Kunst en technologie op BOZAR Electronic Arts Festival

BOZAR Electronic Arts Festival

Brussel

Camille
  • 14 tot 30 sep 2017

Vanaf vandaag start de zesde editie van het BOZAR Electronic Arts Festival (BEAF). Een multidisciplinair, meerdaags festival dat het raakvlak tussen kunst en technologie aansnijdt. 

BOZAR Electronic Arts festival (BEAF), dat is veertien dagen lang elektronische kunsten: van concerten en tentoonstellingen tot performances. Muzikale headliner is Jóhann Jóhannsson, de Golden Globe-winnaar die een unieke mix van elektronische en klassieke muziek brengt.

Daarnaast zijn Ben Frost, hedendaagse raw noise geluidskunstenaar, en Basinski, Amerikaanse componist, niet te missen. Italiaanse kunstenares Michela Pelusio ontwierp een opto-akoestisch instrument dat, vergezeld met een performance van Glenn Vervliet, in Belgische première gaat op het BEAF.

Muziek uit de toekomst

Verder worden de winnaars van de STARTS Prize 2017, een huldiging voor innovatieve projecten, tentoongesteld. Science Technology and the Arts (STARTS) brengt kunstenaars, onderzoeksinstellingen en industrieën samen, past perfect in het vooruitstrevende plaatje.

Je kan hier onder andere het werk I’m Humanity van de Japanse zangeres Yakushimaru bewonderen. Zij verzamelde muzikale gegevens en zette die om naar genetische informatie. Mochten wij uitsterven, dan kan een andere soort dus nog naar ons luisteren. 

De expo Tendencies toont het werk van zes vrouwelijke kunstenaars uit België. Ook zij gaan aan de slag met technologie en wetenschap. Laat je verwonderen door een bijenkorf uit cellulosehuid of loop rond met een door ijzerdraad omwikkelde paraplu om geluiden te ontdekken die wij normaal niet kunnen horen.

Met de opening van het festival, huldigt de BOZAR ook meteen een nieuw paradepaardje in. Het BOZAR LAB moet een plaats worden waar technologie, nieuwe media en kunst samenkomen. Er zullen naast exposities ook debatten over vernieuwing en digitalisering plaatsvinden. En dat is ook meteen de sterkte van BOZAR LAB: de hoofdfocus blijft kunst maar ze creëren daarnaast een ruimte voor het innovatieve aspect in deze snel veranderende wereld. 

BOZAR Electronic Arts Festival loopt van 14 tot 30 september. Concerten kosten tussen de €8 en €25. Alle tentoonstellingen en performances zijn gratis.

Het volledige programma en alle praktische info kan je hier vinden.