venderstrooik

Heb je een specifiek publiek in je achterhoofd?

Ik denk dat SWTC vooral hippe muziekliefhebbers zal aantrekken, maar qua leeftijd zie ik het heel ruim. Er is een goede mix. Op Flat Earth Society komen meer oudere mensen af terwijl Venderstrooik, een band uit de Rotterdamse underground, eerder een jong publiek lokt. Die laatste sluit vrijdagavond af. Echt een zotte groep die er een leuk feestje van kan maken. We willen het festival in ieder geval laagdrempelig houden en dat is te merken aan de prijzen. Om vijf groepen te zien, betaal je de prijs van één.”

"Een liveconcert moet voor kiekenvel zorgen." 

Op basis waarvan zijn de namen voor de line-up geselecteerd?

“Bands kunnen een goede cd afleveren, maar ze moeten live ook top zijn. Ik moet kiekenvel krijgen bij een concert en dat gebeurt niet zo vaak. De muziek moet binnenkomen bij mij, het mag niet flat zijn. Hoe artiesten op een podium staan, de sfeer die ze creëren en de synergie van een groep, dat vind ik belangrijk.”

 

Welke bands hebben je met hun liveoptreden al omvergeblazen?

Robbing Millions is een Belgische groep die ik al heel lang volg. Het is voor mij een van de beste livebands. Die mannen zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze geweldig knallen. En dat is een groep van eigen bodem, dat vind ik fantastisch. Salut C’est Cool is iets helemaal anders, dat is echt party party. In Frankrijk en Wallonië zijn ze een hype, maar in Vlaanderen zijn ze niet zo bekend. Die groep is gewoon lachen. Ze spelen er ook mee. Ze brengen een soort van techno en binnen hun genre vind ik het een zeer straffe band.”

"Ik heb niet liever dan dat bands iets speciaals doen."

Wil je minder bekende bands met SWTC meer zichtbaarheid geven?  

“Het is zeker de bedoeling om de festivalbezoekers onbekende groepen te laten ontdekken. Daarom selecteer ik bijvoorbeeld een grote naam in combinatie met een hele hoop bands die niemand kent. SWTC is een kans om kennis te maken met nieuwe namen uit binnen- en buitenland. Op donderdag bestaat de line-up bijvoorbeeld uit vier Belgische bands. Elefant is een erg jonge groep die nog moet doorbreken. De andere drie – Krankland, Few Bits en The Germans – zijn voor mij echte parels in het Belgische landschap die niet zo gehypet worden maar wel steengoed zijn. Of neem Kikagaku Moyo, een Japanse rockgroep. Die zijn net terug van een tour in Amerika, waar ze alles hebben platgespeeld.” 

De bands die op SWTC spelen, zijn niet bang om te experimenteren. Vind je dat belangrijk? 

“Zeker. Ik heb niet liever dan dat bands iets speciaals doen. SX, bijvoorbeeld, zal op SWTC geen gebruikelijke set brengen omdat ze bijna niet spelen deze zomer. In plaats van met vier zullen ze met twee op het podium staan, dus dat geeft een totaal andere dynamiek. Ook voor de toeschouwers is het fijn dat ze geen standaard show te zien krijgen. Lander Gyselinck van BeraadGeslagen wil een speciale opstelling zodat de band kan improviseren. Ik kijk al uit naar wat ze gaan doen.”

"Ik verwacht van Robbing Millions wel enkele nieuwe nummers op SWTC."

Zijn er nog namen waar je erg benieuwd naar bent? 

“Robbing Millions werkt momenteel aan een plaat, dus ik verwacht wel dat ze enkele nieuwe nummers zullen uittesten. Dat is altijd spannend. Ik ben ook nieuwsgierig naar The Germans omdat die mannen al lang niet meer op een podium hebben gestaan. Een unieke kans dus om ze aan het werk te zien. Dat geldt trouwens voor wel meer namen. Flat Earth Society en David Bovée doen een heel kleine tour waarvoor David speciaal van Brazilië komt. Kœnig, een Oostenrijkse hiphopper, heeft nog nooit in België gespeeld en je zal hem enkel op SWTC kunnen zien. Buvette speelt bij mijn weten ook nergens anders."

The Germans

Wanneer zal je tevreden zijn over de eerste editie van SWTC?

“Als de zaal vol zit. Vooral voor de groepen vind ik dat belangrijk. Ik wil dat de bands een leuke show kunnen spelen en dat de sfeer erin zit bij het publiek. Ik hoop op goed veel volk, zodat we er een feestje van kunnen maken (lacht).”

SWTC vindt plaats van 8 tot en met 10 juni in de Theaterstudio van deSingel. Alle info vind je hier