Welk Nederlands festival is het best?

Down The Rabbit Hole vs. Best Kept Secret

Pieter

Rock Werchter is net begonnen, maar mijn Nederlandse festivalzomer zit er al op. 

Twee weekends na elkaar trok ik naar Best Kept Secret - dit jaar aan de vijfde editie toe, maar al lang geen geheim meer voor Belgische festivalgangers - en Down The Rabbit Hole, dat andere Nederlandse festival in het groen bij een meer. Maar wie van de twee is de beste?

De camping 🏕️

De campingkoning is zonder enige twijfel Best Kept Secret. Je snurkt er heerlijk tussen de bomen en struiken. Er is een meer om in te duiken en strandjes om op te drogen. Je wordt er niet gewekt door "Hoereuh!"-roepende zatlappen, maar door fluitende vogeltjes en de geur van verse koffie. Tenzij jij natuurlijk een van die mensen bent die het een goed idee vindt om zijn/haar tentje onder een verlichtingspaal met generator te zetten (Zo ja, waarom doe je dat? Vertel het mij in de comments).

Bij zowat elk festival kan je tegenwoordig je eigen gooitentje thuis laten en kiezen voor een tipi, yurt of ander bouwsel in een soort gated community op het terrein. Bij Best Kept Secret hebben ze de accomodatie van vakantiepark De Beekse Bergen. Voor minder dan de helft van de prijs (per persoon per nacht) van dit gepimpt barakje op bijvoorbeeld Pukkelpop slaap je in een bungalow - pardon, jungalow - voor zes personen met drie slaapkamers, een badkamer, salon, terras en een keuken met een sixpack bier dat je opwacht in de koelkast bij aankomst.

Je leest het al, de winnaar op campingvlak is duidelijk. 


Eten en drinken 🍟🍺

Festivalbier is nooit het beste geweest (behalve dan misschien op Fête Musicale) en op Down The Rabbit Hole drink je dan ook nog eens Heineken. Dan is het Kornuit-bier dat dit jaar op Best Kept Secret werd geserveerd een stuk lekkerder. En noem me een hipster, maar zo'n Fritz-citroenlimonade (of beter nog: die met rabarber!) op BKS is toch ook een pak beter dan de Sprite Zero op DTRH.

Koffie is dan weer overal van topkwaliteit, vaak ook door dezelfde standhouders op beide festivals.

Dat zie je ook bij de eetstandjes. Het "hé, daar heb ik vorig weekend al gegeten" maakt het kiezen tussen de overvloed aan andere standjes net iets draaglijker. Of de keuzestress werkt alsnog zo verlammend dat je uiteindelijk toch bij een pak frietjes uitkomt (ik beken). Die frieten zijn dan weer wel verrukkelijk.

Hou je wel van die oneindige overvloed? Dan heeft Best Kept Secret nog net iets meer smulopties voor ieder mogelijk moment van de dag of nacht.

Sfeer en gezelligheid 🦄

Best Kept Secret had een weekend vol stralende zonneschijn mee op een sowieso prachtige locatie, die er dankzij de herbruikbare bekers ook de hele tijd even idyllisch bij blijft liggen. Met een drankje in de hand, de zon aan de hemel én je voeten in het meer naar een liveoptreden staan kijken scoort behoorlijk off the charts van gezelligheid. 

En toch heeft Down The Rabbit Hole net dat tikkeltje extra. Het gaat er allemaal wat vrijer aan toe, met kampvuurtjes op het terrein, een gezamenlijke barbecue voor de hele festivalcamping op de eerste avond, een onaangekondigd klassiek concertje bij zonsopgang ... 

Zelfs met ADHD in de extreme vorm kan je je hier ook makkelijk een hele dag amuseren zonder zelfs maar een optreden te zien: bootcamp, vlotten bouwen, yoga, hoelahoepen, salsa dansen, meewerken aan de dagelijkse festivalkrant, cursus keramiek of ijzer smeden, een hyperlokale livetelevisieopname bijwonen, naar de openluchtcinema in het bos en eindigen op een van de achttien Porto Parties: twee uur lang shaken in een container op een themafeestje verzonnen door bezoekers.  Last van FOMO? Dan blijf je hier beter weg. 


De muziek 🎶

Je zou het bijna vergeten, maar uiteindelijk draait het op een muziekfestival nog altijd om de - jawel - muziek! Best Kept Secret kon dit jaar uitpakken met twee knallers van headliners. Naast Radiohead en Arcade Fire als absolute toppers op de affiche leek er helaas nog weinig budget over voor veel andere leuke namen. 

Dan zag de line-up van Down The Rabbit Hole er evenwichtiger uit. Hier geen stadionvullende wereldacts, maar wel een consistente verzameling subtoppers. Zo was er op zaterdag met achtereenvolgense Orchestra Boabab, SOHN, Warhaus, Benjamin Clementine, Soulwax, NAO, Nicolas Jaar en 2ManyDJs werkelijk geen enkel minder moment.

 

Conclusie: Omdat we de muziek op een festival nog altijd het belangrijkste vinden, komt Down The Rabbit Hole als winnaar uit onze hoed. 🎩

 

Maar wat is jouw favoriet?