Humo's Rock Rally 2014: Halve Finale

Vooruit // Gent

Dylan Meert

Mocking Jay

© cuttingedge.be

Een hele bende opkomende groepen wagen hun kans om de finale van onze allerbekendste muziekwedstrijd te bereiken. Na intens beraad van de jury wordt de eer toebedeeld aan vijf van deze tien groepen. Bill is aanwezig bij de halve finale van Humo's Rock Rally.

Overdosis Talentoïne

De avond begint met een mokerslag. MONAMI zet de toon met diepe bassen, zware nagalmende beats en een vocal performance die het publiek eventjes doet slikken. De cover I Wanna Be Your Dog van The Stooges raast als een pletwals over ons heen. Een groep met een overmaat aan talent en potentieel. Spijtig genoeg zijn ze niet geselecteerd en opteert de jury eerder voor Sarah Devreese, een vrouwelijke singer-songwriter die ons confronteert met haar tiener-angst. Terecht? Daar zijn we niet helemaal zeker van.

Joey, de winnaar van De beste singer - songwriter van Vlaanderen, is de volgende artiest aan beurt. Hij verrast ons door een vijf-koppige band mee te nemen en door zijn single Love Is Lazy niet te spelen. Maar hij blijft wat braaf en scoort te hoog op Q-music-gehalte. Een performance die ons niet lang zal bijblijven. We gaan door naar de volgende groep, Nordmann, met de belofte jazz muziek te gaan horen.

Blue Notes & Synthpop

Nordmann verrast door een mix van progrock en jazz te spelen, geleid door een altsaxofoon. Heel vernieuwend en entertainend, ook al is het louter instrumentaal. Ze coveren 21th Century Schizoid Man van King Crimson op een weergaloze manier. Meer van dat!

Na Nordmann is het de beurt aan twee synthpop groepen: Five Days en Tempogeist. Vergelijkbaar in opzet, verschillend in uitvoering. Five Days brengt een moderne versie van Duran Duran, terwijl Tempogeist ons doet denken aan CHVRCHES met een 80's sausje. Five Days gaat door, Tempogeist niet. 

Mocking Jay is de volgende band aan zet en wauw, wat hebben ze die zet goed uitgespeeld. Hun meerstemmige indiefolk brengt de zaal tot zo'n stilte dat je een speld zou kunnen horen vallen. Voor ons het hoogtepunt van de avond en ook de jury gaat akkoord.

Into The Rough

De oude rockers van Roza Parks regeren even de Vooruit met snoeiharde gitaren en bijtende vocals. Straight in your face is een understatement. Hetzelfde kan gezegd worden van High Hi: Een driekoppige groep, geleid door een vrouw met de kracht van een volhardende feministe die geconfronteerd wordt met vrouw-aan-de-haardnormen. Ze moet ook de jury overtuigd hebben met haar performance, want High Hi gaat verder, Roza Parks blijft achter.

Melting Time sluit de avond af met een overdaad aan podiumpresence. Hun overdreven zelfvertrouwen slaat aan en ze krijgen het publiek mee. We gaan naar huis met een sterke cover van Tous Les Memes van Stromae, nog nagenietend van de mooie avond. 

De winnaars van de halve finale van Humo's Rock Rally zijn Sarah Devreese, Nordmann, Five Days, Mocking Jay en High Hi. Alle finalisten van Humo's Rock Rally kan je hier bekijken: de tien meest beloftevolle bands van het jaar.