Jouw Culturele Playlist: Berlijn

Must sees en must hears

Amber

Berlijn is hipper dan hip. Is jouw ticket al geboekt -gelukzak!- of ben jij er (onlangs) geweest en wil je de Berlin vibe nog eventjes vasthouden? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met deze muzikale en filmische toppers raak je sowieso in Berlijnse sferen.

Luisteren

Berlin - Lou Reed

No explanation needed.

Heroes – David Bowie

Heroes staat op het gelijknamige album en is opgenomen in de periode waarin Bowie in Berlijn woonde. Het album maakt dan ook deel uit van zijn Berlijn-triologie. Het nummer gaat over twee lovers die nabij de Berlijnse Muur bij elkaar komen. Bovendien is dit nummer de soundtrack van de film Christiane F. waarover hieronder meer.

Kreuzberg – Bloc Party

Als we de songtekst bestuderen, vrezen we dat de schrijver eerder een gebroken hart heeft overgehouden aan zijn trip naar Berlijn. Jammer van het ldvd, maar wel een heel mooi nummer!

The Passenger – Iggy Pop

Hét on the go-liedje! Er wordt verteld dat Iggy het zou geschreven hebben op de Berlijnse S-Bahn.

Dickes B – Seeed

“Wenn ich durch Berlin-City cruise is’ Reggae mein Motor”

 

Kijken

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

Deze film speelt zich af in de jaren 70. Als dertienjarige gaat Christiane voor de eerste keer naar discotheek Sound. Daar komt ze in aanraking met drugs en raakt ze al snel verslaafd aan heroïne. Om haar verslaving te bekostigen gaat Christiane in de prostitutie.

In de film zit een scène waarbij het hoofdpersonage naar een concert van David Bowie gaat, waarbij de zanger ook te zien is. De rauwe, sombere lowbudgetfilm is een echte cultfilm geworden die je moet gezien hebben. Bovendien is Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo gebaseerd op het gelijknamig biografisch boek.

Das Leben der Anderen

Stasi-officier Gerd Wiesler houdt zich hele dagen bezig met het afluisteren van inwoners van Oost-Berlijn. Hoewel Wiesler in het begin een fervente aanhanger is van het regime waarvoor hij spioneert, verandert zijn houding gaandeweg door de flarden die hij via zijn hoofdtelefoon opvangt. Sowieso één van de beste films van de 21ste eeuw en winnaar van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film in 2007.

Good Bye, Lenin!

Wanneer moeder Kerner erachter komt dat haar zoon een tegenstander is van het socialisme, krijgt ze van slag een hartaanval en raakt ze in coma. Als ze terug wakker wordt, is de muur gevallen en zijn de grenzen open. Aangezien de schok voor haar te groot zou zijn, doet zoon Alexander er alles aan om de DDR te laten voortbestaan binnen de muren van zijn moeders slaapkamer.

Berlin Calling

Wie Berlijn zegt, zegt techno. In deze film volgen we het leven van techno-dj Ickarus, die gespeeld wordt door de alom bekende dj Paul Kalkbrenner. Nadat Ickarus PMA-bevattende xtc-tabletten neemt, komt hij in een psychose terecht. Vervolgens wordt hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Berlijn, maar op die manier komen wel de release van zijn nieuw album en nakende tournee in het gevaar.