Oh no, they didn't!

Eindejaarslijstje van de muziekredactie

Debbie

Je nieuwste single die te weinig of net te veel op de draaitafels werd gezwierd, een formidabele outfit die on stage dan toch niet helemaal tot zijn recht kwam... ook de grootste artiesten dezer aarde beleefden bitterzoete tijden dit jaar. Een begripvolle muziekliefhebber helpt dan misschien een handje om deze miskleunen te verdringen uit het collectief geheugen, maar dan bent u bij BILL aan het verkeerde adres. Onze muziekredactie laat u graag nog een laatste maal meegenieten en schuddebuiken met 2013's meest memorabele mislukkingen.

1. De allerbizarste muziekvideo

"...my eyes and ears are burning from watching this crap”, lezen wij onder deze video van een motorrijdende Kanye West door een met bluescreens gecreëerd landschap op de tonen van zijn nummer Bound 2, het merendeel van onze redactie bleek dezelfde mening toegedaan.

Brachten verder nog nauwelijks herstelbare schade toe aan onze pupillen: The Fox van Ylvis, Love van Emil Héro en, jawel nu al,  Wrecking Ball van Miley Cyrus.

2. Heftigste bitchfight tussen artiesten

Wist je dat.. de street credibility van rappers en het bedrag op hun bankrekening omgekeerd evenredig zijn tegenwoordig? Bekvechten op Twitter is natuurlijker iets comfortabeler dan een drive by shooting. Slaagden dit jaar met vlag en wimpel - ‘Kendrick Lamar vs de wereld’ bleek nog net iéts te cool voor het hoogste schavot - in deze discipline voor geitewollensokkengangsta’s: Frank Ocean vs Chris Brown, met een duidelijke 1351564896 – 0 in het voordeel van Frankie.

Andere al dan niet betwiste duels : Slongs Die Van Ons vs Kate Ryan, Azealia Banks vs elke vrouwelijke rapper, en oh ja, Cher vs Miley Cyrus.

3. Verst van het origineel verwijderde cover

Dat wie wil opduiken in eindejaarslijstjes zijn memorabele acts moet bewaren voor de tweede helft van dit jaar, is een regel die ook ene Cheyenne Toney (The Voice of Holland) niet is ontgaan. Net wanneer de wereld netjes verdeeld geraakt tussen Stromae lovers en haters is daar haar cover van ’s mans grijsgedraaide Formidable als verzoeningspact.

Wisten we nog meer op het nippertje als cover te herkennen: Trails And Ways – Lost ( Frank Ocean cover), Queens Of The Stone Age – Blurred Lines (Robin Thicke cover), Bastille – No Angels  (combicover van The XX en TLC) en One Direction met hun voortreffelijke versie (de dovenliga was er alvast ferm over te spreken!) van Blondie’s One Way or Another.

4. Irritantst vaak gehoorde nummer

Muzieksamenstellers zijn sadisten. Dat wordt keer op keer duidelijk wanneer een aanvankelijk aangenaam nummer uitgroeit tot een nummer-1 hit en uiteindelijk tot een song die in verband kan worden gebracht met ernstige verkeersongevallen, zinloze agressie en stukgeslagen meubilair. Dreef de muziekredactie dit jaar tot absolute waanzin: Bastille – Pompeii.

Reporters die de knop van hun radio al eens in de verkeerde richting draaiden of iets te vaak in shoppingcentra vertoefden, kregen voornamelijk de kriebels van Stromae – Papaoutai en Formidable, Robin Thicke’s Blurred Lines, Macklemore – Thrift Shop en Bakermat – Vandaag. En we zouden het bijna vergeten, Miley Cyrus – We Can’t Stop.

5. Arrogantste performance

Verwacht geen verrassingen in deze categorie. Of wacht, neen, hier komt geen Miley Cyrus aan te pas! Wie rest ons dan om grootsheidswaanzin en megalomane arrogantie te verwijten? Kanye ‘I Am A God’ West. Na een album als Yeezus zien we dit wel lichtjes door de vingers.

Kunnen op minder vergevingsgezindheid rekenen: Eminem en meer bepaald zijn aantreden op Pukkelpop en Queens Of The Stone Age.

6. Grootst plaatsvervangend schaamtemoment

Gloeiende wangen, zachtjes in elkaar krimpen, een onweerstaanbare drang om weg te zappen of een bladzijde om te slaan.. u kent het wel, ieders natuurlijke reactie dit jaar bij het bekijken van Kanye’s clip voor Bound 2, Snoop Dogg's aankondiging van zijn samenwerking met Vlaamse Joepieheld Ian Thomas of (gaat ze nu eindelijk eens een nummer één plaats halen ja?) Miley Cyrus! De beelden van haar schurkende derrière tegen de edele delen van Robin Thicke die krampachtig aan zijn moeder in bad probeerde te denken, achtervolgen ons nog steeds.

