Leer je WK-liederen hier

Het Eurovisiesongfestival voor voetbalsupporters

Yannick

Supporters WK

© Joren De Weerdt

Natuurlijk gaan de Rode Duivels de hoofdprijs wegkapen daar in het land van samba, Copacabana en het regenwoud en natuurlijk ook van Koning Voetbal. De komende weken kleurt het land rood, worden stemmen schor geschreeuwd en vloeit het bier woester dan de Amazone. Maar een echte supporter is niet alleen gewapend met gerstenat, vlag en drietand. Nee, hij kent ook de talloze liedjes uit zijn duim en speelt de nummers voor, tijdens (de rust) en na de match af.

BILL bereidt je voor voor dit "Eurovisiesongfestival voor voetballiefhebbers". Kitsch? Check. Vals? Check. Bedenkelijke tekst? Check. Onverdroten veel plezier? You bet.


Binnenlande parels 

Veel woorden hoeven we niet meer vuil te maken aan hét nationaal muziektalent bij uitstek: Stromae. Het equivalent van de Rode Duivels in de muziekwereld - jong, talentvol en barstensvol ambitie - maakte het officiële WK-nummer voor België: Ta Fête heet de kraker en je zal hem meer horen dan je haren op je kruin hebt.

Brussel heeft Stromae, Antwerpen heeft Halve Neuro. Met hun aanstekelijke mix van smerig dialect en de wereldberoemde stem van Frank Raes was het al in de WK-voorronde eentje die in de jukebox zat.

Niet weg te slaan van alle radiostations: deze Brazil lalala. Het minste wat je van deze oorwurm met een minimum aan tekst kan zeggen is dat het de essentie vat. Voel je ook een polonaise aankomen? Dansen maar!

Naast de soundtrack van een avondje kermis voorzien is Gunther D ook bedrijvig in het maken van een voetballiedje. Zijn versie van de monsterhit van de D-Devils kreeg de toepasselijke naam Dance With The Devils. The ball is round!

Dat Stromae het officiële WK-nummer mocht presenteren kon alvast één man niet bekoren. Garry Hagger haalde misnoegd uit naar de wereldster en vond het sneu dat niet zijn nummer, Brabansamba, gekozen werd. Oordeel vooral zelf.

 

Het moest er van komen. Ook het gezelschap dat ons het teringnummer Waar is da feestje? geschonken heeft, is van de partij. De Pitaboys serveren hun België gaat naar Brazilië met een zuiders sausje en enkele rijmpjes.

Wanneer je "zomer" en "muziek" zegt, denk je dan ook spontaan aan Tien om te Zien? Goed nieuws, want ook De Romeo's hebben hun WK-nummertje aan de wereld voorgesteld. "We Gaan Naar Rio", zingen ze, al zal de dijk van Blankenberge waarschijnlijk moeten volstaan.

Ook over de taalgrens wordt er hevig meegezongen. Veel gekker als deze prettig gestoorde bende kom je ze (hopelijk) niet tegen: het Waalse collectief La Compagnie Picole, bestaande uit de heren Elvis Pression, L'Abbé Bière, Sylvester Saloon, Sheriff Roussos en Robert Bayern. Hun nummer Come On Belgium Go! is een mix van metal, voetbalsfeer, sambafluitje en het volkslied. De zanger heeft ook iets weg van Willy Sommers.

 

Doet de rest van de wereld beter?

Pitbull en Jennifer Lopez kregen dit jaar de eer het officiële WK-lied te componeren. Resultaat: We are one (Ole ola). Wie de openingsceremonie op 12 juni zal bekijken, zal dit nummer ook door de boxen horen schallen.

Nee, geef ons dan maar good old Waka Waka van Shakira, het officiële WK-lied van de Wereldbeker 2010 in Zuid-Afrika. This time for Africa!

Ook officieel: deze samenwerking van Avicii, Wyclef Jean en Santana. Net zoals op het voetbalveld hebben "de groten der aarde" zich ook in de muziekstudio verenigd.

Enkele jaren geleden nam ene Nelly Furtado het officiële lied voor het EK 2004 voor haar rekening. Zelfs tien jaar later blijft het een leuk liedje. Força!

Natuurlijk hebben ook andere landen hun strijdlied klaar. Het Oranje legioen gaat te keer op Gerard Joling ...

... en de Fransen doen het met hun held uit het verleden, Zinedine Zidane. Nu ja, een masker van de "kopgrage" Fransman dan toch.

 

Krakers uit de oude doos

Dé oerklassieker: Will Tura met De Rode Duivels gaan naar Spanje.

De Strangers bezingen het legendarische WK 86.

Rocco Granata feat. VRT-coryfeeën zorgen voor schuimend bier

In 1994 zong men zo vals als een kat, maar het is wel puur goud: Go West!

Beer Sergio krijgt iedereen aan het dansen met Allez Allez Allez

Ziezo, het feest kan beginnen: knallen met die ballen!

Beluister nog meer nummers op Spotify.