"Ik heb altijd al geweten dat ik dit wilde doen."

In de Charlatan met Jan Maarschalk Lemmens aka Glints

Elice Spillebeen

Zijn nieuwe EP en de talentvolle jonge Belgische muziekscène die lijkt te exploderen, daarover hadden we een korte babbel met Glints net voor zijn optreden in de Gentse Charlatan.

Glints kwam het afgelopen jaar meer en meer in de spotlight in de Belgische hiphopscène. Met zijn tweede EP Burgundy lijkt hij helemaal gelanceerd. Al blijft Jan Maarschalk Lemmens zijn bescheidene zelf en houdt beide voeten goed op de grond. 

"Op Burgundy experimenteer ik meer met nieuwe invloeden."

Vanwaar de naam Burgundy?

Jan Maarschalk: "Met deze EP wilde ik een duidelijke overgang maken naar iets meer organisch, iets dat meer ademt en warmer is. In het artwork van de EP moest voor mij ook heel duidelijk kleur aanwezig zijn, om in contrast te gaan met het grijzere, killere dat we ervoor deden. Burgundy was ook het laatste woord van mijn openingsnummer. En ik vind het ook gewoon een heel mooie kleur. Ik voelde gewoon dat dat het was, het legde de vinger op de essentie."

Waarin verschilt Burgundy van je eerste EP Glints?

"De eerste EP was vrij koud en heel elektronisch, met deze EP wilde ik dat opentrekken naar meer organische klanken en wilde ik meer fysieke instrumenten gaan inspelen. Met Burgundy experimenteer ik ook meer met nieuwe invloeden, zoals soul."

"De combo met jazz voelde als de juiste keuze."

Eén van die invloeden die wij ook heel sterk horen is jazz, vanwaar de keuze om hiphop met jazz te gaan combineren?

"Zowel Mathias (gitarist/producer) als ik zijn grote jazzfans. De combo maken voelde heel natuurlijk aan, het voelde gewoon als de juiste keuze. Ik maak geen pure hiphop en net daarom vind ik het interessant om bijvoorbeeld terug te grijpen naar de jazz."

Naar welke jazzartiesten kijk je echt op?

"Charles Mingus. Zijn album Black Saint and The Sinner Lady behoort tot mijn absolute top!" 

"Mijn ouders hebben me vooral aangemoedigd om te zoeken naar wat ik graag deed." 

Je staat binnenkort op Dawn in Oostenrijk en ook op Pukkelpop. Zit deze EP daar voor iets tussen denk je?

"De EP zal er sowieso mee te maken hebben. Met Burgundy hoop ik vooral een soort van bevestiging te geven van wie we zijn en de verwachtingen in te lossen die er zijn na de eerste EP. Ik wil tonen aan de mensen dat we niet opnieuw hetzelfde maken, maar dat het echt wel evolueert. Het is volgens mij zeker aan het schuiven, maar we nemen onze tijd en zullen wel zien waar het uitkomt."

Ben je altijd al bezig geweest met muziek?

"Ja! En heb ook altijd al geweten dat ik dit wilde doen: de combinatie maken tussen verhalen vertellen en muziek. Het heeft wel andere vormen gekend in het verleden. Zo speelde ik bijvoorbeeld eerst in een bandje en experimenteerde ik ook met andere genres."

Kreeg je die muzikale voorliefde mee van thuis uit? 

"Mijn ouders doen eigenlijk niets met muziek, het zijn eerder muziekliefhebbers. Mijn vader heeft bijvoorbeeld een hele grote platencollectie. Ze hebben mij vooral aangemoedigd om te zoeken naar waar ik goed in was en wat ik graag deed. Ik ben daar dan ook heel ver in gegaan (lacht). Ik begon gewoon wat te prullen en van daaruit vloeide het verder."

"Brihang is echt waanzinnig goed."

Er is een heel talentvolle jonge, Belgische muzikale garde. Welk talent moeten we volgens jou echt nog ontdekken?

"Er is echt heel veel goeds te ontdekken. Als het iemand mag zijn die al semi-established is, maar echt wel heel goed is, dan Brihang. Live is hij echt waanzinnig goed! Hij gaat voorbij het maken van muziek, het is gewoon kunst."

"Verder in de hiphopscène vind ik onder andere Dvtch Norris en Zwangere Guy echt de shit. Maar er is echt extreem veel talent, momenteel is er precies een hele generatie aan het doorkomen."

Hoe komt het denk je dat net deze generatie zo lijkt te exploderen?

"Dat is volgens mij vooral doordat muziek maken nu veel toegankelijker is. De dag van vandaag kun je gewoon zelf op je computer dingen gaan maken. In België zijn mensen nog heel puur in hun maken en daardoor wordt er volgens mij gewoon heel veel zotte shit gecreëerd."

Hoe zou je de Belgische jonge garde gaan typeren?

"Het zijn gewoon heel gepassioneerde mensen die heel duidelijk weten wat ze willen doen. Het zijn doorzetters die er volledig voor gaan. Vaak doen ze er nog een  extra job bij, gewoon omdat ze weten dat dat moet, maar die daarbij wel volledig voor de muziek gaan. Ik vind dat cool."

"Superjammer dat Chance The Rapper niet naar Pukkelpop komt. Ik wou graag even in zijn bredere aura zijn." 

Met wie zou je graag ooit samenwerken?

"Met veel! Van Belgische artiesten sowieso STUFF., maar ook Roméo Elvis. Het lijkt me echt fantastisch om iets met hen te kunnen doen. Een internationale gigantisch grote onrealistische naam is Chance The Rapper. Maar zeg nooit, nooit. Hij is echt heel belangrijk voor mij. We stonden normaal dezelfde dag op Pukkelpop en ik vind het superjammer dat hij niet komt. Niet dat ik ermee gebabbeld zou hebben, maar gewoon om in zijn bredere aura te zijn (lacht)."

Welk advies heb je voor jonge muzikanten die aan hun doorbraak werken? 

"Twee tips: Echt zijn, nooit iets doen in functie van de doorbraak. Ik geloof er echt in dat kwaliteit mits doorzettingsvermogen, altijd wel komt bovendrijven."

"Een tweede tip is om gewoon keihard je eigen ding te doen, niet compromitteren. Echt gewoon NIET! Er voor gaan en blijven gaan. Je krijgt heel veel het deksel op de neus, maar dat is oké, dat moet om te blijven groeien."

#ikluisterbelgisch

In een reeks over België, kan deze vraag natuurlijk niet ontbreken. Wat kies je: Belgische wafels, frietjes, bier of chocolade?

"(lacht, dan heel diepe zucht) Sowieso geen wafels. (na enige twijfel) Ook geen chocolade. Het gaat echt tussen frietjes en bier. En liefst die twee samen. Ik wil eigenlijk niet bier zeggen, maar ik denk toch bier." 

En heb je een favoriet biertje?

"Amai dat is ook niet gemakkelijk. Westmalle of blonde Tongerloo. Ik werk in een café dus ik ken heel veel biertjes. Eigenlijk hou ik nog het meeste van een gewone goeie pint! Als het van de tap is, dan liefst Stella."

 

Glints zette nog een straffe show neer en bracht zowat de volledige Charlatan aan het dansen. Wie ook zin krijgt om te gaan shaken, kan dat nog op 13 mei in de Roma in Antwerpen.

Zijn tweede EP Burgundy en andere merchandising is verkrijgbaar bij donothingclub.xyz