7. Makkelijkst voorspelbare affiche

Een of andere BILL reporter durfde al eens een voorzichtige suggestie tot meer originaliteit doen aan het adres van de I Love Techno organisatie, maar toch gaat hier een ander festival met de hoofdprijs lopen. Rammstein, Editors, Bloc Party, Kings of Leon, Green Day,.. de aankondiging van de headliners van Rock Werchter 2013 bleek ook dit jaar alweer even voorspelbaar als de opvolging van Albert II.

8. Afschuwelijkste artwork

Wat hadden artiesten het makkelijk in de tijd dat ze gewoon nog als groep voor een kleurig canvas of op hun eentje ondeugend knipogend op de hoes van hun laatste album konden prijken. Tegenwoordig moet je al een groot kunstenaar of designer in de arm nemen om nog met iets echt origineel op de proppen te kunnen komen. Iets wat in het geval van de Yeah Yeah Yeah's voor hun album Mosquito geen overbodige luxe ware geweest.

Moeten verder maar eens informeren naar het telefoonnummer van Storm Thorgerson aanhangers informeren: Glasvegas, Lady Gaga, Black Flag en David Bowie.

9. Meest zijn film overklassende soundtrack

Wat als... je een veelbelovende peperdure Hollywoodproductie op stapel hebt staan, gekleurd door een begeerde cast, de klassieker der klassieke romans als script en ongezien originele soundtrack samengesteld door een allegaartje aan schoon volk als daar zijn Jay-Z, Beyoncé, Andre 3000, Q-Tip, Jack White,...? Yes old sport, dan gaat de muziek al eens met de pluimen lopen. The Great Gatsby, great movie, greater soundtrack.

Andere deuntjes die toevallig bij een film bleken te horen: Nummers van Feist, M83 en Bon Iver die bedoeld waren ter ondersteuning van Warm Bodies of materiaal van Phoenix, Frank Ocean en Deadmau5 dat in de schaduw had moeten blijven van de prent The Bling Ring.

10. Onopvallendste comeback

2013 had het (opnieuw) het jaar moeten worden van o.a. Jennifer Lopez, Enrique Iglesias, Panic! At The Disco. Of iets terechter ook voor Cold War Kids, Mintzkov of Bloc Party. Het werd het niet, en al evenmin voor de intussen jongvolwassenen van The Backstreet Boys, een revival die beperkt lijkt tot het drogeren van een Sportpaleis medewerker met een gênante concertaankondiging tot gevolg.  Backstreet's back? Naah.

11. Doodste artiest

Dat sterven van alle tijden is, werd ook dit jaar alweer op jammerlijke wijze duidelijk. En dat we na 71 jaar afscheid moesten nemen van  Lou Reed, de man die heroïne- en alcoholverslavingen mits hulp van een chirurgische ingreep hier en daar het hoofd wist te bieden, hadden weinigen echt zien aankomen. 27 oktober van 2013 was verre van een perfect day, evenmin de dagen dat Phil Baheux (drummer Channel Zero), Jason Molina (alter ego Songs: Ohia) en Martijn Teerlinck (aka The Child of Lov) na hun diensttijd op aarde afzwaaiden.

Ontsnapten aan het oog van Magere Hein maar zouden in 2014 toch beter de zeis van onze redactie vrezen: Tokio Hotel, Chris Brown en, waarom ook niet, Miley Cyrus.

12. Meest entertainende verslaving

Verslavingen zijn leuk! Bij een ander. En dus schaterden wij wat af met de dolle fratsen van Lemmy van Motörhead (quote "Lemmy is niet verslaafd aan drugs, drugs zijn verslaafd aan hem") en Rihanna. Wij buigen het hoofd voor zij die hun misstappen in prachtige songs weten te kanaliseren, zoals de Zweedse Tove Lo in Habits of, hoe kon hij ontbreken, Peter Doherty. Toch gaan niet zij maar ene Justin Bieber hier met een glansoverwinning lopen. Lurken van een jointje en daarmee een wereldrel ontketenen? Bill reporters zijn voortaan ook overtuigde Beliebers!

13. Ongooglebaarste band

Een degelijke merknaam vraagt om originaliteit en uniciteit, een commercieel inzicht dat in de muziekwereld nog niet tot in alle lagen is doorgedrongen of rock 'n rollgewijs gewoon wordt genegeerd. Bands als Jet, Friends en Chvrches kunnen op een paar miljoen hits rekenen maar daarmee is ook alles gezegd. Verder wensen wij u ook veel succes toe met het zoeken van info over †‡† ('Ritualz') en . Maar om in 2014 een Google breinbreker als !!! te bedenken mag je niet meteen van gisteren zijn.