Wat zit er in de platenbak van Asli?

De muziek achter de reporter

Asli

Reporter Asli dook in haar platenbak op zoek naar de schitterendste parels, grijsgedraaide albums en diep verborgen guilty pleasures.

Een uit de puberjaren

Tijdens mijn puberjaren luisterde ik vooral naar dingen zoals The Beatles, The Who, Led Zeppelin, Jefferson Airplane, Creedence Clearwater Revival en Jimi Hendrix. Niet meteen van mijn tijd, maar de liefde ontstond na het zien van een documentaire over Woodstock en het vinden van een grote oude platenbak op zolder.

Toch beschrijven The Cure en MGMT mijn puberjaren beter. Ik hield zoveel van die bands (nu nog steeds) dat ze zelfs in mijn nickname op MSN stonden. Met een hartje erachter. Standing On A Beach / Staring At The Sea van The Cure is misschien wel een van de belangrijkste platen voor mij. Het lijkt wel gisteren dat ik op mijn kousenvoetjes stond te dansen in mijn kamer, op de klanken van Boys Don't Cry. Of was dat echt gisteren? Grote kans van wel. 

 

Grijsgedraaid

Wanneer ik het woord "grijsgedraaid" hoor, kan ik maar aan één man denken: God, oftewel Nick Cave. Met of zonder zijn Bad Seeds, het maakt niet uit, ik ben en blijf verliefd op de kunsten van Nick Cave. De albums Let Love In en Push The Sky Away hebben wél een streepje voor op de rest.

Voor de rest denk ik aan Goo van Sonic Youth, de compilatie Substance van New Order, Good Kid, M.A.A.D City van Kendrick Lamar, Trouble Will Find Me van The National en Depression Cherry van Beach House. (Dit is trouwens een heel korte samenvatting.) 

Mee op reis 

Geen betere chillplaat dan Superfly van Curtis Mayfield om een roadtrip helemaal geslaagd te maken.

Ook mooi: Multi-love van Unkown Mortal Orchestra en Currents van Tame Impala. Oh ja, en Transformer van Lou Reed niet vergeten.

Dansplaatjes 

Mijn favoriete dansplaatjes? Ehm, elk nummer van Destiny’s Child bijvoorbeeld. Verder r&b-platen van eind jaren 90 en begin jaren 2000  (denk aan Family Affair van Mary J Blige) en écht foute platen (denk aan Wild Dances van Ruslana en Jump For Joy van 2unlimited, het spijt me). 

Maar de allerbeste dansplaten zijn new wave-plaatjes, met Lena van 2Belgen als all-time favorite

 

Beluister de toppers van Asli ook op Spotify.

Snuffel mee in de platenbak van BILL-reporters en -medewerkers. Ontdek ze allemaal hier.