Wat zit er in de platenbak van Dylan?

De muziek achter de reporter

Dylan

Video’s voor Wat zit er in de platenbak van Dylan?

© Interpol

Interpol - The Undoing

Eens om de zoveel tijd selecteert een reporter een aantal bands of nummers en probeert zo jou met zijn goede smaak te besmetten. Superactueel of belegen als stevige abdijkaas,catchy as hell of ellenlange trage soundscapes. Muziekreporter Dylan grabbelt in zijn platenbak.

Interpol

Interpol werd me ooit aangeraden door een vriend in de middelbare school. Hij vertelde me dat het zowat de meest onderschatte band ooit moet zijn en hij had méér dan gelijk. Ik heb elk album platgedraaid, maar één schiet er toch bovenuit: hun zelfgetitelde Interpol. Een duistere mélange met een constante vooruitstrevendheid naar die plek die niet te bereiken valt, The Undoing vat het gevoel van het hele album mooi samen. 

Soldiers Of Jah Army

Ik ben geen reggaefan, maar deze groep maakt iets bij me los. Een sterk samenspel van verschillende instrumenten tilt het reggaegenre hoger dan het vooroordeel dat het louter muziek is voor weedrokers. Born In Babylon gaat over de strijd van de artiest om het niet op te geven in de wind van kritiek en tegenslag.

Radiohead

De genialiteit van Thom Yorke valt niet in woorden te beschrijven. Met Radiohead heeft hij een gigantische invloed op de hedendaagse muziekwereld. Dit is een band waar over 100 jaar nog gepraat wordt. Elk nieuw album is een statement op zich en In Rainbows is hun strafste statement.

The Tallest Man on Earth

De Zweed Kristian Matsson brengt met The Tallest Man On Earth de heldere lucht en de pure stilte van winterse berglandschappen bij jou thuis. Thrown Right At Me is het meest ontroerende liefdeslied ooit geschreven: One day I'll find just that friend who can see, all this weird beauty, thrown right at me.

Tool

Metal ga je mij niet veel horen spelen, maar dat is buiten Tool gerekend. Tel deze vier individuele talenten op en je krijgt een kracht die de grenzen van het metalgenre verlegt. In Lateralus verwerken ze via de lettergrepen van de tekst de Fibonacci-sequentie. Plaats de getallen in een grafisch assenstelsel en je krijgt een spiraal, het thema van het nummer. 

Nils Frahm

Nils Frahm is een Duitse componist die klassieke pianomuziek optilt naar een hedendaags niveau. Hij werkt met synthesizers, loops, zelfgemaakte piano's... maar tegelijkertijd blijft hij vasthouden aan zijn klassieke roots. Uniek, origineel en verfrissend!

Kendrick Lamar

Met Good Kid, M.A.A.D City heeft Kendrick Lamar een bom laten vallen in de hiphopwereld. Kendrick vertelt het verhaal van een jongen (zichzelf) die moeite heeft met opgroeien in Compton, Californië. Met welgeplaatste beats en een flow gecreëerd met de precisie van Michelangelo is dit voor mij het beste hiphopalbum dat ik ooit beluisterd heb.

Bon Iver

Het beste album aller tijden? For Emma, Forever Ago van Bon Iver. Muziek zal nooit beter liefdesverdriet uitdrukken dan op dat album. Puurheid, authenticiteit, kunst met een grote K. Bekijk het livefilmpje van Skinny Love en wees zelf verwonderd over de kracht van Justin Vernon, de manier waarop hij zijn ziel daar blootlegt voor de hele wereld. 

Burial

Burial moet zowat de meest verhulde artiest ooit zijn. Er valt amper iets te weten over de producer en hij geeft nooit live-optredens. Zijn producties zijn wel stuk voor stuk pareltjes. Met metalen beats, ruisende baslijnen en knisperende samples geeft hij je dat gevoel als je om vier uur 's nachts door een druilerige regen in de stad naar huis wandelt. Rival Dealer is een themaplaat waarvan hij de boodschap zelf vrijgegeven heeft: "Anti-bullying tunes that could maybe help someone to believe in themselves, and to know that someone out there cares and is looking out for them."

James Blake

James Blakeeen moderne erfgenaam van de veel te vroeg gestorven Jeff Buckleybrengt ook etherische, religieus-getinte muziek, maar doet dit met synthesizers en een scholing in jazzpiano. Met A Case Of You van Joni Mitchell brengt hij een van de beste covers ooit.