Few Bits knalt met Big Sparks

Few Bits - Big Sparks

Pieter

FEW BITS - Summer Sun (Official Video)

Het gaat loeihard voor Few Bits. In het kielzog van hun tweede plaat (Big Sparks) schuimt de band dezer dagen heel de aardkloot af, met gesmaakte passages in onder andere Toronto en Texas. Voor ze op 22 februari de Ancienne Belgique betovert, mochten wij nog snel in de diepblauwe ogen én de ziel van frontvrouw Karolien kijken. 

Karolien Van Ransbeeck: “Onze debuutplaat ontstond zo'n beetje als een puzzel, waaraan in postproductie nog heel wat geschaafd en gemonteerd werd. Voor Big Sparks hebben we tijdens de repetities meer tijd gestopt in het uitzoeken van de juiste arrangementen. Toen we uiteindelijk de studio indoken, lag de blauwdruk van de plaat al ongeveer op tafel. Natuurlijk zijn er nog overdubs opgenomen, maar veel minder dan op ons eerste album. Deze keer wilden we bovendien alles live inspelen. Dat voelde het natuurlijkst, aangezien we na een paar jaren samen op het podium beter en beter op elkaar zijn ingespeeld.”   

Dagboek van een verloren meisje 

“Big Sparks is een soort van dagboek dat ik bijhield toen ik door een moeilijke fase ging. Ik stelde me allerlei vragen over mijn liefdesrelatie, en worstelde nadien met de breuk ervan. Sweet Warrior schreef ik enkele jaren eerder, ver weg op een warm eiland, toen ik even was weggevlucht van het dagelijks leven. Ik werd er geconfronteerd met mezelf, met hoe ik mijn leven aan het leiden was binnen het keurslijf van de westerse samenleving. Ik flirtte er even met een identiteitscrisis, maar wees gerust: ondertussen voel ik me goed hoor (lacht). Ook Souvenir gaat in grote lijnen over zoeken naar jezelf.” 

"Ik verstop graag een snuifje neerslachtigheid in een plaat." 

 “Ik voel me aangetrokken tot muziek met meerdere lagen, teksten met dubbele bodems. Nummers waaraan je ergens voelt dat er meer aan de hand is. Summer Sun is daar op de plaat een goed voorbeeld van. Bij de eerste luisterbeurt lijkt het een vrolijk nummer, met een hoopvolle tekst. Maar hoe vaker je meeneuriet, hoe meer je voelt dat ik nog maar net de scherven bijeengeraapt heb en dat ik mezelf moed probeer in te spreken en probeer om positief te blijven. Die dubbelzinnigheid in nummers vind ik heel prikkelend, ik verstop graag een snuifje neerslachtigheid in een plaat.” 

Sterven (en verven) op Franse kliffen 

“Voor de clip bij Summer Sun trokken we naar Frankrijk. Het was de bedoeling dat ik - in zomerse tenue -  op de kliffen ging wandelen, terwijl er af en toe een emmer verf over me heen werd gekieperd. Het was echt afzien: ik had de griep, maar alles lag al vast en de clip moest gewoon zo snel mogelijk af zijn. Het was amper drie graden. We moesten voortdurend pauzeren, omdat mijn huid paars uitsloeg, niet van de verf, maar gewoon van de kou. Tot overmaat van ramp moest ik als "climax" op het einde nog de zee instappen. Godzijdank hebben ze me daarna onmiddellijk naar het hotel gevoerd voor een warme douche.”

“Gelukkig resulteerde al dat afzien in een geslaagde video. Het feit dat de opnames zo’n beproeving waren, past achteraf bekeken ook wel bij het nummer, dat ook een beetje "een strijd" is. De bedoeling van de verf was om te tonen dat je in het leven moet doorbijten, ook al wordt je door indrukken en negatieve ervaringen constant gevormd of gekleurd. Je kan je problemen proberen weg te schrobben, maar neem daarna dan wel een warme douche. Wees lief voor jezelf.” 

 

 Few Bits speelt op 22 februari in de Ancienne Belgique, en dankzij Bill kan jij daar tickets voor winnen. Meer info vind je hierzo