Kfresh: "België is niet klaar voor echte hiphop"

Interview met Kfresh

Martyna

Post To Be - EpaMix

© EpaEpa Kfresh

Kfresh is het alias van Kayode Aina, een 26-jarige rapper en producer uit Antwerpen. Al op een jonge leeftijd maakte hij kennis met muziek. “Ik heb muziek van thuis uit meegekregen. Mijn vader heeft een eigen studio en was vroeger ook echt intensief met muziek bezig”, zegt Kfresh.

Ondanks zijn muzikale roots stapte hij pas op zijn zestiende voor het eerst de studio van zijn vader binnen. “Dat was de eerste keer dat ik voor een microfoon stond en ik wist meteen dat ik verder wou met muziek. Twee jaar later, op mijn achttiende, kwam mijn eerste track uit, Ya Girlfriend.”

"Muziek was nooit een spel voor mij" 

Op de vraag of muziek maken eerder voor het plezier is, reageert hij zonder te twijfelen: “Muziek was nooit een spel voor mij. Als ik iets doe, dan ga ik er helemaal voor. Eens ik aan muziek begonnen was, nam ik dat heel serieus.”

Kfresh wist meteen waar hij als artiest in verder wou, namelijk hiphop. “Ik ben opgegroeid met de old school rap en daar wil ik als artiest in verder. De hiphop van nu is niet mijn ding, dat ben ik gewoon niet.” Old school hiphoplegendes behoren ook zeker tot zijn inspiratiebron. “Ik kijk zeker op naar LL Cool J of Dr. Dre, maar ik wil geen copy-paste zijn. Ik wil gewoon mezelf zijn.”

“Ik ben nog op zoek naar wie ik ben als artiest” 

Als artiest is het vinden van je eigen stijl niet altijd even makkelijk. “Ik ben nog steeds op zoek naar mijn eigen geluid, naar de echte Kfresh. Binnenkort breng ik daarom ook een mixtape uit, Trial and Error, Engels voor ‘proberen en missen’. Deze mixtape is een oefening in meerdere stijlen, omdat ik nog op zoek ben naar de mijne.”

Zelf de wegen aanleggen 

Volgens de jonge artiest is ons klein landje niet helemaal klaar voor dat hiphopwereldje. Om daar verandering in te brengen, is hij samen met een vriend (Wilsonne G. Mertens) een eigen label gestart, GoenSkwat Records. “Ik moet verder geraken als artiest en om verder te kunnen geraken moet ik zelf de wegen aanleggen, omdat er in België gewoonweg geen wegen zijn. Je eigen label is daar de gemakkelijkste manier voor”, zegt Kfresh.

De Nieuwe Lichting 

Met zijn label wil Kayode de nodige contacten leggen in de muziekwereld en op lange termijn andere jonge artiesten helpen. “Als je een label hebt, nemen mensen je vaak serieuzer, het opent meer deuren. Eens ik hetgeen bereikt heb wat ik als artiest wil bereiken, wil ik mijn contacten gebruiken om andere rappers te helpen.” 

Ook deed Kfresh mee aan De Nieuwe Lichting, een programma van Studio Brussel dat op zoek is naar nieuw muzikaal talent. “Uit iedereen die zich inschreef, kozen ze 60 kandidaten uit, waar ik ook bij zat. Ik ben jammer genoeg niet geselecteerd geweest om naar een verdere ronde te gaan. De finale heb ik dus niet gehaald”, lacht hij.

Plan B

Naast zijn passie voor muziek, studeerde Kayode Elektronica-ICT aan de Artesis-Plantijn hogeschool in Antwerpen. “Enerzijds verwachten mijn ouders van mij dat ik een diploma haal, maar anderzijds is dat een soort van plan B. Hiphop en België gaat niet zo goed samen, daarom is het hebben van een plan B noodzakelijk voor mij.”