Bach in hippe kleren

H-Moll Messe

J.S. Bach

Mien

Video’s voor Bach in hippe kleren

Bach in hippe kleren

Elk jaar vindt in Brugge het MAfestival plaats, een festival waarin oude muziek (musica antiqua) centraal staat. Een Händelopera, een internationale wedstrijd voor pianoforte, heel wat concerten en zelfs een muzikale fietstocht stonden op het programma. Wij gingen naar het slotconcert.

En daar troffen we J.S. Bach aan, de componist van de Mattheuspassie, van ingewikkelde fuga's en van een dolkomische koffiecantate. Vanavond zou de H-Moll Messe uitgevoerd worden, een werk dat Bach schreef aan het einde van zijn leven en dat zijn muzikale kunnen op een magistrale wijze samenvat.

Een the best of, want Bach deinsde er - net als andere barokcomponisten - niet voor terug muziek te recycleren en gebruikte voor de compositie van zijn H-Moll Messe fragmenten uit zijn meest succesvolste kerkcantates.

Absolute muziek

De H-Moll Messe vertrekt van de Latijnse ordinariumteksten, waardoor het werk, dramatisch gezien, weinig om het lijf heeft. Muzikaal daarentegen haalt Bach alles uit de kast: uitgebreide melismen (meer noten zingen op een lettergreep), vervaarlijk koorwerk en intieme solistenpartijen laten ons wegdromen.

Negentiende-eeuwers, die geen blijf wisten met de christelijke inhoud van de H-Moll Messe, verklaarden dit werk omwille van zijn muzikale kwaliteit niet voor niets tot toonvoorbeeld van absolute muziek (kortweg: muziek zonder onderwerp). 

HIP

Op het MAfestival staan historische uitvoeringspraktijken - of in het Engels, Historically Informed Performances (kortweg HIP) - centraal. Muzikanten spelen op authentieke instrumenten, dirigenten gaan hun boekje te buiten aan partituuronderzoek in stoffige archieven en proberen zo de juiste bezettingen, de juiste tempi en de juiste intonatie te achterhalen.

Zo ook het Praagse barokorkest Collegium 1704 onder leiding van clav Luks: op het podium kan men traverso's zien, een natuurhoorn, kunstig versierde barokhobo's en zelfs een oboe d'amore ... De uitvoering laat niets te wensen over: Václav Luks stuurt de muziek in golven op ons af, werkt met een twintigtal koorleden en heeft loepzuivere solisten weten te vinden. Onze avond kon alvast niet meer stuk.