"Ooit was ik Black Mamba, een stoere vrouwelijke rapper."

Interview: Ayo

Armelle Mintona

Foto’s voor "Ooit was ik Black Mamba, een stoere vrouwelijke rapper."

Ayo

De Duits-Nigeriaanse soulzangeres Ayo gaf afgelopen woensdag voor de vierde keer een optreden in het Brusselse Ancienne Belgique. Reden van het optreden: haar nieuwe album Ticket to the World. Een plaat met een hartverwarmende boodschap en veel liefde. 

Er wordt veel geschreven dat je met deze plaat terug naar je roots keert van soul, hiphop en folk. Had je dat nodig?

Ayo: "Ik ben altijd hetzelfde geweest, maar er is een zekere evolutie. Ik ben simpelweg gegroeid. Ik kan moeilijk vier akoestische albums maken in de stijl van mijn eerste nummer Down on my knees. Dan zou mijn publiek me heel snel beu zijn en zou ik geen oprechte muziek maken."

Black Mamba

Er is iets nieuws op deze plaat, je rapt opnieuw! Waarom nu pas?

"Ooit was ik Black Mamba, een stoere vrouwelijke rapper. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik haar moest verstoppen. Toen ik begon kreeg ik als advies van mijn platenmaatschappij om best niet te rappen. Niet dat ze het slecht vonden, maar volgens hen was Ayo interessanter dan Black Mamba. Uiteindelijk heb ik ingezien dat Black Mamba en Ayo eenzelfde persoon zijn en dus had ik geen schuilplaats of bijnaam meer nodig."

Jij beschouwt rappers al woordvoersters…

"Ja, absoluut! Dan heb ik het niet over commerciële rap, maar over mensen die een boodschap hebben en die op een artistieke manier delen met de wereld. Dat zien we tegenwoordig bijna niet meer. Mensen zoals Michael Jackson en Bob Marley die verschillende volkeren samenbrachten en generaties beïnvloedden. Ik vergelijk mezelf niet met hen, maar als ik mijn boodschap aan de mensen kan brengen ben ik blij."

Reis rond de wereld

Wat is dan je boodschap met Ticket to the World?

"Het gaat heel cliché klinken, maar peace and love. Dan heb ik het wel over echte vrede en echte liefde. Mensen moeten meer tijd besteden aan het verspreiden van liefde. Als mensen dat zouden doen, zou de wereld er helemaal anders uitzien. Zaken zoals racisme of armoede zouden niet bestaan.​​ Er gebeuren nog steeds zoveel oneerlijke dingen in de wereld. Mijn eigen tante stierf, omdat ze de nodige toestemmingen niet kreeg om vanuit Nigeria naar Frankrijk te komen. Ze was erg ziek en kon in Nigeria niet verder geholpen worden. Wij hier hebben zoveel privileges. Toch waarderen we ze niet altijd. Met Ticket to the World wil ik de mensen daaraan herinneren." 

Luisteren naar het album is zoals op reis gaan. Als je Ticket to the World kon vergelijken met een bepaalde bestemming, wat zou die dan zijn?

"Réunion! De naam zegt het zelf, dat eiland is een verzameling van culturen, afkomsten en religies. Toch hebben ze een manier gevonden om er in harmonie te leven. Het was geen gemakkelijke zaak, maar ze zijn erin geslaagd. Iedereen respecteert elkaar en dat is hoe het zou moeten zijn. Ik kan mij geen beter bestemming inbeelden om mijn plaat en mijn boodschap mee te vergelijken."