#ikluisterbelgisch: Willem Ardui, Billie Rodney en Tsar B

Belgisch muzikaal talent in de kijker

Elice

Ons kleine Belgenland barst van het muzikale talent. Van electro tot metal, we hebben het allemaal. BILL-reporter Elice pikt er iedere maand drie toppers uit, over alle genres heen.

In deze tweede editie: een Nederlandse taaltovenaar en twee dames die de Belgische muziekscene van de nodige girlpower voorzien.

1. Willem Ardui: Onze moedertaal is weer helemaal hip

 

Op zoek naar de Vlaamse versie van Spinvis? Wel hij bestaat en draagt de naam Willem Ardui. De Antwerpenaar brengt de Nederlandse taal op zijn schoonst. Voor wie het nog niet helemaal doorhad. Ja, onze moedertaal is weer helemaal hip. Ardui schenkt ons een poëtisch kunstwerk gedragen op lichte elektronica-invloeden à la James Blake. Noem het gerust poëtische fluisterpop. Want één ding is duidelijk, de man weet hoe hij met de Nederlandse taal moet toveren.

Ardui doet het in het Nederlands onder zijn eigen naam. Daarnaast is hij ook nog actief in het hiphopproject Blackwave. De invloed van dat laatste valt ook terug te vinden in zijn Nederlandstalig project.

 

2. Billie Rodney: Donkere, zwoele poprock die je meesleept van begin tot eind

Gooi een beetje Florence Welch samen met een tikje London Grammarbesprenkel het met hypnotiserend klanken en je krijgt Billie Rodney. Donkere, zwoele poprock die je betoverd. En dan hebben we het nog niet over die stem gehad. Laat het ons simpel stellen, Rodney heeft zo’n stem waar wij jaloers op zijn.

Billie Rodney is het pseudoniem van de Antwerpse Bie Van Landeghem. In 2014 was ze geselecteerd voor de Nieuwe Lichting. Vorig jaar stond de 23-jarige schone in de finale van Humo’s Rock Rally. Waar ze volgens de jury, uiteraard ja, de beste stem had. Haar ruige, zwoele stem blijft niet onbesproken want ze werd na haar studies aan de Tilburg Rockacademie ook genomineerd voor de Jacques-De-Leeuwprijs als "uitgesproken performer met een uniek stemgeluid". Billie Rodney live, wel euh, dat is een vat passie, emotie en een hoop theatraliteit. 

3. Tsar B: r&b gedoopt in een bad Oosterse kruiden

Noem ze gerust onze Belgische Queen B. Een vrouw met ballen die present staat voor veel girlpower. Na een verleden als violiste bij School is Cool, besloot de Gentse Justine Bourgeus het op haar eentje te doen als Tsar B. Dat solo gebeuren vergaat haar best wel goed. Vorig jaar genomineerd voor een BILL Award, afgelopen zomer liet ze de weide van Pukkelpop dansen en in mei gaat ze ook onze buren van over het kanaal met haar girlpower bestuiven op The Great Escape Festival. Een viool, enkele synths, oosterse kruiden en donkere klankgolven, dat zijn de ingrediënten waarmee ze iedereen in verleiding brengt. 

Vooral die Oosterse invloeden geven een heel eigen toets aan haar r&b-genre. Eentje waarmee ze, volgens ons, gemakkelijk naast die andere r&b-prinsessen: BANKS en FKA Twigs, kan gaan staan. Een dame met groots potentieel als je het ons vraagt. Waar was haar MIA?

Ken je (of ben je) zelf een Belgisch talent dat dringend moet ontdekt worden? Deel het met ons via de hashtag #ikluisterbelgisch en misschien kom je binnenkort terecht in een volgend artikel.