Werchter dag 4: the boy-next-door en rock-’n-roll

BILL's festivalzomer

Oona

De laatste dag Rock Werchter en iedereen lijkt er precies weer klaar voor om zich nog een laatste keer volledig te smijten. Opnieuw een straffe line-up met onder andere Arctic Monkeys, Post Malone, David Byrne, Noel Gallagher en Nick Cave. 

Bloedheet was het in The Barn, niet door het warme weer, maar door George Ezra. De uit Bristol afkomstige zanger trok voor zijn tweede album ‘Staying at Tamara’s’ een maand naar Barcelona om er inspiratie op te doen. Dit avontuur deelt hij maar al te graag met zijn fans en dat geeft je het gevoel dat je hem een beetje kent. The boy-next-door zou je hem kunnen noemen: frisgewassen, sympathiek en een beetje onopvallend. Tot hij zijn mond open trekt, hij heeft een donkerbruine diepe stem die veel ouder klinkt dan zijn leeftijd - amper 25 - zou doen vermoeden. Het is onmogelijk om niet mee te dansen op zijn folkrock/blues songs. Hij betovert met intieme nummers, maar weet het publiek ook op te zwepen bij zijn meer up-tempo songs. Hij moet het niet enkel hebben van zijn grootste hit 'Budapest' - wat zijn doorbraak was - ook 'Paradise', 'Shotgun', 'Cassy O’ ' en 'Pretty Shining People' werden luidkeels meegezongen. Je stapt met een goed gevoel de tent weer uit, want na een concert van George Ezra voel je je gegarandeerd happy. 

Er zijn er niet veel die op hun 51ste nog zo goed wegkomen met een roze hemd met goudvissen erop als Noel Gallagher. De look was zeker in orde, maar zijn concert op de Main Stage heeft geen diepe indruk achtergelaten. Bij de openingsact kwam Gallagher’s stem amper over die van zijn backingvocals. De Oasis-fans moesten negen songs - en een half uur verder - wachten tot de wereldbekende hit 'Wonderwall'. Noel maakt amper contact met zijn publiek. Slechts één song voor het einde kon er een simpele "Hello, good luck next Tuesday, we got time for one more" vanaf. En dat werd 'All you need is love' van The Beatles.  

Charisma en je m'en fous, daarmee kan je het beste Nick Cave’s concert omschrijven. Op de piano hangt een haakwerkje met het opschrift “Smoking. Melting. Boiling. Burning.", het zou zowaar zijn motto kunnen zijn. Strak in het pak, met zijn lange zwarte haren naar achteren speelt Cave ruwe gitaarriffs en maakt hij het publiek helemaal wild. Ook sarcasme schuwt hij niet: “We’ll get you a completely different T-shirt” zegt hij over het het Arctic Monkeys-T-shirt van iemand op de front row. Op een bord in het publiek was te lezen “Nick come into our arms” en dat deed hij ook, hij schuurde zowat met de hele eerste rij. En tijdens ‘Weeping Song’ en ‘Stagger Lee’ mochten er twintig (!) fans het podium op. “Let’s sing the sun down”, klonk het bij Cave, zo scoor je punten tijdens een zonsondergang! 

The Barn liep in geen tijd propvol voor Parov Stelar. Het publiek had duidelijk nog zin in één megavet feestje voor de post-Werchterrealiteit daar weer was. En of het een feestje was, Cleo Panther -vocals- heeft een indrukwekkend stemgeluid en windt het publiek zo om haar vinger. Sexy en stoer, dit is waar Parov Stelar staat. “This is our third time at Rock Werchter and this is one of the best festivals in Europe”. Ze brachten een waar electrofest naar The Barn, met een indrukwekkende saxofonist, andere blazers en vooral héél dansbare muziek. 

Arctic Monkeys hadden de eer om Rock Werchter 2018 officieel af te sluiten. Nog een laatste keer alles geven om morgen met een houten kop weer naar huis te vertrekken. Alex Turner maakt zijn fans -vooral de vrouwelijke- helemaal wild. Een zonnebril, z’n vettige, halflange haar en een strak kostuum. Dat ze tien minuten te laat begonnen leek iedereen onmiddellijk vergeten te zijn. “Are you having a nice time? So am I.”, klinkt het alsof hij een hete aardappel in zijn mond heeft. The Monkeys, met hun briljante nieuwe definitie van rock-’n-roll, hebben het publiek vanaf de eerste minuut helemaal mee. De hele wei zong luidkeels de gitaarriff van ‘Brainstorm' mee. Turner weet de songs met zo'n flair te brengen dat je niet anders kan dan stiekem een beetje verliefd te worden op de frontman. Bij 'I Bet You Look Good On The Dancefloor' veranderde de wei letterlijk in een stevig rock-’n-roll feestje. Ze ramden de songs door de boxen, maar er was ook ruimte voor teder en zacht gezongen strofen. Eigenzinnig, dat is wat ze zijn! 

VUURWERK en daarmee valt het doek over Rock Werchter 2018. Een topeditie als je het mij vraagt!