Onze route voor Record Store Day

Feestdag van de onafhankelijke platenwinkel

Record Store Day

Jana
  • 22 apr 2017

Record Store Day is dé feestdag bij uitstek voor onafhankelijke platenwinkels. Op 22 april kan je bij je vaste - of doe eens zot en ontdek een nieuwe - platenzaak exclusieve vinylreleases scoren of een concert meepikken. Volg de BILL-gids langs de coolste winkels, tofste releases en leukste optredens. 

1ste halte: Oostende

Het Compact Center van Yves Deckmyn en Ingrid Sanctorum kijkt uit naar Record Store Day. Yves stelt het zo: "Het hele aanbod is gespreid over alle muziekgenres, waardoor iedereen aan zijn trekken komt. Dat maakt Record Store Day zo fijn." Bij het Compact Center kijken ze vooral uit naar de komst van de volgende platen (lees: de platen die je er zeker kan scoren): alle platen van David Bowie, The Cure - Accoustic Hits, The Doors - Live at the Matrix '67, War on Drugs - Thinking Of A Place, Soulwax - Belgica en het cultlied van Max Berlin: Elle et Moi.

Next stop: Kortrijk

Wie in de buurt van Kortrijk vertoeft op 22 april kan binnenspringen bij Kortom. Naast de releases die je in elke deelnemende Record Store kan vinden, treedt bij Kortom Julien Firmin op. Denk een jongen, een gitaar én een prachtstem.

>> Meer informatie? Hierzo

3de halte: Gent

Gent lijkt wel het epicentrum van Record Store Day. Brussel mag dan wel meer deelnemende winkels hebben, in Gent organiseren alle winkels wel iets. Onze favorieten: Vynilla palmt de straat in met eetkraampjes en een podium. Too Tangled, La Jungle en Larssen zijn een paar namen die je er mag verwachten.

 Consouling Store stelt een nieuwe 10 inch voor en zorgt ook voor wat sfeermuziek.
Music Mania haalt alles uit de kast: ze hebben twee exclusieve releases in petto én organiseren samen met kunstencentrum Vooruit optredens.

>> Nieuwsgierig? Meer informatie vind je hier

4de halte: Brussel

Niet alleen Gent, maar ook onze hoofdstad is een pareltje om te vertoeven tijdens Record Store Day. Het Brussels toppertje is zonder twijfel Chez Pias. Met optredens van onder andere DAAN, SCYLLA, Noa Moon, Oaktree en Avondlicht is de sfeer gegarandeerd. 

Chantal Acda klimt tijdens Record Store Day op het podium én lanceert haar nieuwe album Bounce Back. Dit alles wordt afgewerkt met wat eten en drinken van Humphrey en natuurlijk ook de Record Store Day exclusives. De volledige line-up vind je hier

Als je toch in Brussel bent op 22 april, spring dan ook eens binnen bij Balades Sonores Brussels. Het Gentse latin jazz-collectief Compro Oro laat er het beste van zich horen. Geen salsa danseressen in een minirok, maar eerder rauwe Cubaanse ritmes met wilde gitaren en een snuifje psychedelica. 

5de halte: Antwerpen

In Antwerpen moet je zeker eens binnenspringen bij Coffee & Vinyl. Naast gratis optredens en toffe platen kan je ook een handtekening scoren van je favoriete artiest. Mad About Mountains, Ozark Henry en Zimmerman nemen er alvast de pen in de hand.

>> De volledige line-up kan je hier vinden. 

6de halte: Leuven

Bilbo Records is een vaste waarde op het Ladeuzeplein. Sinds kort zit deze platenzaak in een nieuw en groter pand. We hebben Bilbo opgenomen in onze route vanwege de gezelligheid van de zaak en vanwege de vriendelijkheid van de eigenaar. Dé winkel bij uitstek om een namiddagje rond te snuisteren en een gezellig klapke te doen over muziek. Op de site kan je de - lange - lijst ontdekken van de platen die op Record Store Day verschijnen. 

7de halte: Hasselt

Luc Bertels van Gigaswing in Hasselt heeft een groot aantal platen besteld voor Record Store Day. Liefhebbers kunnen tussen een honderdtal exclusieve releases snuisteren en hun favorieten mee naar huis nemen. Luc zelf kijkt vooral uit naar twee Belgische releases: Naked and the Death van Belgische newwavegroep Siglo XX en Max Berlin met Elle et Moi. Dat laatste nummer speelde in de jaren tachtig een belangrijke rol in het Belgische uitgaansleven en lag aan de basis van de New Beat

Jammer genoeg hebben we nu de laatste stop achter de rug, maar gelukkig staan er op de website van Record Store Day nog meer deelnemende winkels. Ontdek ze hier!