#ikluisterbelgisch: Capibara, Simple Pigeons & Vloedt

Belgisch muzikaal talent in de kijker.

Elice Spillebeen

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

Deze achtste editie brengt veel dieren en water, maar vooral ook drie stukjes heel schone muziek. 

1. Capibara: grunge/garagerock die nostalgische flashbacks naar de nineties oproept.

De jongemannen van Capibara (ja, ze vernoemden zichzelf naar een waterzwijn) staan nog heel pril in hun schoenen, maar klinken toch al zo veelbelovend dat wij hen met veel plezier een plaatsje in deze #ikluisterbelgisch geven. Ze ontstonden in 2015 op Diestste grond en brengen grunge/garagerock die nostalgische flashbacks oproept naar de nineties sound van het genre.

Het viertal bracht in hun korte bestaan al één EP uit, en wij zijn helemaal in de ban. Capibara neemt ons in gedachten mee naar route 66 in Amerika waar we in alle rust de baan afrijden bij een stralende middagzon. Energierijke refreinen badend in grunge/garagerock geluid met een kleine dreampop knipoog die je een instant vakantiegevoel geven, dat mag je verwachten van Capibara. Meer hebben wij niet nodig in deze zomermaand.

Luister hier.

2. Simple Pigeons: ‘Simpele’ duiven uit Moorsele die een straf staaltje muziek produceren.

Ze omschrijven zichzelf als vijf simpele duiven uit het West-Vlaamse Moorsele. Een ietwat contradictorische groepsnaam, want als simpel zouden wij hen zeker niet bestempelen. Ze produceren namelijk een heel straf staaltje aan muziek en dat wordt erkend. Zo behaalden ze onder andere de tweede plaats op Westtalent in 2015, werden ze datzelfde jaar geselecteerd voor de Nieuwe Lichting en zaten ze in 2016 in de selectie voor Jonge Wolven en Verse Vis. 

Simple Pigeons brengen bezwerende gitaarlijnen die af en toe explosief uithalen en donkere vocals in combinatie met heel erg schone melancholische teksten. Kan je Balthazar en The National wel smaken? Dan zullen deze jongens jou ook weten te bekoren!

Luister hier.

3. Vloedt: Wat deze man met de Nederlandse taal doet is straf, heel straf.

Nog zo’n West-Vlaams muzikaal talent is de Oostendse Sam David, die je ook bij de naam Vloedt mag noemen. Brengt hij poëzie of muziek? Wel, het ligt er ergens tussen in. Wat vaststaat is dat Vloedt bloedmooie teksten brengt in zijn intrigerende fluisterpop. 

De jongeman slaagt erin om met slechts een akoestische gitaar, licht elektronische soundscapes en Nederlandstalige zinnen een hele zaal tot stilte te beroeren en er intimiteit over te laten neerdalen. Zijn eerste werk doet wat denken aan Buurman of Stoomboot, terwijl de nieuwere nummers experimenteler klinken en meer aanleunen tegen spoken word performance. Eén ding staat vast, wat deze man met de Nederlandse taal doet is straf, heel straf.  

Luister hier.

 

Ken je (of ben je) zelf Belgisch talent dat moet ontdekt worden? Deel het met ons via de #ikluisterbelgisch en misschien vind je ze binnenkort wel in ons lijstje terug!

Beluister hier de #ikluisterbelgisch-playlist op Spotify.