#ikluisterbelgisch Summer-edition: Sweats, Onmens, Midwinter, UMM en Le Manou

Belgisch muzikaal talent in de kijker

Elice Spillebeen

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

Deze zomer een extra large #ikluisterbelgisch editie, met niet drie maar vijf bands van eigen bodem, die jullie nu asap moeten gaan ontdekken!

1. Sweats

Sweats brengt girlpunk dat klinkt als een vuile guilty pleasure met een serieuze hoek af. De frontvrouwen Lotte Lauwers en Stien Bovijn zijn niet op hun mond gevallen en dagen je meermaals uit met hun dansbare beats. Ook live zijn ze geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De band bestaat nog maar een klein half jaar, maar onder de radar verdwijnen zullen ze volgens ons niet. In tegendeel; dit najaar zouden we de naam wel eens veel meer kunnen zien. 

Soundcloud

2. Onmens

Recht tegenover de female punk van Sweats staat de industrial punk van Onmens. Ongecensureerde, hamerharde beats die je in drie tellen knock-out slaan. Tijdens een live performance kan je wel eens letterlijk onderuitgaan. Waar Shht de live revelatie van 2017 genoemd mag worden, zou Onmens wel eens die van 2018 kunnen worden. Om de sound echt te begrijpen moet je hen gewoon op een podium aanschouwen. Je gaat er twintig kilo afzweten en komt er met kapotte trommelvliezen buiten, maar achteraf heb je geen greintje spijt. 

3. Midwinter

De indie-folk vibes worden in deze zomer-editie vertegenwoordigd door Midwinter. Word je blij bij het horen van een trompet? Dan is vandaag je lucky day want bij Midwinter krijgt die trompet een prominente rol. 

De warme stem en trompet klanken van frontman Raf De Wit laten ons wegdromen en maken ons helemaal warm vanbinnen. Het lijkt al even stil rond de band, maar als we hun vi.be-pagina mogen geloven werken ze volop aan een nieuwe EP. Wij hopen alvast dat deze er snel komt! Eerder waren ze ook al finalist van Rockvonk en Jonge Wolven en werden ze door CuttingEdge als talent van het jaar 2015 gekroond.

4. UMM

De ultieme zomersound in deze editie komt van UMM. Ze brengen experimentele pop met dream en wereld- invloeden. De vijfkoppige band rond Lise Daelemans kreeg met hun eerste twee singles al airplay op Radio 1 en speelde afgelopen jaar op podia van Boomtown, TAZ en AFF.

Met een sound die je vanuit alle hoeken weet te verrassen, houden ze je als luisteraar doorheen het volledige nummer vast. Net wanneer je denkt dat het nummer een constante heeft bereikt, komen ze met een nieuwe twist. Hun eerste EP mogen we ergens in september verwachten. 

5. Le Manou

Manou Maerten zet onder Le Manou Franstalige synth pop op de kaart in België. Ze is van West-Vlaamse afkomst, maar groeide op in het Waalse Durbuy. Zonder enige moeite laat ze klassieke strijkers en piano overvloeien in opzwepende elektronica beats. Haar muziek omsluit een bombastische feel, maar voelt tegelijk heel erg kwetsbaar aan. 

De jonge West-Vlaamse is niet aan haar vuurdoop toe, eerder stond ze namelijk al in Junior Eurosong en The Voice Belgique. In 2015 werd ze geselecteerd voor De Nieuwe Lichting. Vorig jaar bracht ze haar debuut EP L’homme uit, en wij zijn alvast helemaal verkocht. 

Ken je (of ben je) zelf Belgisch talent dat moet worden ontdekt? Deel het met ons via #ikluisterbelgisch en misschien vind je jezelf binnenkort wel in ons lijstje terug!

Vind hier de nieuwe #ikluisterbelgisch-playlist terug!