"Het is een koptelefoonplaat"

Interview: Geppetto & The Whales

Nathalie

Foto’s voor "Het is een koptelefoonplaat"

Sander en Kobe, 2/5 van Geppetto & The Whales

Een zonnige vrijdagnamiddag op het Flageyplein in Brussel. “Kunnen we het interview misschien buiten doen?” Wie ben ik om de charmante jongens van Geppetto & The Whales iets te weigeren? Sander en Kobe zijn 2/5 van de band en zeer blij met hun debuutplaat Heads of Woe. Groupies, de pittabar en Get Ready: geen onderwerp is taboe.  

De vijf kameraden komen uit de Noorderkempen jamden op school al samen. De naam Geppetto & The Whales kwam er na een brainstormsessie in een Antwerpse pittabar met de nodige pinten. Hun excellente debuutplaat Heads of Woe is net uit en bewijst dat de band meer is dan de Vlaamse Fleet Foxes. De driestemmige harmonieën blijven wel behouden - gelukkig maar. 

Vanwaar komt die zwaarmoedige titel Heads of Woe? 

Sander Sterkens (zang/gitaar): “De naam vat de melancholische sfeer samen. We zijn niet depressief, maar piekeren wel veel. Onze eerste EP People of Galicove was een conceptalbum over een ingebeelde wereld. Nu is het meer een best of van de nummers die we hadden liggen.” 

Kobe Dupont (zang/gitaar): “We zoeken naar een eigen gezicht. We willen ons niet meer per se bewijzen tegenover het publiek. Een potentiele radiohit heeft de plaat zelfs niet gehaald. We kunnen het misschien nog verkopen aan Get Ready.” 

Kathedraal of kerkhof?

Jullie gaan in het voorjaar uitgebreid touren. Zin? 

Kobe: “Zeker, live willen we de sfeer van de plaat zo goed mogelijk weergeven. De meeste nummers zijn backstage ontstaan tijdens onze theatertour vorig jaar. Die sfeer past wel bij ons: het is stil en donker. We hebben een luisterpubliek van echte muziekliefhebbers die geen wild feest verwachten." 

Wat is jullie droomlocatie voor een optreden?

Sander: "Waarom geen kathedraal of een kerkhof? Eender waar in het buitenland zou al zalig zijn (kijkt poeslief naar zijn management). Festivals zijn ook cool om te doen, je krijgt enorm veel terug van het publiek. Pukkelpop vorig jaar was een hoogtepunt. Tijdens onze soundcheck stond er nog niemand, dat was wel even spannend. Ons eerste optreden ooit was trouwens op Humo’s Rock Rally in 2010. We zijn toen keihard afgebroken. Toen vonden we dat compleet onterecht dus het motiveerde ons wel.”  

Hoe zit het met groupies?

Kobe: “Bij onze vorige tour waren er drie West Vlaamse meisjes die altijd op de eerste rij stonden. Voor Jans (Jan Fransen, basgitarist, red.) verjaardag hadden ze zelfs een kaartje bij. We hebben niets meer van hen gehoord sinds de nieuwe plaat uit is. (lacht)” 

Jullie maakten zelf een Spotifylijstje van jullie invloeden (zie rechts). Wat staat er op in het repetitiekot? 

Sander: “Onze smaak is heel gevarieerd. We luisteren meer naar muziek dan dat we er zelf maken. Dat gaat van Grateful Dead en Charles Mingus tot Nick Drake. Weinig elektronische muziek. Al heb ik gisteren wel Ableton (muziekproductieprogramma, red.) gehackt dus wie weet staat de drumcomputer wel centraal op onze volgende plaat. 

"Ringo Starr is not even the best drummer of the Beatles" zei John Lennon ooit. Wie is de beste drummer van Geppetto?

Kobe: “Toch wel onze drummer Carlo (van Nispen, red). Hij komt uit de punkscene, dus hij speelt graag snel en hard. Bij optredens moet Carlo zich wat inhouden, nadien leeft hij zich uit in de pauze.”

Feestplaat

Wat is jullie favoriet feestplaat?

Sander: “Geef mij maar old school hiphop: Public Enemy of Jurassic 5. Vrienden hadden Heads of Woe eens opgezet op een vrijdagavond en nadien was hun feeststemming over. Het is meer een album om tot rust te komen op de trein terwijl de landschappen voorbijschuiven. Het is een koptelefoonplaat.

Hoe rock-‘n-roll is Geppetto? 

Sander: “Op oudejaarsnacht hebben we eerst gerepeteerd. Nadien hebben we samen GTA gespeeld op groot scherm. De nacht eindigde in de pittabar waar we onze naam vonden en in het jeugdhuis.”

Geppetto & the Whales touren zowat overal ten velde. Check alle data op hun website