"Het enige wat telt, is dat de mensen dansen"

"Het enige wat telt, is dat de mensen dansen"

Fernand Van Damme

Video’s voor "Het enige wat telt, is dat de mensen dansen"

"Het enige wat telt, is dat de mensen dansen"

België heeft veel meer muzikaal lekkers in de aanbieding dan je op het eerste gezicht zou verwachten. In de blogosfeer zijn ze al lang vertrouwd met Mustang, het dj-collectief van Renaud Deru en Andy Faisca. Met hun groovy Italo Disco zitten ze boenk op de muzikale trend van het moment.

Om met een clichévraag van start te gaan: Hoe is jullie samenwerking ontstaan?

Andy Faisca: "Ga je gang, Renaud! Jij kent dat verhaal van buiten." (lacht)

Renaud Deru: "Andy was een vriend van mijn broer en zo hadden we elkaar al een paar keer ontmoet. Hij kwam ook vaak naar Dirty Dancing, de club waar ik vroeger resident was. Op een dag vertelde Andy mij dat hij zich ook bezighield met producen. Enkele dagen later checkte ik zijn MySpace en meteen voelde ik de muzikale klik. Op een middag probeerden we wat dingen uit en dat liep lekker. Vrij snel kregen we voorstellen voor remixen. Ghinzu’s Take It Easy was daar een van en dat was een schot in de roos. Vanaf dan konden we stelselmatig remixen releasen en zelfs een EP uitbrengen bij Gomma Records."

Mustang valt onder Abracada, het Franse label met onder andere The Krays en VillA. Hoe zijn jullie ontdekt?

Renaud : "Abracada is een project van Manu Barron, het brein achter de Parijse Social Club, en Dirk De Ruyck van Culture Club. Dirk was een goede kennis van ons. We vertelden hem dat wij op zoek waren naar een nieuwe platenfirma. Enkele dagen later werden we voorgesteld aan het management en de zaak was geklonken. Let wel, we willen ons niet vastpinnen op één label. Er is nu ook een ander label in opmars, Silicon Square Garden met onder andere Golden Bug. Daarmee willen we eventueel ook in zee gaan. Het is gewoon tof om af en toe een ander dak boven ons hoofd te hebben. Zo voelen we ons vrijer."

Dansen

Italo Disco met een eightiestintje is jullie lievelingsgenre...

Andy (onderbreekt): "We pinnen ons niet vast op dat genre, maar het is waar dat we van die stijl houden. In bepaalde remixen uit zich dat heel hevig, maar in andere trekken we de andere kant van het muzikale spectrum op. We verkennen graag nieuwe stijlen."

Renaud : "Onze volgende remix is punk-getint, doorspekt met een meisjesstem. De sound klinkt zelfs een beetje arrogant. We pinnen ons niet graag vast op één specifiek genre, maar het is waar dat Italo Disco prominent aanwezig is in onze muziek."

Denken jullie dat er een breed publiek is voor Italo Disco in België?

Renaud : "We maken niet echt muziek voor een specifiek publiek. Een zo groot mogelijke massa plezieren is niet ons doel. Het is echter wel opvallend dat de invloed van Italo Disco de laatste tijd erg merkbaar is. Denk maar aan The Magician, The Krays enzovoort. Nu gaan er ook steeds meer house-tendensen op. Ik wil maar zeggen dat de clubwereld constant in evolutie is. Het hokjesdenken in genres interesseert de mensen echter niet. Het enige wat telt, is dat ze kunnen dansen."

Chinese beats

Welke artiest willen jullie absoluut nog remixen?

Andy : "Er is geen enkele artiest die ik echt wil remixen. Ik ben van mening dat een fenomenaal nummer geen remix behoeft. Ik verkies een nummer waar ik overtuigd van ben dat ik het beter kan maken. Nu wil ik niet pretentieus klinken, maar dat is gewoon een grotere uitdaging. Een nieuwe interpretatie geven waardoor het nummer een boost krijgt, dat is voor ons het doel van remixen."

Renaud : "Voor mij is er ook een verschil tussen een artiest willen remixen en geëerd worden met het voorstel van de artiest zelf. Als er morgen artiesten die we heel erg bewonderen, aankloppen met de vraag of we hen willen remixen, dan doet dat uiteraard veel plezier. We kijken dan als we in staat zijn om het nummer naar een hoger niveau te tillen. Is dat niet zo, dan kan het dat we het nummer weigeren, omdat het op zichzelf al zo goed is. De tegengestelde oefening is veel boeiender. Neem nu de remix die we gemaakt hebben voor Monarchy’s I Won’t Let Go. Andy was echt geen fan van het nummer. Hij wilde de opdracht zelfs weigeren, maar achteraf hebben we er iets tofs van gemaakt en nu zijn we heel blij met het resultaat."

Met Mustang hebben jullie de kans om de hele wereld rond te reizen, zelfs tot in China. Hoe denken jullie dat de Chinezen zullen reageren op jullie beats?

Renaud : "Ik geloof oprecht dat de muziek die we maken heel toegankelijk en universeel is. We hebben nog niemand ontmoet die onze muziek niet lust. Je moet ons natuurlijk niet boeken voor een hardrockfestival, want dat werkt niet. De man die ons in China gecontacteerd heeft, is een in Shanghai wonende Parijzenaar die avonden organiseert met artiesten zoals Tensnake, Vitalic, Paul Kalkbrenner enzovoort. Hij kiest bewust voor een allegaartje van stijlen en hij vindt dat wij in dat plaatje passen."

Toekomstmuziek

Jullie zijn ook een regelmatige gast in de Social Club, de legendarische club in Parijs. Zit het nummer van Busy P in jullie gsm?

Renaud : "Ja, zijn nummer zit in mijn gsm, maar het is niet zo dat we speciale contacten met hem hebben. Van tijd tot tijd bellen we eens voor promo’s, maar hij is niet echt onze man in Parijs. We zijn eerder close met Yuksek, Brodinski,… De mensen van Abracada. We hebben al vaak affiches gedeeld met hen en zo zijn we maten geworden. Ook met Le Baron (Manu Barron n.v.d.r.) zijn we goed bevriend. Zijn Social Club is nu eenmaal een waanzinnige club met dito dynamiek."

Renaud, jij bent al van het prille begin betrokken bij Libertine Supersport, de clubavonden in K-nal op zaterdagavond. Wie zou je absoluut nog naar Brussel willen krijgen?

Renaud : "Nu overval je me. (aarzelt) Ik denk aan 2 Many-dj’s zeggen. Dat zou echt de max zijn, maar die zijn erg moeilijk te pakken. Ook Laurent Garnier en Metronomy staan op mijn verlanglijstje, maar eigenlijk mag ik wel zeggen dat de mensen die ik echt respecteer, al naar K-nal zijn afgezakt. Niet veel mensen weigeren, omdat ze weten dat de sfeer snor zit. Er is buzz rond onze club in het buitenland en dat merk je. Nu speel ik met het idee om meer concerten te organiseren met een exclusief tintje, maar dat is nog toekomstmuziek. Een ding staat vast, jullie horen nog van ons."