“Muziek maken is constant hindernissen overwinnen”

Interview met High Hi

Elice

Op een - voor de herfst - aangename vrijdagavond hadden wij een babbel met twee derde van de Belgische band High Hi. Afspreken deden we in café Het Zeezicht op het Antwerpse Dageraadplein, het leukste plein van Antwerpen volgens Anne-Sophie en Dieter en daar ga ik, na deze babbel, volledig mee akkoord. 

We hadden het over hun passage op Autumn Falls, hun debuutplaat en de Belgische muziekscene en zijn hindernissen. 

Jullie staan deze herfst vier keer geprogrammeerd op Autumn Falls, waarvan al twee shows voorbij zijn, wat mogen mensen verwachten van jullie show?

Dieter Beerten: Heel veel nummers van onze debuutplaat Hindrance, maar misschien lossen we ook een nieuwtje. Al zullen onze nummers hoogstwaarschijnlijk allemaal tamelijk nieuw klinken aangezien onze plaat nog maar een goed halfjaar uit is.

Anne-Sophie Ooghe: Mensen mogen ook veel energie verwachten. We zijn alle drie een beetje raar op het podium, maar in de goeie zin (lacht). We maken graag plezier op het podium.

Jullie spreken over nieuw materiaal, zit er al een tweede plaat aan te komen?

Anne-Sophie: Op den duur zit de set er wel in, en is nieuwe dingen spelen wel fijn. Nu niet meteen voor een nieuwe plaat, in de toekomst misschien wel. Het maken van een plaat is emotioneel ook heel zwaar.

Dieter: Oog is er wel op. We zijn op het gemak aan het bouwen. We kunnen gewoon niet stilzitten!

Wie moeten we volgens jullie zeker nog gaan zien op Autumn Falls? 

Dieter: 21 december is echt een topdag: dan spelen zowel Brutus, Kapitan Korsakov als Cocaine Piss samen in de Vooruit. Daarnaast zijn ook Hypochristmustreefuzz en Shy dog zeker aanraders. Support your locals, ga naar de Belgen!

"Tegenwoordig is het niet makkelijk om als jonge Belgische artiest je nummer op de radio te krijgen"

Waaruit halen jullie inspiratie om te schrijven?

Anne-Sophie: Wij schrijven voornamelijk vanuit een gemoedstoestand. Nu zijn we vooral aan het werken aan iets blijere nummers.

Dieter: Ik schrijf het best wanneer er een piek is in mijn gemoedstoestand. Ik heb echt respect voor mensen die vanuit een neutrale status kunnen schrijven, dat kan ik niet. Het gaat bij mij veel makkelijker wanneer ik bepaalde problemen of gebeurtenissen heb meegemaakt. Ook de teksten schrijf ik op gevoel. We vertrekken altijd vanuit een bepaalde melodie en onderzoeken welke fonetische klanken daar goed op klinken. Deze inspireren mij dan meestal om daar iets van mezelf in te leggen, tekstgewijs.

Anne-Sophie: Onze teksten zijn ook heel erg open voor persoonlijke interpretatie. Mensen mogen zelf beslissen wat ze erin lezen.

Dieter: Qua muzikale inspiraties zijn Fleetwood Mac en Arcade Fire de grootste voor ons. Hindrance is een beetje een mix van genres. Ik luisterde vroeger heel erg naar post-rock en dan begon ik met tijd ook popsongs interessant te vinden. Al hebben we nooit bewust gezegd van we willen zoiets maken, die invloeden die mensen horen zijn er vooral onbewust ingeslopen. Iedereen hoort ook iets anders.

"Bij het producen van een plaat moet je echt iemand zoeken waarmee het klikt"

Hindrance is de engelse vertaling voor struikelblok/hindernis, vanwaar deze titel? Kregen jullie zelf te maken met struikelblokken in het maakproces?

Dieter: Ja, constant eigenlijk.

Anne-Sophie: Die nummers gewoon hé (lacht). Een dag voor dat we de studio in gingen hebben we nog zoveel veranderd aan bepaalde nummers om ze beter te maken. Dat is vaak zo gegaan. Voor hetzelfde geld hadden we dat niet gedaan en dan hadden we nu een kutnummer op de plaat. 

Dieter: Het is ook gewoon niet makkelijk tegenwoordig om als jonge Belgische band je nummer op de radio te krijgen, vooral bij StuBru. Dat is wel een groot struikelblok voor ons. Bij Hindrance heeft Michèle Cuvelier persoonlijk ons nummer Island Full of Gold opgepikt en gedraaid binnen Zender. Daarvoor echt: "merci Michèle!" Maar dat nummer is jammer genoeg nooit vast in de playlist geraakt. Na twee maand was het gewoon gedaan en dan hadden we wel zoiets van damn. In het begin was er wel een klik met Stubru, maar die is gaandeweg precies wat verloren gegaan en nu is dat gewoon een hele moeilijke voor ons.

