#ikluisterbelgisch: Sperwer, WWWater en Newmoon

Belgisch muzikaal talent in de kijker

Elice

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

In deze eerste editie: drie straffe artiesten die in 2017 niet ongezien zullen blijven!

1. Sperwer: Een serieuze streling voor het oor

Sperwer

De Sperwerstraat als inspiratiebron voor een bandnaam en regendruppels die leiden tot een song. Heel ver gaan de Kortrijkzanen van Sperwer het niet zoeken. Toch tonen ze met hun in reverb gedoopte shoegaze/dreampop-sound dat ze wel degelijk weten waar ze mee bezig zijn. Ze hadden amper een eerste EP uit in 2014 en 22tracks hield al een plaatsje voor hen vrij. Niet veel later beklommen ze de festivalpodia van Boomtown en Vama Veche.

Afgelopen oktober mochten we hun tweede EP Ja-ger verwelkomen. En die klinkt goed, heel goed. Kort samengevat: Donkere synths en complexe percussie gecombineerd met de meest dromerige vocals en geniale gitaarriffs. Een serieuze streling voor het oor.

 

2. WWWater: 2017 zou wel eens haar jaar kunnen worden

WWWater

Klinkt de naam Charlotte Adigéry je bekend in de oren? Mogelijk niet, maar wat als we je zeggen dat ze achtergrondzangeres was bij die andere Belgische band Arsenal? Gaat het belletje al rinkelen? Nog niet, dan ken je ze hoogstwaarschijnlijk wel als die fenomenale stem op de Belgica-soundtrack The Best Thing

Met WWWater doet de dame het op haar eentje, en dat doet ze nog eens steengoed ook. Ze brengt ons electro gemixt met een serieus snuifje r&b. Zelf benoemt ze het graag als Neo Wave. Denk FKA twigs-, BANKS- en James Blake-invloeden en je weet wat we bedoelen. Nog maar in haar startschoenen en toch pronkte ze vorig jaar al op Pukkelpop, Deep in The Woods en Big Next Weekend.

In 2016 mocht ze ook de Red Bull Elektropedia Award in ontvangst nemen voor "Most Promising Artist". De boodschap lijkt ons duidelijk! Hou deze Gentse goed in het oog, want 2017 zou wel eens haar jaar kunnen worden.

3. Newmoon: Kletsende gitaren en melancholische vocals 

Newmoon

Waar Sperwer het op een iets rustiger gitaarspel houdt, slaat Newmoon er met het volle gewicht op. De Antwerps/Gentse band kent zijn oorsprong in de hardcoreband Midnight Souls. Waarvan vier vijfde besloot om voor shoegaze te gaan. Newmoon was geboren. Verwacht kletsende gitaren en melancholische vocals die je in een trance brengen. Ze absorberen je in hun emotionele ruimte, en nemen je mee op hun rit. 

Eerder dit jaar brachten ze hun debuutalbum, Space, uit. Wij zijn fan! Dat ze goed bezig zijn, toont ook de internationale belangstelling die ze krijgen. Zo mochten ze al podia betreden in Duitsland, Nederland en het VK. Kortom, met Newmoon heeft België er een schitterende shoegaze-band bij! 

 

Ken je (of ben je) zelf een Belgisch talent dat dringend moet ontdekt worden? Deel het met ons via de hashtag #ikluisterbelgisch en misschien kom je binnenkort terecht in een volgend artikel.