Hoe schizofreen moet je zijn als frontman van twee bands?

Interview met Pieter-Paul Devos

Elice Spillebeen
  • De Vooruit
  • 20 dec 2017
Google maps
location

Eind deze maand sluit Pieter-Paul Devos met zijn band Kapitan Korsakov de concertreeks van Autumn Falls af met een groot Belgisch slotfeest in de Gentse Vooruit. Een gesprek over muziek maken in België en hoe schizofreen je moet zijn als frontman van twee nogal verschillende bands. 

We spreken af met Pieter-Paul in de Gentse Kinky Star, een plek die voor de frontman van Kapitan Korsakov en Raketkanon niet onbekend is.

Pieter-Paul Devos: "Het muzieklabel van Kinky Star was het enige dat de debuutplaat van Kapitan Korsakov wilde uitbrengen. Als band traden we hier ook al vaak op. Ik hou er wel van dat het hier allemaal een beetje meer rock-'n-roll mag zijn. Ook voor hun filosofie heb ik een enorme appreciatie: “Juiste kansen geven aan de juiste mensen."

"Ik heb een concrete focus nodig, alles door elkaar lukt niet bij mij"

Je maakt deel uit van twee nogal verschillende bands: Kapitan Korsakov en Raketkanon. Hoe moeilijk is dat?

"Kapitan Korsakov was er een paar jaar eerder dan Raketkanonwaar ik eerst enkel gastzanger was. Al vind ik niet dat je dat een zijproject mag noemen, dat krijgt nogal snel de bijklank van iets waar je je niet volledig in smijt. Bij mij is dat niet het geval."

"Het draait voor mij allemaal om muziek maken. Als ik dat doe, is alles even hard en diep. Ideaal zou zijn als het schema van Kapitan Korsakov en Raketkanon consequent geschrankt loopt, maar dat is een beetje een langetermijnplan. Ik heb een concrete focus nodig, alles door elkaar lukt bij mij niet."

"Traagheid kan ook goed zijn" 

De nummers van Kapitan Korsakov hebben heel sterke, duidelijke lyrics, bij Raketkanon zijn deze veel abstracter, van waar die keuze?

"Het is vooral een andere filosofie. De abstractie die in de muziek zit bij Raketkanon nodigde mij meer uit om de ‘teksten’ zo aan te pakken en dat bleek wel te werken. Muziek en zingen is emotie, woorden kunnen emotie zijn, maar ook de combinatie ervan of juist het uiteentrekken ervan kunnen zorgen voor een specifieke sfeer volgens mij."

Is er een groot verschil tussen muziek maken voor Kapitan Korsakov en voor Raketkanon?

"Het zijn voor beide bands verschillende processen, maar ook per band heeft het proces geen vaste vorm. Bij Kapitan Korsakov schrijf ik alle teksten. Muzikaal komt op zijn minst het geraamte van het nummer van mij of uit het jammen." 

"Bij Raketkanon is het eerder een kruisbestuiving. Iedereen heeft er een zeer uitgesproken mening en een even uitgesproken drang om die te verkondigen. Wat zeer goed kan zijn, maar ook vertragend kan werken. Al kan traagheid ook goed zijn, dat is een beetje mijn motto van de laatste maanden. Ik denk dat je vooral niet te veel mag zoeken naar een vast systeem, zo verval je het minst in clichés."

"Geveinsde echtheid vind ik één van de walgelijkste dingen."

Voor de laatste plaat van Kapitan Korsakov werkten jullie samen met de Amerikaanse muzikant en producer Steve Albini, hoe was dat? 

"Samenwerken met hem was echt zeer fijn. Steve Albini is een enorme vakman en weet zeer goed waar hij mee bezig is en doet dat ook op een unieke manier, hij doet alles nog analoog."

In een interview zei je ooit: “Er zijn geen genres in muziek, alleen goede oprechte muziek en slechte muziek”. Wat is "oprechte muziek" voor jou?