Anne-Sophie: We horen dat heel veel bands zich wel zo voelen en hiermee strugglen. Als je nu als band niet kunt zeggen dat je daar en daar gespeeld hebt, dan kom je gewoon niet meer aan de bak.

Dieter: Er is ook gewoon heel veel jong talent in België en de lat ligt erg hoog. Heel veel komt veel meer naar buiten en naar boven, maar vaak maar tot een bepaald niveau en vanaf daar is het gewoon vechten om er te geraken. Er is wel ruimte om je muziek op een andere manier te promoten zoals online, maar radio geeft toch nog altijd een enorme boost, vooral ook naar programmatoren toe. 

Anne-Sophie: Het is nog maar november, onze plaat is een halfjaar uit en nu al krijgen we te horen van bepaalde programmatoren dat onze plaat te oud is. 

Dieter: Muziek maken is eigenlijk gewoon constant hindernissen overwinnen.

"Er zit heel veel jong talent in België, de lat ligt hoog"

Jullie zaten in de finale van Humo's Rock Rally. Is deze wedstrijd belangrijk geweest voor waar jullie nu staan? En raad je het deelnemen aan dergelijke wedstrijden aan aan jonge bands?

Anne-Sophie: Ik zou het sowieso doen, want het is de max om te doen. Of het echt helpt dat weet ik niet. Je hebt ook je stapje binnen in die wereld en de bal begint zo wel te rollen. En je krijgt natuurlijk ook een mooie prijs als je wint.

Dieter & Anne-Sophie: Wat ik vooral zo goed vond aan de Rock Rally is dat je drie keer voor een heel groot publiek, met heel veel stress in zotte zalen mag spelen. Daar is het echt vechten om erbij te zijn. Je kunt je dan niet meer verstoppen achter demootjes. Je moet er echt wel staan.

Dieter: Je moet het zeker doen als band, maar je mag niet verwachten dat je er achteraf een villa mee zult kunnen kopen of meteen heel veel radioplay zult krijgen. Je bent erna niet automatisch een legend of zo. Je krijgt wel de bevestiging dat je geen prutser bent of dat mensen je tenminste niet meer zo zien.

"Als Stubru zegt: we draaien het! Dat zou wel de max zijn"

Jullie werkten voor Hindrance samen met Niek en Reinhard van Das Pop. Raden jullie het aan aan jonge bands om dit soort mentors te zoeken?

Dieter: Je moet echt iemand zoeken waarmee het klikt!

Anne-Sophie: Ja, niet gewoon iemand waarvan je hebt gehoord dat hij goed werk levert. Die klik moet er zijn. Dat hadden wij ook bij Reinhard en Niek, vooraf kwamen die kijken naar onze repitities en ook nu horen wij die nog altijd. Die mannen hebben echt heel veel voor ons betekend.

Welke ambities hebben jullie nog met dit album? En je mag even heel zot dromen!

Anne-Sophie: We brengen sowieso binnenkort nog een single met videoclip uit. Bij een single-release hoop je natuurlijk dat die zo ver mogelijk tot bij de juiste mensen geraakt. 

Dieter: Dat ze bij Stubru zeggen: “we draaien het”, zou wel de max zijn.

#Ikluisterbelgisch

Stel jullie mogen een Belgisch festival cureren met alleen maar Belgische namen, wie programmeren jullie? En wie wordt jullie headliner?

Anne-Sophie: Ah, wij als headliner natuurlijk! (lacht)

Dieter: Wij doen sowieso mee.

Dieter & Anne-Sophie: The Hickey UnderworldSchool is Cool, Brutus, Hypochristmustreefuzz, Lili Grace en Equal Idiots mogen sowieso spelen. En Millionaire, of Tim Vanhamel solo, als hij nog eens die soloplaat wil spelen.

Dieter: En om keiveel volk te lokken zetten we Bazart als headliner.

In een reeks over België, kan deze vraag natuurlijk niet ontbreken. Wat kies je: Belgische wafels, frietjes, bier of chocolade?

Anne-Sophie: Frieten sowieso! Met andalouse, al is dat niet Belgisch... met mayonaise dan.

Dieter: (twijfelt) Mag ik bier en frieten samen zetten, dat is echt een topcombinatie! Al heb ik het met frieten halverwege meestal wel gehad. Dan ga ik toch voor bier. 

 

High Hi live aan het werk zien, kan dit najaar nog in Gent op 22 november en in Leuven op 12 december binnen Autumn Falls.