De 10 meest duurzame festivals van Europa

Eco friendly festivals in Europa

Maxime De Ruyck

Je hebt natuurlijk al gehoord van Burning Man en Coachella als de hipste en meest eco friendly festivals ter wereld. Maar ook in Europa kun je  met een gerust hart naar een festival gaan en ondertussen de planeet redden (of tenminste niet verder verwoesten). 

1. Pohoda

Dit Slovaakse festival won de European Festival Award en mag zich dus het milieuvriendelijkste festival van Europa noemen. Zo wordt al het eten er geserveerd op biologisch afbreekbare borden. Het organisch afval wordt na het festival verwerkt in compost om nadien de festivalweide weer te laten aansterken na de 30.000 bezoekers.

Van 5 tot 7 juli in Trencín

2. We Love Green Festival

Sinds 2011 kun je elke zomer terecht in het Bois de Paris voor We Love Green. Dit festival biedt je de ideale mix: hippe muziek, grote open ruimtes, je hoofd tussen de sterren en het gras tussen je tenen. De organisatie doet elk jaar zijn uiterste best om het publiek te laten nadenken over hun ecologische voetafdruk. Zo biedt het enkel herbruikbare drinkbekers aan waarvoor je een vergoeding krijgt wanneer je ze terugbrengt. 

Van 2 tot 3 juni in Parijs

3. Flow Festival

Het Finse Flow Festival was één van de eerste evenementen die actief op zoek ging naar maatregelen om de CO2-uitstoot te neutraliseren. Zo investeren de organisatoren bijvoorbeeld in de bescherming van de Zimbabwaanse bossen en draait het festival zo goed als volledig op hernieuwbare energie.

Van 10 tot 12 augustus in Helsinki

4. Øya

Maar liefst 78 procent van alle afval wordt gerecycleerd en herbruikt. Dit festival gaat ook volledig organisch wat betreft eetstandjes en catering voor medewerkers en artiesten.

Van 7 tot 11 augustus in Oslo

5. Secret Solstice

Zomer in IJsland betekent vierentwintig uur licht. Het is het land van de vulkanen en de geisers en die voorzien het festival prima van energie. Sinds 2016 mag Secret Solstice zich carbon neutral noemen.

Van 21 tot 23 juni in Reykjavik

6. Meadows In The Mountains

Niemand gaat naar Meadows in the Mountains voor de spectaculaire line-up, wel voor de gezellige sfeer en het adembenemende uitzicht van de Bulgaarse bergen. Alles wat het festival opbouwt - buiten de tenten dan - heeft het doel om er permanent te blijven, zodat de lokale inwoners er ook na het festival nog van kunnen genieten. Hun uitstoot compenseren ze door geld te doneren aan hun zusterbos in Nepal.

Van 7 tot 10 juni in Polkovnik Serafimovo

7. One Love Festival

Reggae en ska, maar ook een uitgebreid aanbod van vegetarisch en vegan eten, hernieuwbare energie en herbruikbare drinkbekers. 

Van 31 augustus tot 2 september in Bruton

8. Bilbao BBK Live

Een fantastisch uitzicht vanaf de bergen van Baskenland, maar ook heerlijke duurzaamheid. Het festival ontwerpt fancy herbruikbare drinkbekers die je kunt meenemen als souvenir en heeft zowat het grootste aantal vuilnisbakken staan op de festivalwei. 

Van 12 tot 14 juli in Bilbao

9. Paradise City

Ecologisch verantwoord feestvieren op de festivalweide kan ook perfect in eigen land! Vorig jaar won Paradise City een Highly Commended Award van A Greener Festival. In plaats van flyers uit te delen, geven ze zakjes met bloemenzaadjes weg.

Van 29 juni tot 1 juli in Perk

10. Shambala

Shambala draait 100% op hernieuwbare energie, heeft vis en vlees gebannen van het menu en trekt voluit de kaart van lokale en organische producten. In 2009 stootte het festival nog 73 ton CO2 uit, in 2016 nog maar slechts 27,5 ton. Hun voedseloverschotten doneren ze aan de voedselbanken.

Bovendien hebben ze als enige festival een vijfsterren-rating op zak van Julie's Bicycle. Dat is een organisatie die ervoor pleit om de klimaatverandering tegen te gaan door culturele verandering. En daarvoor is een festival natuurlijk de ideale plek!

Van 23 tot 26 augustus in  Northamptonshire