"Wat oprecht is, is natuurlijk voor interpretatie vatbaar en relatief. Ik vind wel dat je altijd een basis van artistieke credibiliteit moet hebben. De muziek waar ik naar luister overstijgt de genres en komt voor mij vooral recht uit het hart. Geveinsde echtheid vind ik één van de walgelijkste dingen, iets wat ik vaak hoor in de mainstream muziek.

Ik vind het gewoon verschrikkelijk wanneer die geveinsde echtheid gebruikt wordt om bepaalde receptoren te prikkelen of voor commerciële doeleinden. Ik wil oprechtheid niet claimen, maar daar ligt voor mij persoonlijk de grens. Ik vind het gewoon belangrijk dat je gevoel kan laten botvieren op je ziel. De door de mens ontwikkelde definities van gevoelens beperken dat alleen maar volgens mij."

"Mijn zwakte? Denken dat ik aan het denken ben"

Welke reactie op jouw muziek zal je altijd is bijblijven?

(denkt na) "Het is fijn om te horen dat Iggy Pop fan is van Raketkanon. Al was een echt waardevol moment voor mij vooral toen mijn moeder zei dat ze de videoclip voor In the Shade of the Sun goed vond. In die clip zitten beelden van mijn vader als kind. Hij overleed toen ik zelf drie jaar was. Dat compliment deed mij heel veel."

Wat is je grootste zwakte?

"Denken dat ik aan het denken ben. Terwijl dat gebeurt, gaat het leven aan mij voorbij en loop ik vaak tegen dezelfde muur. Ik zie de spatten van de vorige keer nog tegen de muur plakken terwijl ik denk “ik dacht echt dat ik hier niet weer was”. Maar ik probeer er uit te leren."

Als je vandaag niet met muziek bezig zou zijn, wat zou je dan doen?

"Schrijven. Of bedoel je voor de kost? Ik ben zelf aan het betwisten of ik muzikant ben voor de kost. Dat weet ik eigenlijk echt niet. Ik heb na het middelbaar ook niet verder gestudeerd. Ik heb wel een poging gedaan om muziek en geschiedenis te studeren."

"Ik zou dus geschiedkundige kunnen geworden zijn. (lacht) Ik vind geschiedenis heel interessant om tegenover hedendaagse zaken te plaatsen, de relevantie van geschiedenis interesseert mij heel sterk. Maar ook taal boeit mij wel. Al denk ik dat ik uiteindelijk gewoon ergens pattattenplukker zou zijn geworden."

#ikluisterbelgisch 

Drie snelle Belgische vragen:

Welk opkomend talent van eigen bodem moeten we in de gaten houden?

"Zeker Lee Anderson! Hij steekt voor mij echt met kop en schouders uit boven alles wat ik vandaag de dag hoor. Elk nieuw nummer dat ik hem hoor spelen is nog beter dan het vorige, en het zijn allemaal al goede nummers! Hij zingt ook gewoon ongelofelijk from the heart."

Als jij een festival met alleen Belgische artiesten mag cureren, wie komt dan op de line-up en wie wordt de headliner? 

"Zo'n festival zou iets zijn als Cutwave Night (vond plaats op 17 november in Gent en werd gecureerd door Pieter-Paul). Over de headliner moet ik nog even denken. Er is echt heel veel goede muziek in België, dat wordt echt onderschat. The Germans vind ik één van de beste Belgische bands van het moment, maar ook Madensuyu en Dans Dans vind ik super. Meer mainstream hou ik ook wel van Tamino." 

Wat kies je: Frieten, bier, chocolade of wafels?

"Absoluut frieten! Ik heb hier geen reden voor, ik lust het gewoon liever."

 

Kapitan Korsakov kan je samen met Brutus en Cocaine Piss aan het werk zien op woensdag 20/12 in de Vooruit voor Autumn Falls