“het is alsof ik nu pas volledig een man geworden ben”

Interview: Kurt Vile

Aaren Judith

Video’s voor “het is alsof ik nu pas volledig een man geworden ben”

Kurt Vile - Wakin on a Pretty Day

Een verslaggever moet altijd objectief blijven, maar in het geval van Kurt Vile hebben wij het daar stiekem toch wel moeilijk mee. Het is dan ook met knikkende knieën en bevende stem als we de niet bepaald babbelzieke Amerikaan heel even aan de lijn krijgen. Met de nodige storingen weliswaar, maar ons hoor je niet klagen.

Hallo Kurt, je bent vrij recent vader geworden. Heeft dat je veranderd als artiest?

Kurt Vile: "Welja, ik heb nu toch al vier jaar een dochtertje, dus zoveel sta ik daar nu niet meer bij stil. Het verandert je perspectief op het leven natuurlijk wel. Het is alsof ik een soort laatste stadium bereikt heb, en nu pas volledig een man geworden ben. (lacht)"

Neem je je vrouw en dochter dan mee op je drukke tournees?

"Helaas. Het leven op de weg is ook een fulltime job, en ik ben me er goed van bewust dat het voor hen niet makkelijk zou zijn om daar aan te wennen."

"Ik voel me absoluut niet zo hip"

Hoe voelt het eigenlijk om één van de hipste muzikanten van het moment te zijn?

"Het voelt goed om populairder te worden, al voel ik me absoluut niet zo hip. Ik hou me er niet zo mee bezig. Het grootste deel van m’n aandacht gaat nu naar het touren, en vooral naar het schrijven van een nieuwe plaat."

Voel je bij dat schrijfproces een positieve druk van ex-bandgenoten als Adam Granduciel (The War On Drugs) en Steve Gunn, die nu ook zeer mooie dingen laten horen?

"Niet echt. Toch zeker niet in het geval van Steve. Ik hou heel hard van zijn plaat en ben vooral erg blij dat ze goed onthaald werd. Hetzelfde geldt ook wel voor Adam. We genieten gewoon allemaal van elkaars muziek, en ik zou ze beiden dan ook graag op m’n nieuwe album laten meespelen."

Dus je voelt nu niet de behoefte om nog een tandje bij te steken?

"Nee, ik kijk wat dat betreft enkel naar mezelf. Het succes van anderen houdt me niet zo bezig."

Begrepen, hoeveel interviews doe jij eigenlijk op een dag als vandaag?

"Momenteel ben ik al zo’n tweeënhalf uur bezig, dus dat wordt wel eens saai."

Heb je op momenten als deze dan nostalgie naar je vroegere job als vorkheftruckchauffeur?

"Dat nu ook niet. Integendeel, als ik een clark passeer denk ik meestal bij mezelf: blij dat ik dat niet meer hoef te doen. (lacht)"

Kurt Vile treedt vrijdag 11/4 op in De Vooruit in Gent.