"Best Kept Secret zien en dan sterven"

Best Kept Secret Festival 2015

Eva Nowé

Foto’s voor "Best Kept Secret zien en dan sterven"

Best Kept Secret Festival

Voor de derde keer al wist Best Kept Secret Festival menig festivalminnende hipsters te plezieren met Instagram worthy voedsel, een affiche die droop van de epische en beloftevolle namen en een combiticketje waar je een flap van 100 voor uitspaart in vergelijking met bekende Belgische festivals.

Waarom we zo halsoverkop verliefd zijn op het festivalgebeuren bij onze Noorderburen? Drie redenen.

Locatie, locatie, locatie

Open festivalweides, goed en wel. Maar het wordt pas écht interessant als je erin slaagt om een gigantisch domein om te toveren tot een doolhof van gezellige pleintjes, verborgen hoekjes, bossen om in te schommelen en feëerieke taferelen aan de waterkant.

Waar Belgische festivals steevast kiezen voor vlakke open ruimtes, gaat Best Kept de uitdaging aan om een natuurdomein -inclusief heuvels, mini-oerwoud en water- in te richten als een plaats die nog best omschreven kan worden als een sprookjesbos. Ooit al Noel Gallagher bezig gezien vanop de top van een heuvel of met je tenen in het water en je poep in het zand? Juist ja. Belgische festivals: take note. Doe eens zot. Verras ons volgend jaar met een episch safaripark of zo. 

Festival voor foodies

"Best Kept zien en dan sterven", dat is wat ik na elke maaltijd -het waren er zo'n vijf per dag- luidop dacht. Wafels op een stokje, vers gebakken lookbrood met de afmeting van een doorsnee ufo, linzensoepjes zoals je bomma ze nog niet kan maken en sangria met verse fruitjes waar je een arm zou voor afstaan. Best Kept heeft het allemaal.

Haal de artiesten en muziekpodia weg en je hebt een proper street food festival thing going on. Toegegeven, spijs en drank is niet van 't goedkoopste, maar wel van 't allerbeste. En kwaliteit heeft zijn prijs hé, mannen. Wat onthouden we vooral? Dat Wim Ballieu en zijn Balls & Glory gemààkt zijn om hongerige festivalmagen te vullen en dat de veggie risottobal beter is dan welk lief dan ook. Kunnen Rock Werchter, Pukkelpop en broers en zussen alstublieft volgend jaar de kracht van foodtrucks erkennen? Dank u.

Gevarieerde line-up

De kracht van Best Kept Secret zit 'm niet per se in de headliners. Natuurlijk klaren bands als The Libertines de klus - met muzikale orgasmes, that is- maar ook de bands die je vroeg op de middag ziet, doen het pretty damn good. RhodesTemples of Jonny Greenwood & The London Contemporary Orchestra bijvoorbeeld, die waren om vingers en tenen van af te likken.

Bovendien schuwt BKS het gewaagder line-upwerk niet. ASAP Rocky strikken en dan maar hopen dat het aanslaat bij het overwegend mild festivalpubliek? Om daarna Noel Gallagher's High Flying Birds als afsluiter aan te stellen? Geen geweldige festivalflow, maar props voor het proberen. Experimenteren is the finest of all pleasures en daar hebben we enkel respect voor. Tip voor volgend jaar? Zorgen dat je 15 000 man aan het dansen houdt tot lang na zonsondergang. Voor de rest: puik werk. Tot volgend jaar. Doeg.