#ikluisterbelgisch: Hermànn, ILA & Fornet

Belgisch muzikaal talent in de kijker

Elice

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

1. Hermànn

Meestal luide, dissonante herrie, af en toe mooie tedere herrie. Hermànn vat het pakketje zelf mooi samen. De gitaren vliegen je naar de oren en de drums trappen vanaf de eerste noot je achterdeur in. De mannen vernoemden zich naar een gelijk genaamd nummer van hun inspiratiebron Raketkanon, en de vergelijkingen met die laatste zitten er niet naast. 

Hermànn heeft al twee EP’s op hun naam staan, waarvan de recentste ‘e’ eerder dit jaar verscheen en op heel wat mooie kritieken mocht rekenen. Daarnaast behaalden ze vorig jaar op het Oost-Vlaamse Oost.Best! ook een mooie tweede plaats. Eén tip, ga Hermànn vooral live aan het werk zien (en dat kan toevallig heel binnenkort op 17 juli op Boomtown in Gent) en maak je klaar om van je sokken geblazen te worden.

2. ILA

Van de schreeuwerige vocals bij Hermànn, maken we een 180 graden omslag naar de warme stem van ILA. De Antwerpse singer-songwriter bracht eerder dit jaar een pracht van een debuut EP uit, en deze konden wij uiteraard niet ongezien laten.

ILA slaagt erin je energie te geven als te breken in dezelfde minuut met een stem die zowel krachtig als fragiel klinkt. Eerder dit jaar wist ze zich te selecteren voor de Nieuwe Lichting en Humo’s Rock Rally. Deze zomer kun je haar op verschillende festivals aan het werk zien waaronder Absolutely Free Festival en Theater aan Zee.  

3. Fornet

Ze zijn amper twintig jaar oud, maar mogen zich nu al, volgens verschillende binnen- en buitenlandse media, rekenen tot het beste wat de Belgische postpunk te bieden heeft. Fornet is nog zo’n band die weet hoe een gitaar aan te pakken en niet bang is om op die drumvellen te slaan.

Vorig jaar bracht het jonge vijftal hun eerste EP Fornet uit, en deze werd meteen heel goed onthaald. Noem het gerust een mix van Protomartyr, Preoccupations en The Fall. Een EP die, moesten we het niet weten, we zo zouden toeschrijven aan een oude rot in het vak. Fornet weet alvast te imponeren met een sound die we nog niet vaak hoorden van een Belgische band op die leeftijd. 

Ken je (of ben je) zelf Belgisch talent dat moet worden ontdekt? Deel het met ons via #ikluisterbelgisch en misschien vind je jezelf binnenkort wel in ons lijstje terug!

Vind hier de nieuwe #ikluisterbelgisch-playlist terug!