"Het geeft je een kick als je op een podium staat"

Interview: Hydrogen Sea

Lucas

Video’s voor "Het geeft je een kick als je op een podium staat"

© Hydrogen Sea

Hydrogen Sea - End Up (Live)

Acht uur 's avonds. Anderhalf uur voor Hydrogen Sea het podium van Trix zal beklimmen om er hun eerste EP voor te stellen. BILL kruipt met zangeres Birsen Uçar en laptopmagicus PJ Seaux in de zetel van de backstage voor een gezellige babbel.

Hoe zijn jullie begonnen?

PJ Seaux: "Ik woon samen met Birsen en ik speelde al muziek. Birsen zei dat ze wilde zingen en dus hebben we iets opgenomen. Thuis hebben we dan twee demo's opgenomen en online gezet en dat is dan beginnen groeien tot Hydrogen Sea."

Vanwaar de naam Hydrogen Sea?

Birsen Uçar: "Ik ben gefascineerd door de kosmos en alles wat ermee te maken heeft. Hydrogen is waterstof, het meest voorkomende element in het universum. Blijkbaar was er al een band die zo heette en dus hebben we er Hydrogen Sea van gemaakt. Op Jupiter is er een soort van zee die uit waterstof bestaat."

Heel content

Als eerste stuurden jullie End Up de wereld in met onder andere airplay op Studio Brussel. Het is één van de rustigste nummers op de EP, een bewuste keuze? 

Birsen: "We hadden de vijf nummers van onze EP al eens opgenomen en van End Up waren we het meest tevreden. Dat nummer hebben we online gezet en de rest hebben we later nog eens opgenomen en een beetje herwerkt."

PJ: "Het was gewoon het eerste nummer dat volledig af was en we zijn er heel content van. Het moest een kleine teaser zijn van onze EP."

Nu we het toch over die eerste EP, Court The Dark, hebben. Eén van de nummers, Wear Out, is het tegenovergestelde van End Up. Willen jullie ruimte laten voor wat er in de toekomst nog kan komen?

PJ: "Zo hadden we het nog niet bekeken. Mensen denken misschien bij het horen van End Up dat wij heel rustige muziek maken, maar we willen ons daar niet op vastzetten. Het is een momentopname waar we heel tevreden over zijn, maar we blijven evolueren en hopelijk zal ons geluid dat ook doen. Het geeft vooral een goed beeld van waar we nu mee bezig zijn." 

Intieme sfeer

De nummers met twee op een podium brengen, is dat niet beangstigend?

Birsen: "Zeker wel, vooral als er iets misgaat."

PJ: "Ik doe live vooral de muziek met mijn laptop en dat brengt wel wat stress mee. Er kan altijd wel iets fout lopen maar gelukkig gebeurt dat niet al te vaak. Het geeft je vooral een kick als je op een podium staat." 

Waarom moeten mensen jullie live komen bekijken?

PJ: "De rode draad bij onze optredens is vooral de intieme sfeer. We proberen altijd een speciale sfeer neer te zetten en ik hoop dat dat ook lukt (lacht)."

 

Hydrogen Sea speelt op 19 april in de Vooruit in Gent voor Record Store Day. Hun allereerste demo, Court The Dark, kan je hier kopen.