"Ik heb een soundtrack voor de belangrijke momenten"

Interview: Meyrem Almaci

Luna

"Zeg me naar welke muziek je luistert en ik zeg wie je bent." Met het oog op de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 25 mei gluurt BILL wekelijks op de iPod van een bekende politicus. Deze week: Groen-politica Meyrem Almaci. 

Wat betekent muziek voor jou?

Meyrem Almaci: "Muziek kleurt mijn dag. Ik kan niet zingen, maar neurie wel heel de dag door en luister heel vaak naar muziek om te ontladen. Aan muziek zijn voor mij ook heel veel herinneringen verbonden en ik merk dat ik voor de belangrijke momenten in mijn leven een soort soundtrack heb. Als ik bepaalde liedjes hoor dan denk ik aan bepaalde momenten in mijn leven die echt cruciaal waren." 

Heb je als puber uitgesproken muzikale periodes gehad? 

"Tussen mijn vijftien en twintig jaar heb ik verschillende stijlen door en na elkaar gehad. Zo was er een metal-periode en een alternatieve periode, ik was toen ongelooflijk hard met muziek bezig.  In mijn kelder staan nog massa’s cassettes, van Turkse rapmuziek tot Public Enemy - mijn favoriete hiphopgroep aller tijden -, Manu Chao, en ga zo maar door."

"Van opera naar very heavy metal"

Wat is je eerste muzikale herinnering? 

"De Turkse radio, uit mijn kleutertijd. Daar kan ik heel melancholisch van worden. Het was muziek die het vaderland bezong, en die muziek is voor mij erg gevoelsmatig. Een bekend nummer is “Turkiyem”, wat "mijn Turkije" wil zeggen." 

"Een andere artiest die voor mij veel herinneringen oproept is Michael Jackson, meer bepaald toen hij nog optrad met de Jackson Five. Het neemt me telkens helemaal terug mee naar mijn lagere schooltijd."

Hou je ook van klassieke muziek?

"Ik ben onlangs ook voor de eerste keer naar een opera geweest, daar ben ik nooit mee in contact gekomen als jongere. Nu kan ik echt zeggen dat ik dat kan appreciëren en mijn muzieksmaak varieert van klassieke opera naar very heavy metal, en alles wat daartussen ligt." 

Als jij het voor het zeggen had: Welke vijf tracks zouden er op iedere iPod moeten staan?

  •  Sober – Tool 
  • Blister in the sun – Violent Femmes
  • Won’t back down – Tom Petty and the Heartbreakers
  • She floated away - Hüsker Dü
  •  Everlong – Foo Fighters

Beluister de top-tracks van Meyrem Almaci hiernaast of op Spotify.