Vree wijze dingen op de Gentsche Fiesten

BILL's festivalzomer

Oona

De 175ste editie is het al van de Gentse Feesten, dubbel feest dus dit jaar. Van een vaste waarde in hartje Gent kan je zeker en vast spreken. Ik hoef je dan ook niet te vertellen dat de Gentse Feesten het hoogtepunt van het jaar is voor de échte Gentenaar. 

Het was niet altijd rozengeur en maneschijn. Als je als volksfeest al 175 jaar bestaat heb je al heel wat ups and downs gekend en veel verandering ondergaan. Twee Wereldoorlogen gooiden enorm wat roet in het eten tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Mensen hadden plots geld voor ‘andere luxe’. Het gevolg? De Feesten liepen leeg. Gelukkig bliezen eind jaren ‘60 enkele alternatievelingen de Gentse Feesten nieuw leven in. They succeeded! 1969 wordt beschouwd als dé nieuwe start. Tijdens de jaren ‘70 en ‘80 bleven ze maar groeien en vanaf de jaren ‘90 werd er ook meer aandacht besteed aan het culturele niveau van de Feesten. Deze evolutie heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ze vandaag de dag hét grootste culturele volksfeest in open lucht zijn in Europa. Een titel om ‘U’ tegen te zeggen. Dat ze blijven evolueren bewijzen ze dit jaar nog maar eens door voluit voor afvalarme feesten te gaan. Weg met wegwerpbekers, hello herbruikbare bekers! 

Uiteraard kent iedereen de Gentse Feesten voor de (gratis!) openluchtconcerten, de gezellige terrasjes en het straattheater. Een gezellig en vooral vree wijs volksfeest, waar altijd wel iets te doen is. Zo kan je elke avond genieten van Le Folles Des Gand, dé travestieshow van Vlaanderen. Ook voor hen is het een dubbel feestelijke editie, want ze blazen 20 kaarsjes uit en brengen een speciale verjaardagsshow! Extra veel veren, show en special acts verzekerd. 

In het Baudelopark kan je dan weer helemaal tot rust komen in een met lichtjes versierd park. Gezelligheid troef. Maar voor ieder wat wils want je kan er ook een zwoele initiatie salsa volgen, meefeesten in de Spiegeltent of je benen losgooien aan het podium tussen de bomen. In de Spiegeltent geven een paar bands het beste van zichzelf tijdens Jonge Wolven, een wedstrijd voor opkomend talent. Leuk pluspunt: op het einde van de Feesten wordt er een winnaar gekozen die tijdens de volgende editie het beste van zichzelf mag geven op het grote podium van Sint-Jacobs.

Op de Korenmarkt en het Sint-Baafsplein kan je terecht voor coverbands, schlagers en veel Vlaamse muziek. Voor jazzmuziek moet je naar het Luisterplein, hier kan je genieten van een fris pintje uit een écht glas en je benen even laten rusten vanop een van de vele ‘luisterbankjes’. 

Op Polé Polé spring je precies in een bad van reggae, salsa, latin en zwoele muziek, het is alsof je je in Zuid-Amerika waant. Dit podium staat op de Graslei/Korenlei. Niet enkel voor zwoele muziek moet je daarheen, maar ook als je zin hebt om goed te feesten op een straffe dj-set is dit the place to be. 

Nog een vaste waarde op de Gentse Feesten is Boomtown. Voor dit vijfdaags festival kan je terecht op de Kouter, in de Handelsbeurs en in de opera. Hier vind je een mix van alternatieve acts en grote namen. De Kouter is opnieuw gratis, maar voor de Handelsbeurs en de opera moet je wel een toegangsticket kopen. 

Afsluiten doe je op de Vlasmarkt. Daar weten ze wat feesten is en voorzien ze ook een op-en-top Gents ontbijt. Daarvoor kan je terecht bij Botrammen en Irish Coffees. Boterhammen met uuflakke voor als je een klein hongertje hebt en een stevige Irish Coffee, van een goed fondke gesproken.