"Wij zien het als je oud lief waar je nog altijd goed mee overeenkomt"

Interview: The Dead Color

Lucas Wuyts

Foto’s voor "Wij zien het als je oud lief waar je nog altijd goed mee overeenkomt"

The Dead Color

Met een zilveren medaille van de Beloften 2012 achter de kiezen en vergelijkingen met onder andere Giorgio Moroder door Studio Brussel brengt The Dead Color hun allereerste plaat uit. BILL sprak met hen over kerstmis, impressionisme, Example en hun oude liefdes.

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Erik Van Hoecke: "Ik had eind 2011 een aantal nummers klaar en heb die op de vi.be-pagina gezet. Binnen de week was mijn nummer geselecteerd voor vi.be on air. Het nummer kwam dan op Studio Brussel en toen heb ik een groep gezocht. Na een week was dat al in orde."

Pieter De Cnudde: "Ik weet nog dat ik telefoon kreeg van de drummer die ik nog van vroeger kende. Die vroeg of ik geen zin had om te komen meespelen in een synthesizerband. Toen hebben we met de groep op café gezeten en de week die volgde gerepeteerd." 

Erik: "Dat moet allemaal zo rond kerstmis gebeurd zijn. Het sneeuwde, allemaal heel idyllisch maar er was wel druk doordat Studio Brussel geïnteresseerd was en Poppunt wou onder andere een fotoshoot doen. Ik had dus wel een band nodig. Kwam daar nog eens bij dat we uitgekozen waren om het voorprogramma te doen van Example in de Ancienne Belgique. Qua allereerste optreden kon dat wel tellen." 

Kerstmis en The Pet Shop Boys

Je vormt dan een groep rond kerstmis, meestal een gezellige periode. Waarom dan de naam The Dead Color?

Erik: "Dat was al wat langer aan het sluimeren. Ik had een ganse lijst van titels en woorden die ik wel tof vond en wel potentieel hadden om een groepsnaam te worden. Uiteindelijk heb ik daar niks van gekozen. Ik had een instrumentaal nummer gemaakt genaamd Dead Color. Ik wou iets dat wel zwaar klonk maar ook wel wat luchtig. Dan sta je daar wat op te staren en denk je van dat kan ik wel gebruiken."

The Dead Color zijn voornamelijk synthesizers en andere elektronische instrumenten, was dat een bewuste keuze om niet het zoveelste rockbandje in België te worden? 

Erik: "Ja, we hebben zelf allemaal in gitaarbands gespeeld en iedereen heeft wel wat gedweept met synthesizers in die gitaarbands. Meestal gebeurde dat bij opnames. Ik ben op gitaar wat uitgekeken en creatief gezien krijg ik daar mijn ei niet meer in kwijt. Het was voor mij ook het moment om terug te keren naar het eerste instrument dat ik ooit heb gespeeld en om dat echt ten volle te gaan benutten. Uiteindelijk hebben we dat dan volledig doorgetrokken in de groep. We maken nog altijd nummers zoals we dat vroeger deden maar de uitdaging is om dat volledig in een elektronisch arrangement te steken." 

Op de CD horen we invloeden van New Order en zelfs The Pet Shop Boys, zijn dat groepen waar jullie zelf ook naar luisteren of waar jullie mee opgegroeid zijn? 

Erik: "Er zijn inderdaad wel invloeden zoals New Order, maar ook Depeche Mode. Die hebben dan ook enorm inspirerende dingen gedaan. Dat was ook de periode van de eerste synthklanken hé. Het is wel leuk om je in die periode te verdiepen."

Pieter: "Maar we hebben evengoed inspiratie van hedendaagse groepen. We kijken niet puur naar de periode van de jaren 80. Het is meer een sympathieke knipoog naar die periode. Wij zien het als je oud lief waar je nog altijd goed mee overeenkomt." 

Erik: "In essentie maken we gewoon nummers waar wij ons qua opbouw goed bij voelen, de melodie blijft heel belangrijk en het is leuk om de arrangementen elektronisch daar rond op te bouwen. En als dat dan doet denken aan die oude pioniers dan is dat voor ons leuk meegenomen." 

Impressionisme

Wat moeten we ons voorstellen bij de albumhoes, want die is toch lichtjes speciaal?

Pieter: "Het is een beetje impressionistisch, het is wat je er zelf in ziet. Oorspronkelijk hadden we het idee om voor een landschap te gaan en een vriend van ons heeft daar dan aan gewerkt en dat is er uit gekomen. Het leuke is dat er geen vast concept achter zit." 

Erik: "Die vriend heeft ook voor een stuk wiskundige formules gebruikt om het te maken, wat wel knap is. Het leuke is dat iedereen wel zijn eigen interpretatie bij heeft. Het is wel mooi om naar te kijken."

Als je één zin zou krijgen om The Dead Color te omschrijven, hoe zou je dat dan doen?

Erik: "Avontuurlijke compromisloze songs met een kop, een staart en synths."

De videoclip van jullie eerste single Cyanide is volledig geanimeerd. Gaat de tweede videoclip ook zo iets worden?

Erik: "We hebben eigenlijk twee regels. Het moet een clip zijn waarin we niet te zien zijn of toch niet zo duidelijk te zien zijn en hij moet geanimeerd zijn. In de volgende clip gaan wij als kleine pixel-ventjes te zien zijn."

Waar luisteren jullie momenteel zelf naar? 

Pieter: "Moderat, Gestaffelstein, Phoenix en Little Dragon"

Erik: "Gestaffelstein, The Depreciation Guild en de laatste nieuwe van Goldfrapp."