Ook muziek op Theater Aan Zee

Berlin 1927

We Stood Like Kings

Daan

Ook muziek op Theater Aan Zee

Geen verkoeling op vrijdag in Vrijstaat O. – het kleine maar dappere kunstencentrum in de schaduw van de Drie Gapers werd mondjesmaat gevuld voor We Stood Like Kings, een van de zes jonge bands die dezer dagen door Oostende mag toeren.

Theater aan Zee pakt al langer uit met een luik Jong Muziek maar vaart dit jaar een andere koers binnen die traditie. Waar een twaalftal artiesten tot voor kort elk één dag en één setting kregen opgespeld, kunnen de acts zich nu over meerdere dagen uitsmeren en zijn ze niet aan een bepaalde honk gekluisterd.

We Stood Like Kings houdt ook wel van tradities, en hoe je die een nieuw kleedje kunt aanmeten. De post-rock compositie die ze vrijdag voorstelden – Berlin 1927 – is volledig gestoeld op Die Sinfonie der Großstadt, een stille sfeerfilm in fünf Akten van Walter Ruttman. Voor wie niet goed weet waar te kijken tijdens concerten moet deze vertoning dan ook een verademing geweest zijn; Ruttmans impressies van het Berlijn tijdens het interbellum werden integraal boven de drummer geprojecteerd.

Golven bedwingen

Wat de sound betreft, kun je We Stood Like Kings best vergelijken met bands als Godspeed You! Black Emperor. Hun lang uitgesponnen nummers – of Akten, zo je wil – werden steeds met veel bravoure en passie gebracht. De drummer Mathieu Waterkeyn en de beelden boven diens hoofd waren ongetwijfeld de muzikale leidraad van het concert, de ruggengraat was misschien wel de toetseniste.

Judith Hoorens veerde geestdriftig recht op hoogtepunten en crisismomenten, alsof ze de golven bedwong die even verderop tegen de golfbrekers beukten. Al verdienen de ongemeen eerlijke bindteksten van gitarist Steven Van Isterdael, genre “Ik had jullie daarnet dertig seconden pauze beloofd, dan zal ik die nu even geven”, evenzeer een eervolle vermelding.  

Een mooie aftrap van de minitournee voor de Drie Koningen. Zij en twee andere bands, Samowar en Contra Contra, mogen nog een drietal dagen de badstad van een soundtrack voorzien. Daarna geven ze de fakkel door aan Zere Vingers, NoMoBS en Zinkzand. Bekijk voor meer informatie het programma van TAZ.