Maak kennis met Shoosh op de plee

#ToiletTalk

Noor

In de reeks #ToiletTalk dringt BILL binnen in de ziel én in het toilet van jonge kunstenaars. Deze keer betaalden we de wc-madame voor een kennismaking vanop de pot met het akoestisch trio  Shoosh.

 Hoe en wanneer zijn jullie met muziek begonnen?

Gert: "Dat is al een hele tijd geleden. Bij mij kriebelde het als kind al. Mijn broer Dries kreeg de microbe via mij te pakken. Van jongs af aan zongen we en speelden we muziek thuis in de living."

Vérane: "Bij mij is het begonnen na een uitstapje naar de muziekschool. Ik kwam blij thuis en kondigde aan dat ik viool wou leren. Mijn ouders hebben dat eerst wat laten rusten. Toen een jaar later dezelfde vraag terugkwam, hebben ze mij op vioollessen gestuurd."

Hoe is de band vervolgens ontstaan? 

Gert: "Dries en ik hebben al eerder een band, RiveR of StoneS, een vrij omvangrijke band met zes leden. Dat maakte gepaste repetitiemomenten vinden niet eenvoudig. We hebben toen beslist om het over een andere boeg te gooien. Daaruit is Shoosh ontstaan, met Dries, An-Sofie Cloet en mezelf. Daarnaast hebben ook de violistes Vérane Bertrand, Gloria Vancoillie en Ellen Vanneste Shoosh vervoegd. Zij wisselen elkaar af, omdat ze alle vier een drukke agenda hebben. 

Hoe beginnen jullie aan een nieuw nummer?

Dries: "We starten meestal vanuit een muzikaal idee van Gert, die klassieke gitaar en piano studeert aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens. Hij schrijft piano- of gitaarpartijen en stuurt die dan door naar mij. We zoeken dan samen naar mooie zanglijnen en melodieën." 

Gert: " Dries schrijft de teksten." 

Jullie single Masquerade (I scream) heeft een bijzondere clip. Hoe is die tot stand gekomen?

Dries: "Het nummer gaat over maskers die afvallen en de dubbele persoonlijkheid die mensen kunnen hebben Op een dag waren we dat nummer aan het repeteren en was ik toevallig een ijsje aan het eten. Ik zag een metafoor in het laagje chocolade rondom het ijsje. Dat laagje chocolade vergeleek ik met het masker waarachter mensen zich soms verschuilen. We hebben onze zus Hanne en enkele vriendinnen gevraagd om voor de camera sensueel een ijsje te eten."

Gert: "Het nummer heeft een vrij dramatische inhoud en de speelsheid van de ijsjes en het poppy geluid van het orgel contrasteren daar mooi mee."

Dries: "We houden ervan te experimenteren en doen daarbij graag alles zelf. Niet enkel de muziek, maar ook de opnames en de mixing, evenals de videoclips en het concept erachter." 

Naar wie kijken jullie op?

Dries: "Naar heel wat diverse artiesten, van Gabriel Rios tot David Bowie, van Mozart over David Byrne tot Kendrik Lamar."

Gert: "Wij zijn zelf klassiek geschoolde muzikanten en dat is een zeer belangrijke factor. Je hoort die klassieke invloeden duidelijk in onze muziek, ons nummer Serene geeft dat goed weer. Hoewel dat dus een grote invloed is, luisteren wij ook naar heel diverse genres. The Last Shadow Puppets vinden wij ook heel goed."  

Merken jullie een bepaalde evolutie op in jullie werk?

Gert: "Vroeger schreven wij nummers die vol zaten met ideeën en melodieën. Achteraf bekeken misschien iets té veel. Nu komen we eerder tot de essentie van de muziek en schrijven we puurdere nummers. Less is more."

Wat is jullie zotste droom?

Dries: "Iedereen zegt Werchter, blijkbaar is dat de zotste droom (lacht)."

Gert: Gewoon toffe en veel verschillende dingen doen, veel variatie. Het moet interessant blijven en nooit te geroutineerd worden. Doordat we samenwerken met drie verschillende violisten blijft het voor iedereen automatisch allemaal een pak spannender."

Wat mogen we verwachten in de nabije toekomst?

Gert: "De nummers, mét bijpassende videoclips, die er binnenkort staan aan te komen, zijn weer helemaal anders dan de vorige. Zo proberen we het afwisselend en fris te houden. We experimenteren graag. Zie ons maar als een soort kameleon." (lacht)

Je kan Shoosh volgen op Facebook en Instagram.