Hiphop meets poetry: Brihang

BILL Awards

Categorie: Spreken

Eva

Video’s voor Hiphop meets poetry: Brihang

Brihang - Herhaling

Toen we de vorige keer een koffietje slurpten met Brihang, had hij net De Nieuwe Lichting gewonnen en droomde hij nog van Pukkelpop. Ondertussen is zijn optreden op de weide in Kiewit een hoogtepunt uit zijn carrière. Vandaag is Brihang met nieuwe projecten bezig.

Een hiphopper nomineren in de categorie Spreken? Daar is een verdomd goede reden voor. Die lyrics van Boudy Verleye al beluisterd? West-Vlaams klonk nog nooit zo mooi.

Boekhouden en beeldhouwen

First things first: waarom moeten we op Brihang stemmen?

Boudy Verleye: “Omdat ik geloof in hiphop als poëtisch genre. Ik schenk aandacht aan taal en probeer woorden met betekenis uit te brengen.”

Wat wil je bereiken met je muziek?

“Ik heb eigenlijk al meer bereikt dan ik ooit had durven dromen. Brihang is tegenwoordig een bedrijfje geworden. Ik had nooit gedacht dat een boekhouder mijn papieren zou moeten regelen. Dat is op zich al iets heel moois. De droom is natuurlijk om te leven van mijn muziek en mijn beeldhouwen. Streven naar een perfecte wisselwerking tussen die twee: dat is wat ik wil doen.”

Haal je inspiratie uit het beeldhouwen om te schrijven?

“Sowieso. Het zijn twee totaal verschillende werelden, maar toch beïnvloeden ze elkaar heel hard. Ik probeer ze gescheiden te houden, maar op één of andere manier komen ze altijd samen. (lacht) Op dit moment ligt mijn focus even bij school en dus bij de beeldende kunst. Daar had ik wel wat goed te maken. Als ik een moment vrij heb, ben ik toch weer muziek aan het maken. Ik kan er gewoon niet omheen. Het is iets wat ik met heel veel liefde doe.”

Iets nieuws

Welke projecten staan binnenkort op de planning?

“Ik heb de afgelopen maanden aan een cool project gewerkt dat net gelanceerd werd in West-Vlaanderen. ‘Oe Ist?’ gaat over West-Vlamingen -en over de jeugd in het algemeen- die moeilijk over hun gevoelens spreken. Ik ben dit jaar een beetje het gezicht van die campagne. Ik schreef er een nummer voor, maakte een videoclip en bouwde mee aan het concept. De campagne loopt een volledig jaar en er hangt ook een reeks workshops aan vast."

Mogen we een nieuwe EP verwachten?

“Ik ben aan een nieuw album aan het werken. Het wordt iets anders dan Periode Jalisco, dus het kan goed zijn dat het niet aanslaat. Daar ben ik realistisch in. Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar er komt volgend jaar dus iets nieuws aan."

Met welke Belgische artiest mogen we jou eens opsluiten in een studio?

“Met Het Zesde Metaal. Wannes Capelle zijn teksten raken echt. Ik ben enorm fan van hun muziek."

BILLs favoriete lyrics

Uit ‘Filantroop’

“En de manier / waarup dat eur aar valt/ vo joe nie / vo mien is da relevant / de poëzie / gekanteld ip eur kant / kent bekeekn van beneedn / kzien vanboven beland. Boven / boven de rand / zo van ken mezelv’n ipgetrokkn in die toestand / ken mezelf leern kenn / kzin gin andere man / ‘k analyseern van de koffie da van alles kan. / Santé / ontnuchterende ochtendzucht / kalmeer / doe minder / vlucht.”

Uit 'Ze Zij Me'

“En ze zei / adem krieg je gratis. / De dichter in eur spreekt zonder spaties / gin tekst van eur valt in eroaling / just nog de woorden in under eigen circulatie. / En ze zei me / ‘k en de hemel ontmoet / ze sprak met eur mond toe / dus ze schreef et op e brieftje / elk woordenpakket begost me ‘liefste’. / Mor an elke tekst komt er een ende / en de liefde / en de ellende makte me verdrietig. / En ze zei me ooit / ’t leven is loslaatn/ die oppervlakkige essentie is me kostbaar / lik de korrel zand  / aje ontwaakt ip de plek waar dat de traan nog slaapt.”