#ikluisterbelgisch: Bazart, de zij-projecten

Belgisch muzikaal talent in de kijker

Elice Spillebeen

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

Het gaat hard voor onze Vlaamse mannen van Bazart, heel hard zelfs. En toch vinden enkele band members, naast het drukke Bazart-succes, ook nog tijd voor hun bloeiende zijprojecten. Binnenkort ook succesverhalen? Als je het ons vraagt wel! Ontdek ze hier (en op spotify):

1. Warhola

 

Het zijproject dat de laatste tijd het meeste in de aandacht kwam, is misschien wel Warhola, het alter ego van Oliver Symons, toetsenist en elektronisch brein van Bazart. Dat brein laat zich duidelijk ook weerklinken in zijn zijproject. Hij brengt ons namelijk aanstekelijke electro-pop met een heel eigen, ietwat melancholische twist en daarbovenop een dosis experiment. 

Een eerste keer optreden als band in de voorrondes van Humo’s Rock Rally, je moet het maar durven. Al zorgde die durf wel tegelijk voor de overwinning van de wedstrijd in 2014. Sindsdien gaat het alleen maar opwaarts voor Symons' soloproject. Vorig jaar mochten Symons en co al de podia op Pukkelpop en Rock Werchter betreden. Gooi daarbij nog enkele buitenlandse zalen die ze lieten dansen en een nieuwe single Jewels die het recentelijk tot hotshot maakte op StuBru. Het wordt duidelijk dat Warhola een stijgend parcour aan het afleggen is.

Extra weetje: Ook de bassist van Bazart, Daan Schepers, heeft een rol bij Warhola. Hij speelt er de keyboard en de gitaar.

>> Warhola kan je op 20 mei aan het werk zien in de Ancienne Belgique.

 

2. Felix Pallas

 

Nog iets minder gekend, maar al helemaal even goed is Felix Pallas. Het soloproject van Simon Nuytten, gitarist bij Bazart. Felix Pallas kent zijn oorsprong in 2013 en bestaat uit de broers Simon en Pieter-Jan Nuytten samen met Xavier Gosselin en Ziggy van Wallendael. Volgens ons zit het in de Bazart genen, want ook Felix Pallas gaat de electrotour op. Wel met iets meer popgehalte en feelgood vibes dan bij bovengenoemde collega. Op hun muziek moet je gewoon dansen, dansen en nog eens dansen. Slechte dag? Felix Pallas zorgt voor zonneschijn.

Ook deze vierling haalde de finale van zo’n Belgische rockwedstrijd, namelijk die van de Nieuwe Lichting (al was de overwinning jammer genoeg niet voor hen). Daarnaast ging het viertal ook al touren in Engeland en mochten ze er onder andere de O2 Academy in Islington bespelen. 

>> Felix Pallas kan je aan het werk zien op 3 mei in de Ancienne Belgique in een double bill samen met Rhinos are People Too.

 

3. Amongster 

 

Ook de iets minder in de spotlight lopende drummer van Bazart, Robbe Vekeman, speelt niet alleen een bijdrage bij Bazart. Hij staat ook in voor het slagwerk bij Amongsterhet hoofdspinsel van Gentenaar Thomas Oosterlynck. Amongster leunt best wel dicht aan bij het zijproject van Oliver, Warhola. Denk melancholische electropop, maar dan iets minder geconcentreerd en met iets meer indiepop-invloeden. Ergens tussen Warhola en Faces on TV, daar vind je Amongster. Die gelijkenissen met Faces on TV zijn hoogstwaarschijnlijk geen toeval, want de frontman van Faces, Jasper Maekelberg, verzorgt bij Amongster het gitaarwerk en schrijft mee aan de nummers. 

In 2014 mochten ze zich de overwinnaars noemen van de Nieuwe Lichting en ook hun single Bright Life haalde het al tot een hotshot op StuBru. In 2016 mochten we hun eerste langespeelplaat verwelkomen, Trust Yourself to the Water genaamd.

>> Amongster kan je op 28 april live aan het werk zien tijdens Lokale Helden in Ninove.

 

Ken je (of ben je) zelf Belgisch talent dat moet ontdekt worden? Deel het met ons via de #ikluisterbelgisch en misschien vind je ze binnenkort wel in ons lijstje terug!

Beluister hier de #ikluisterbelgisch-playlist op Spotify.