Werchter dag 2: voetbalkoorts en Las Vegas-kitsch

BILL's festivalzomer

Oona

Op de tweede dag van Rock Werchter 2018 kleurde de wei zwart-geel-rood. Het was duidelijk, vanavond moest het gebeuren! De voetbalgekte was de hele dag te merken. Niet enkel door de honderden voetbaltruitjes en geschminkte gezichten op de wei, maar ook door de verschillende bands die allemaal wel iets te zeggen hadden over het WK of zelf een voetbalshirt hadden aangetrokken.

Het begon al bij The Kooks, “jullie moeten wel nerveus zijn, straks tegen Brazilië?”, wat uiteraard voor heel wat reactie zorgde. 

Snow Patrol lag zeven jaar stil, maar het is alsof ze nooit zijn weggeweest. Gary Lightbody leek in zijn nopjes met ons als publiek, het hele concert had hij een glimlach tot achter zijn oren. Hits als 'Shut Your Eyes' en 'Chasing Cars' passeerden de revue en ondanks de ongelukkige timing, net voor de WK-match, wist Snow Patrol toch veel mensen op de wei te houden. Onder Gary’s dichtgeknoopte hemd zag je het voetbaltruitje al zitten, maar hij hield het toch tot klokslag acht uur verborgen om dan de monsterhit 'Just Say Yes' in te zetten. Een echte verrassing was het niet, maar charmant des te meer! 

Na het concert van Snow Patrol stroomde de hele wei enerzijds naar de match op groot scherm en anderzijds naar Ben Howard in The Barn. Ondanks de slechte timing was de tent in geen tijd volledig gevuld. Al liep die na een half uur - en een 0-2 voor de Rode Duivels - later toch voor een deel weer leeg. Howard speelde vandaag niet zijn grootste hits 'The Fear' en 'Keep Your Head Up', maar hij opteerde voor zijn recentere, artistieke werk en dat leek het publiek wel te smaken. 

Ook London Grammar had pech qua timing - moeten optreden tijdens een WK-kwartfinale is geen cadeau. Een kwartier te laat verschenen ze dan toch op de Main Stage en dat zangeres Hannah Reid nerveus was kon je duidelijk zien en horen. “I was so nervous before coming out, but you guys are such a lovely crowd”, klonk het na het eerste nummer. “Ik kan niet geloven dat jullie naar ons staan te kijken, staat er een scherm achter ons?”, grapte ze nog. Tien minuten later valt het doek over de match, een plaats in de halve finale van het WK is een feit. Dan barst het feest pas echt los en stroomt iedereen ook terug naar de verschillende podia. Ook naar de Main Stage waar Hannah toch nog even het beste van zichzelf kan geven voor een volle wei. 

De euforische sfeer van de overwinning van de Rode Duivels wisten The Killers vast te houden tijdens hun concert. Ze zijn uit Las Vegas en dat merkte je duidelijk. Aan kitsch geen gebrek: roze neonverlichting, laserstralen, knalroze confetti en het gouden hemd van leadzanger Brandon Flowers. Midden in hun set gebeurde er echter iets bizars. Flowers laat iemand uit het publiek, die zichzelf met een pancarte aanprijst als drummer, op het podium komen. Er verschijnen echter twee mannen op het podium, even paniek bij de security. Uiteindelijk neemt er toch één iemand plaats achter de drumkit, klein probleem… hij blijkt niet echt te kunnen drummen, waarop de vaste drummer het dan maar weer overneemt. Uiteraard eindigde het concert met de wereldhits 'Human' en 'Mr. Brightside'. Een stevige afsluiter van dag 2!