Couleur Café: Verslaafd in acht stappen

Couleur Café

Armelle

Video’s voor Couleur Café: Verslaafd in acht stappen

Aloe Blacc - I Need A Dollar - Official Video HQ

Afgelopen weekend stond onze hoofdstad in het teken van Couleur Café. Het festival is als een drug. Eens geproefd, word je verslaafd. Onze reporter ondervond het en kwam terug met acht redenen waarom die verslaving niet te weerstaan is.

1. Diversiteit

Diversiteit op Couleur Café

Couleur Café is als een reis rond de wereld. Het diversiteitsgehalte is enorm, maar een gemeenschappelijk motto brengt iedereen samen: "Geniet van de muziek en verbreed je horizon". Als je graag nieuwe mensen ontmoet from around the globe dan is Couleur Café de plek waar je moet zijn. Diezelfde diversiteit zorgt er ook voor dat er een heel warme en liefdevolle sfeer rond het festival hangt. 

2. Artiesten

Die Antwoord op Couleur Café

Couleur Café is het festival van de grote wereldmuzieknamen, maar af en toe brengen ze er wat verandering in en staan hier en daar artiesten die je niet meteen zou linken aan het festival. Ook dat zorgt voor aangename diversiteit. Hoe uitdagend is het om op éénzelfde dag te genieten van de smooth hip hop van Amerikaanse rapper Mos Def om vervolgens naar Senegal te reizen met zanger Salif Keita, daarna een tussenstop te maken in Zuid–Afrika met cultgroep DIE ANTWOORD om ten slotte te eindigen bij de funky Cee Lo Green.

De beste prestaties van dit jaar zijn ongetwijfeld die van Wycleaf Jean, DIE ANTWOORD, Joe Star, Macklemore & Ryan Lewis en Cee Lo Green. Amerikaanse rapper Wycleaf Jean begreep maar niet dat hij slechts anderhalf uur. “Where I come from we play six hours” brulde hij door zijn microfoon.

De sensatie van het jaar, Macklemore & Ryan Lewis drukten hun stempel op de overvolle mainstage. Die Antwoord was een fenomenaal feest onder het Univers–tentzeil. Het Franse rapicoon Joe Star toonde wat hij met dj-platen kon en het publiek eindigde besproeid door whiskey en wodka. Cee Lo Green daarentegen besproeide ons met liefde. Zijn funky attitude en feeërieke stem waren een perfecte afsluiter. 

3. Eten

Lekker eten op Couleur Café

Ooit een wereldreis in je maag ervaren? Zo voelen wij ons bij al die eetstandjes. De enorme overdekte hall op het terrein van Tour & Taxis wordt volledig overgeleverd aan de wereldkeuken. Peru, Senegal, Thailand, Congo, Libanon... maakt niet uit waar je zin in hebt.

Het motto van Couleur Café is "no fast food". Echte maaltijden worden er geserveerd en elk standje telt minstens een vegetarisch gerecht. De meeste standjes zijn vaste habitués van Couleur Café, elk jaar komen ze opnieuw met tomeloos enthousiasme en heerlijke ingrediënten.  

4. Reuzen

Reuzen op Couleur Café

Om de zoveel tijd verschijnt een troep reuzen op het festivalterrein. Zij moedigen je aan om eventjes alles opzij te zetten en te dansen. Uiteraard worden ze gevogld door een stoet. De twee vorige jaren was het een Braziliaanse stoet, maar dit jaar waren de reuzen en hun stoet afkomstig uit Ivoorkust. Naast de reuzen is er bovendien plaats voor fanfares, dansinitiaties, vuurwerk, geschilderde tattoo's en kunst. De kans dat verveling toeslaat is onbestaande.

5. Shoppen

Winkelen op Couleur Café

Elk jaar trakteert Couleur Café ons op de origineelste en meest exotische accessoires. Handgemaakte zakken in de leukste printjes, juwelen, hoedjes, authentieke Marokkaanse sloefen of Afrikaanse beeldhouwwerken zijn er allemaal te koop voor een leuk prijsje. Als het shoppen je moe maakt kan je ook genieten van een exotische massage of kan je je haar laten vlechten.

6. Terrein

Podium op Couleur Café

Al 24 jaar wordt het festival opgesteld in Tour & Taxis, een voormalige industriële opslagplaats. Aan de ene kant heb je dansende Afrikaanse reuzen en aan de andere kant de Brusselse skyline. Al gaat het gerucht dat het festival zou moeten verhuizen naar de Heizel. 

7. Cool- Art Café

Kunst op Couleur Café

Elk jaar worden er tentoonstellingen gehouden rond een bepaalde thema in de expotent of op de festivalsite zelf. Voor het festival dit jaar werd een oproep gehouden voor jonge kunstenaars. Zij kregen de kans om de Franse artiest Fred Martin te helpen met het realiseren van een gigantische kunstwerk op het festivalterrein. Martin bouwde een beeldhouwwerk van klei in de vorm van een gigantisch brein. Voor de festivalgangers was het een labyrinth waarin zij konden verdwalen. In het midden bevondt zich dan een grot waarin klei beschikbaar was en de festivalgangers hun spoor konden achterlaten.

8. De periode

Couleur Café

Het festival vindt altijd plaats tijdens het laatste weekend van juni. Een meerwaarde, want de meeste jongeren zijn dan klaar met examens, de zomer begint en sommigen studeren ook af. Met andere woorden: iedereen heeft wel een reden om iets te vieren, wat het goed humeur verstevigd en ervoor zorgt dat iedereen er zin in heeft. 

Wij zijn in ieder geval zwaar verslaafd. Als iemand een ontwenningsmethode heeft, mag die het steeds laten weten. Al betwijfelen we sterk of we daar wel op in willen gaan.