Werchter dag 1: luchtgitaren en okselvijvers

BILL's festivalzomer

Oona

Dag één van Rock Werchter 2018 was héét! En niet enkel door de tropische temperaturen en de vijfentachtigduizend dansende mensen. Ook dankzij de geweldige line-up met onder andere James Bay, Queens Of The Stone Age, Anne-Marie en The Script. De pintjes gingen vlot binnen en de brandende zon deed haar werk met heel wat verbrande schouders als resultaat. Maar dat hield de enthousiaste Rock Werchter-fans niet tegen om er helemaal voor te gaan!

Na de ietwat teleurstellende rappers van Rae Sremmurd, die enkel hun muziek mee hadden maar de teksten blijkbaar vergeten waren, wist Anne-Marie iedereen te doen feesten in een overvolle KluB C. “This is my all time favourite festival”, klinkt het bij de zangeres uit Essex, wat ik zeer graag geloof aangezien ze hier afgelopen zondag ook nog stond als voorprogramma van haar beste vriend Ed Sheeran. Dat ze populair is hier in België, wordt nog maar eens bewezen door de vele fans die langs elke uitgang van KluB C, tot onder de hekken door, een glimp van de zangeres wilden opvangen. 

Niet alleen Anne-Marie stond in een overvolle tent, ook James Bay wist The Barn helemaal te vullen. Behoorlijk indrukwekkend, als je weet dat die qua oppervlakte groter is dan het Sportpaleis. Bovendien zat ook het gras rond de tent goed vol. Tussen The Barn en KluB C werd een scherm geplaatst waar de concerten afwisselend op worden getoond. Ook daar was het over de koppen lopen om een glimp van de charmante zanger op te vangen.   

Op de Main Stage dan passeerden de grootste hits van The Script de revue, wat zorgde voor een luidkeels meekwelen. Volgens Danny, de zanger, was dit het luidste publiek ooit op Werchter. Daarnaast was er nog een reden om te feesten, de drummer vierde zijn verjaardag! Als verrassing mocht hij crowdsurfen in een opblaasbootje gevolgd door een volle wei die luidkeels 'happy birthday' zong voor hem. De Rode Duivels hebben er ook een fan bij, midden in het concert wisselde Danny zijn leren vestje voor een voetbaltruitje. En het laatste nummer zong hij ook voor hen als aanmoediging voor de match van vrijdag. Hun show sloten ze af met een oproep aan de organisatie om volgend jaar als headliner terug te komen, want “we hebben vanavond wel bewezen dat we headline-waardig zijn”. 

De tiende keer is het al dat ze op Rock Werchter staan en opnieuw toonde Queens Of The Stone Age hoe je moet rocken. Josh Homme is ongetwijfeld een van de meest entertainende frontmannen. Dat bewijst hij nog maar eens door een fan in een Spiderman-pak al crowdsurfend naar het podium te laten komen. Die mocht even zijn zwoele moves tonen aan een volle wei om daarna in de coulissen te verdwijnen en daar te wachten tot Homme hem zou meenemen “naar de bus”. Met een ondergaande zon op de achtergrond kwamen er heel wat luchtgitaren boven en vlogen er af een toe pintjes door het publiek. Volgens Homme “kunnen we als de zon onder is alles doen wat we fucking willen”.