Op tour met RHEA - Week 2

"You guys are the best thing coming out of Belgium since a long time"

Elice Spillebeen

De Belgische band RHEA is op Europese tournee en wij mogen mee. Wekelijks geven de mannen ons een update van hun touravonturen: over hoe het met hun vriendschap gesteld is én een samenvatting van hun 'verbruik', van gesneuvelde snaren tot getankte benzine.

Hun eerste week sloten de mannen af met een thuisshow in de Afsnis van Gent, waarna enkele dagen aan het thuisfront volgden, met tussendoor ook nog een interview op Radio 1. Afgelopen donderdag maakten ze de overzeese oversteek en mochten de Britten kennismaken met de Belgische rock and roll van RHEA. Hoe die kennismaking verliep, brachten de mannen opnieuw in beeld via allesbeschrijvend fotomateriaal en gevatte quotes.

The Promised Land 

“Onze eerste week sloten we af met een thuismatch in de Afsnis in Gent. We speelden er voor een volle zaal, en het publiek ging letterlijk crazy. Ja, ze staan hier op de tafels.”

“Voordat we aan onze Engelse tak van de tour begonnen, mochten we het eerst nog even op Radio 1 gaan hebben over Belgische rockbands en onze tour. Waarna we donderdag de ferry opstapten richting the promised land, Het Verenigd Koninkrijk. Onze eerste halte was Nottingham waar we echt een vette show speelden. Na zo'n eerste concert kropen we uiteraard niet meteen in ons bed, maar gingen we nog op zoek naar uitgaansmogelijkheden in de stad. Niet evident want door de vele sneeuw was echt letterlijk alles dicht."

"We botsten er op een groepje jonge gasten die ons vertelden dat er wel een DIY punk-gig gaande was. Inkom was normaal betalend, maar doordat ze ontdekten dat we zelf een rockband waren, mochten we gratis binnen en kregen we er ook nog eens de ganse avond bier voor niets. Hadden we al vermeld dat de Britse hospitality top is? Gevolg: we hebben er ons tot in de vroege uurtjes geweldig geamuseerd alvorens naar Keighley te vertrekken. Daar konden we nogmaals kennismaken met die Engelse hospitality wanneer een toeschouwer ons vrijwillig zijn huis aanbood om ons op te frissen en te douchen.”

“De Engelse tour is tot nu toe echt alles wat we ervan gedroomd hebben, buiten het veel te koude, natte weer gerekend dan. Wij waren al enorm opgefokt om naar hier te komen en dat gevoel is alleen maar versterkt. Onze shows worden uiterst enthousiast onthaald, en geen encores spelen is hier gewoon on-mo-gelijk. Hoe we de Britten inpalmen? Door onze concerten te starten met veel te harde songs en te roepen dat we niet the fucking Beatles zijn.”

RHEA Streetrace 

“Volgende week staan nog twee shows in Engeland op het programma: Brighton & Londen, waarna we beginnen aan ons tweede deel van concerten in Nederland en Duitsland. En oh ja, en er was een RHEA streetrace. Hoe die eraan toeging, kan je in de foto's hierboven ontdekken!"

Famous Tour-Quotes van de week:

1. "Ik vermoed dat we binnen twee uur strontzat zullen zijn. - tourmanager Aaron"

2. "Ik vind jullie één voor één allemaal walgelijk op dit moment. - bandlid Matthijs"

3. "You guys are the best thing coming out of Belgium since a long time. - big fan in Keighley"

4. "Awel e moest ik een piraat zijn, zijn het mensen gelijk u dat ik zou ophangen."

5. En onze favoriete uitspraak van de week: "Quoi-le-fuck."

Verbruik week 2:

- 6 snaren

- 4 plectrums

- 74 liter bier

- 2 liter whiskey

- 2 broeken

- 268 liter diesel

Benieuwd wat de mannen de komende weken nog zullen uitsteken? Hou dan iedere maandag BILL in de gaten.

Voor ze vertrokken, hadden we ook nog een babbel met frontmannen Jorge & Guillaume. Hoe ze zich voorbereidden op de tour ontdek je hier