RHEA gaat op Europese tournee en BILL mag mee

En dit nemen ze mee...

Elice Spillebeen

De Belgische muziekscène is booming, en daar hebben we nog maar eens een mooi bewijs van: de Oost-Vlaamse band RHEA vertrekt namelijk volgende week voor het eerst op Europese tour. Reden te meer om een pint te pakken met de frontmannen Jorge en Guillaume.  

Met shows in Duitsland, Engeland, Nederland, België en Hongarije, gaat RHEA zo goed als alle contreien van Europa onveilig maken. Daarnaast blikten ze ook nog eens een nieuwe single in, in de splinternieuwe Daft Studios in Malmédy.

Voor jullie op tour vertrekken, brengen jullie eerst nog een nieuwe single uit. wat mogen we daarvan verwachten? 

Guillaume Lamont: “Ik denk dat hij nog iets strakker zal klinken dan onze voorgaande singles.”

Jorge Van Sande: “Op een bepaalde manier ook iets meer recht door zee, al is het nog altijd wel typisch RHEA.”

Guillaume: “Onze slogan voor het nieuwe materiaal was: “Het is alles of niets”. We wilden geen enkele compromis sluiten, het eindresltaat moest echt volledig aan onze eigen visie beantwoorden. Terug naar onze roots, zo en niet anders.” 

Jorge: “Meestal maken Guillaume en ik eerst samen demo’s die al zo goed als klaar zijn. Daarna is het de bedoeling dat de producer er met een frisse kijk naar luistert, en eventuele aanpassingen voorstelt. En daarna is het bekvechten tot we overeenkomen.”

The next big thing from Belgium 

Volgende week vertrekken jullie op tour doorheen Europa, naar welke locatie kijken jullie het meest uit? 

Guillaume: “Ik kijk vooral uit naar de show in Weert. We spelen daar in De Bosuil, echt een vette zaal. In Budapest spelen we ook in een dikke club, dat wordt sowieso zalig.”

Jorge: “Ik verlang vooral naar onze show in de Afsnis in Gent. We zullen dan namelijk al even op tour zijn en dat zal toch even thuiskomen zijn denk ik. Terug voor bekende koppen spelen, een puur Gentse show, daar kijk ik wel naar uit.”

Wat verwachten jullie van de optredens in het buitenland?

Jorge: “Ik ben vooral benieuwd naar hoe we in Engeland ontvangen zullen worden. We willen er allemaal al keilang spelen, maar weten dat het publiek er heel kritisch kan zijn. We staan er ook op podia waar voordien Arctic Monkeys, Royal Blood, Muse en allerhande grote namen stonden, dus de druk is wel hoog.” 

Guillaume: “Voor Engeland voelen we de grootste druk. We zijn daar op een affiche aangekondigd als The Next Big Thing from Belgium, dat geeft toch wel wat stress, maar we hebben hard gewerkt aan onze set, en die zit nu wel een stuk beter in elkaar. Dus we zien het volledig zitten!” 

"Het wordt survival of the fittest" 

Wat verwachten jullie van de tour op zich? 

Guillaume: “Het klinkt misschien heel cliché, maar ik denk dat we gewoon een mega goeie tijd zullen hebben. Mogelijks spelen we een paar shows waar we binnen een paar jaar eens goed om zullen lachen, of juist trots op zullen zijn dat we dat gedaan hebben.”

Jorge: “Ik denk dat we als band ook veel gaan groeien. Elke dag spelen vraagt veel van je als muzikant, maar het zorgt er ook voor dat je je als band vrijer beweegt op een podium en het bevordert de groepsdynamiek enorm. Als jonge band kunnen we die oefening zeker gebruiken. Daarnaast denk ik dat het ook gewoon een enorm inspiratievolle periode zal zijn.” 

Jullie zullen een maand samenleven op een kleine tourbus, hoe gaan jullie dat overleven zonder elkaar af te maken?

Jorge: (lacht) “Survival of the fittest.”

Guillaume: “Er is altijd wel één basisregel op tour en die is dat de zanger en de chauffeur altijd eerst mogen slapen, maar aangezien we nu voor het eerst een tourbus met bedden hebben, is die eigenlijk niet meer van toepassing. Een goede nachtrust is sowieso wel essentieel voor een positieve groepsdynamiek. Ik heb letterlijk al tournees meegemaakt waar er gevochten is om een bed. Mensen onderschatten vaak hoe lastig het is om een maand op elkaars hoofd te kijken. Wij hebben wel nog nooit gevochten, hoogstens eens hevig gediscussieerd.”

Jorge: “We kijken er wel mega hard naar uit en zolang Matthijs niet te veel drinkt, komt het wel goed!” 

Is er iemand binnen de band die automatisch de vaderrol op zich neemt in het geval het door een slaaptekort fout loopt?

Guillaume: “Ik denk dat ik dat mag zijn. Al valt het wel te zien. Als ik zelf een pint te veel op heb, dan neemt Jorge over.”

Jorge: “Het komt er wel op neer dat het ofwel Guillaume ofwel ik is. Als ik het niet ben dan is hij het omdat ik te kwaad ben om wat er is gebeurd en dan denk ik niet meer zo rationeel. Dan neemt Guillaume over. Daar komt het op neer.” 

"Wat ik ga missen? On the record zeg ik mijn vriendin, maar toch ook vooral mijn zetel"

Wat kan er sowieso niet ontbreken op de tourbus?

Guillaume: “Voor onze drummer Dajo is dat sowieso Fifa en zijn Playstation. Dus die nemen we mee voor hem. Voor Jorge en ik zijn dat onze gitaren en laptop zodat we songs kunnen blijven schrijven en opnemen. We willen niet stilliggen op tour.”

Jorge: “Een maand samenleven zou één van de meest vruchtbare periodes moeten zijn, dus dat willen we dan ook tenvolle benutten.”

Wat zal je het meeste missen aan het thuisfront?

Guillaume: “Nu moet ik oppassen met wat ik ga zeggen. On the record zeg ik mijn vriendin. Daarnaast ga ik iets heel banaals zeggen, maar thuis heb een zetel en die is letterlijk van mij. Ik speel daar gitaar in, kijk er tv in, die zetel is echt hemels en die zou ik wel eens beginnen missen.”

Jorge: “Ik ben geneigd om mijn bed te zeggen, maar om niet saai te klinken ga ik voor mijn monitoren. Een koptelefoon is nice, maar het is toch helemaal niet hetzelfde.” 

Guillaume: “En goed bier!”

Jorge: “Daarvan kunnen we wel voldoende voorraad inslaan. We passeren ook een paar keer in België dus dan kunnen we bijvullen. Dat moet wel lukken.” 

Als je zot mag dromen, wat zou de ultieme zaal zijn waar je nog wil spelen?

Guillaume: “Als we zot mogen dromen, dan zeg ik toch wel Wembley Stadium.”

Jorge: “Inderdaad, of The New York Hall.”

Guillaume: “Om het iets realistischer te zien, zou het ook al zot zijn als we onze eigen AB-show kunnen uitverkopen, of Vorst Nationaal, of het Sportpaleis (lacht).”

Wat brengt 2018 nog voor RHEA?

Jorge: “Redelijk wat, maar we mogen er nog niet te veel over zeggen. Het begint allemaal bij de nieuwe single en de tour. Het is alvast de bedoeling om een druk jaar te hebben.”

Altijd al willen weten hoe het eraan toegaat op tour? De mannen van RHEA nemen ons mee op hun Europees avontuur. Via wekelijkse fotoverslagen zullen ze ons behind the scenes meenemen op tour.