I see clouds: "Bij de eerste show droop de champagne al van de muren"

Interview met 'I see clouds'

Dimfy

Breek.Punt

"Er is nooit iets te doen voor de jeugd." Deze zin valt nogal vaak in minder grote steden. Toon Vanotterdijk stak samen met een kameraad de handen uit de mouwen en het begin van I see clouds was een feit.

Territorium afbakenen

Hoe is het allemaal begonnen?

Toon Vanotterdijk: “Ik zat samen in een band met een goede vriend van mij, Brecht, en omdat er niets te doen was voor bands, organiseerden we gewoon zelf optredens in Hechtel. We vonden andere groepen die ook geïnteresseerd waren en zo is het eigenlijk allemaal begonnen, in onze kelder. We belandden al snel in jeugdhuis De Zonk waar we ons territorium meteen hadden afgebakend. Na de eerste show met onder andere Kontrapunkt, droop de champagne van de muren en was de ruimte versierd met bloedspatten van een Nederlander die zich net iets te hard had vermaakt."

"RAMPscenario werd een festival dat we, nog steeds, elk jaar organiseren. Na de derde keer hadden we het gevoel dat we het groter moesten bekijken en wilden we meer financiële onafhankelijkheid en structuur. I see clouds is dan in 2011 een vzw geworden, waar toen ongeveer twaalf man achter stond.”

Dondergrond

Wat is jullie doel?

Toon: “Wij willen de nieuwe bands naar buiten brengen en de kloof tussen artiesten en publiek dichten, maar bekijken het ook ruimer. Veel mensen zijn bezig met fotografie, schilderen, en we willen alles steunen wat met cultuur te maken heeft."

"Vorig jaar hebben we zo’n twaalf evenementen georganiseerd, wat voor een aardige omzet zorgde. Met het geld daarvan hebben we net een compilatie-cd DONDERGROND gemaakt met 16 verschillende Limburgse bands waarvan het merendeel nog nooit eerder in een studio was geweest."

De koplampen van ons moeder

Jullie zijn lokaal bezig, in welke mate groeien jullie?

Toon: “Ons belangrijkste evenement, RAMPscenario, organiseren we nu voor de zevende keer, dus er is in ieder geval een evolutie merkbaar. Om een beeld te geven: nu kunnen we zeggen dat waar nu het eten en de drank wordt verkocht op het festival, vroeger de eerste tent stond. Het podium werd ook bij de eerste editie verlicht door de koplampen van ons moeder haar auto."

"We leren elk jaar bij en groeien ook elk jaar. Het is wel moeilijk in te schatten hoeveel man er dit jaar gaat komen, aangezien de inkom gratis is. Maar elk jaar merken we dat er meer volk op afkomt. Sinds kort ondersteunen we ook Zine, kleine magazines vol interviews, reviews en andere interessante artikels."

Hoe zie je de toekomst voor ISC?

Toon: “Moeilijke vraag. We zijn nu vooral lokaal bezig, maar willen meer provinciaal gaan. Misschien zit er zelfs een boek aan te komen over hoe het allemaal begonnen is.”

Benieuwd naar het volgende evenement van I see clouds? Check hun website en Facebookpagina. Dit [Breek.Punt]-feest mag je alvast niet missen.