Wat zit er in de platenbak van Roland?

Van The Doors tot Iggy Pop

Inge

Wie al eens een stapje in de BILL headquarters heeft gezet, weet dat allround klusjesman Roland -Rollie voor de vrienden- zowat onmisbaar is. Maar je kan niet enkel een beroep doen op zijn handy skills, ook zijn encyclopedische muziekkennis is legendarisch. Zijn favorieten?

1. L.A. Woman - The Doors

"The Doors: tekstueel en muzikaal zit dat goed. En met één van de beste stemmen uit de rockgeschiedenis. Ik heb ze live gezien, helaas zonder Jim Morisson. Toch niet hetzelfde, hij ís de groep."

Feitje: L.A. Woman was het zesde album van de Amerikaanse groep. Het is de laatste plaat met Jim Morisson, die in 1971 besloot zich bij de 27 Club te vervoegen.

2. Sticky Fingers - The Rolling Stones

"The Rolling Stones zijn haast onmisbaar in ieder lijstje. Tijdloze songs met als uitschieter White Horses."

Feitje: Dit album uit 1971 is het eerste dat is uitgebracht op hun eigen label Rolling Stones Records.

3. I'm Your Man - Leonard Cohen

"Op tekstueel vlak erg sterk. Bijzonder poëtische teksten die je zo in relaxmodus brengen."

Feitje: Deze plaats was een kentering voor Cohen. Een nieuwe sound van synthpop vond zijn weg bij de Canadeze singer-songwriter.

4. White Album - The Beatles

"De beste plaat in de geschiedenis met invloeden in beat, pop en rock. Misschien wel hun minst commerciële, maar wel meest experimentele plaat. Een nummer zoals Revolution Number 9 was nooit gezien in die tijd."

Feitje: De critici waren niet meteen verkocht in 1968. De kritiek ebde echter al snel weg en nu geldt de algemene consensus dat dit één van de beste platen aller tijden is.

5. The Idiot - Iggy Pop

"Een échte punker en nog steeds alive and kicking. Een icoon in blote bast."

Feitje: Iggy Pops album uit 1977 was gebaseerd op Dostojevski's De Idioot.