Kapow: "Skate, kunst en muziek in één liefdevolle tsunami"

Street art collectief uit Gent

Eva

Foto’s voor Kapow: "Skate, kunst en muziek in één liefdevolle tsunami"

Kapow in Marokko.

Vijf interviewees en evenveel kleurrijke truien met het logo van Kapow erop. De mannen van het creatief collectief zijn overduidelijk trots om deel uit te maken van een uit de hand gelopen liefdesproject dat met geen woorden te omschrijven valt.

"A gangbang of street culture", staat te lezen op hun website. Maar Kapow is nog zo veel meer dan dat. BILL zocht het voor je uit.

Totaalervaring

Qué, Kapow?

Numa Desmet (decorontwerper): “Kapow is het zonlicht op een donkere dag.” (lacht)

Matthias Hoogewys (oprichter/bezieler): “We zijn een creatief collectief, we zijn een festival, we zijn een positieve movement … Eigenlijk is Kapow een totaalervaring. We brengen skate, kunst, muziek en maatschappelijk bewustzijn samen in één liefdevolle tsunami.”

Simon Everaert (artiest): “Het één kan ook niet zonder het ander. Bij Kapow vormt het een geheel.”

"We zijn een positieve movement"

Waarom?

Matthias: “We willen artiesten en creatievelingen een platform aanbieden zodat ze hun ding kunnen doen. Kapow wil ook iets betekenen in een samenleving die steeds individueler en donkerder wordt.”

Niel Van Herck (copywriter):Awareness creëren voor maatschappelijke issues is voor Kapow een overkoepelend doel."

Over de grenzen

Wat steken jullie zoal uit?

Matthias: “We organiseren elke winter en zomer een festival, maar trekken ook naar het buitenland met creatieve projecten. Ons laatste tripje samen was naar Marokko, in het kader van 50 jaar migratie.”

Louis-Philippe Beaduin (fotograaf): “We trokken er naartoe met een muzikant, een street artist, een skater, een cineast en ik was mee als fotograaf. Niet gewoon om te reizen, maar om onze creativiteit samen te brengen met die van de lokale bevolking. Iedereen doet er zijn ding en onze ervaring nemen we achteraf mee naar België in de vorm van een foto-expo, een documentaire …”

Simon: “Matthias is een big dreamer en wou met Kapow sowieso over de grenzen gaan. Ik was er sceptisch over, maar heb mijn woorden ingeslikt. Het project in Marokko was geslaagd. De mensen laten ons daar ons ding doen. Terwijl je hier goedkeuring moet vragen om een muurtje te beschilderen, mochten we daar zomaar de grootste muren in het dorp omtoveren tot kunstwerken.”

Under the radar

Kapow wordt positief onthaald. Zoals verwacht?

Numa: “Nee, en dat is meteen ook onze sterkte. Onze evenementen zijn –net als onze visie trouwens-  ongedwongen. Al onze inzet en onze liefde gaat naar Kapow en dat merk je. En hoewel we under the radar werken, zijn we toch een speler geworden op een bepaalde markt.”

Matthias: “Mensen voelen dat er een bepaalde vibe hangt rond Kapow. Zoiets kan je niet kopen of verkopen. Maar we hebben ook veel te danken aan onze sponsors O’Neill en DC. Niets is er voor hen te veel aan en daardoor kunnen we ook heel vrijgevig zijn.”

"We willen de wereld veroveren"

Alles kan beter. Wat wil Kapow in de toekomst nog veranderen?

LP: “Vervrouwelijking. Kapow bestaat hoofdzakelijk uit mannen en we willen graag vrouwelijke artiesten of cameravrouwen of zo aantrekken.”

Matthias: “Een man bekijkt alles door een andere bril, al besef je dat vaak zelf niet. Iets meer vrouwelijk geweld zou dus wel cool zijn.”

Numa: “En de wereld veroveren willen we natuurlijk ook doen.”

Volg Kapow op Facebook en Instagram of spring eens binnen in hun creatief lab in Gent. Je kan er onder andere de rode draad in hun kunstverhaal terugvinden: een collectie van vijftig skateboards die omgebouwd zijn tot unieke kunstwerken. Nice.