"Soms vergeten ze dat we nog naar school gaan"

Interview: Folie Douce

Kaatje Lucas

Studio Brussel: Folie Douce - Tell the man (De Nieuwe Lichting Showcase)

Folie Douce won de Nieuwe Lichting 2014 van Studio Brussel. Benthe Waegeman begeleidt met haar accordeon Emily Vernaillen. Hoe verloopt het voor het duo nu de overwinningsroes is neergedaald? 

Even naar het begin. Hoe is Folie Douce ontstaan?

Emily Vernaillen: "Benthe en ik zijn al heel lang vriendinnen. In mijn vrije tijd maakte ik eens een nummertje. Toen ik het Benthe liet horen, maakte ze er iets van op haar accordeon. Dat was het startschot voor Folie Douce." 

"Folie Douce speelt voornamelijk pop met een streepje folk. De muziek is speels en optimistisch, maar de teksten hebben een donkere kant. Ik kan om de één of andere reden geen positieve teksten schrijven, ook al denk ik altijd positief."

"Joni Mitchell met keelontsteking"

Hoe verliep de tocht tot aan de Nieuwe Lichting?

Emily: "We besloten om mee te doen aan de Kunstbende, een wedstrijd voor jongeren in verschillende kunstvormen. Daar wonnen we onze voorronde, maar in de finale konden we jammer genoeg geen podiumplaats bemachtigen. Het hielp wel om te groeien en daarop besloten we mee te doen aan andere wedstrijden. We waren geselecteerd voor de voorronde van Humo's Rock Rally, maar verder zijn we niet geraakt. Ze vonden mijn stem niet mooi. "Joni Mitchel met een keelontsteking", noemden ze me."

Zaten die even verkeerd. Hoe ziet het leven er nu uit na de overwinning? 

Emily: "Dankzij de Nieuwe Lichting hebben we veel meer kansen om te spelen. Zo komt mijn droom uit om op Pukkelpop te staan. We mogen ook op het verjaardagsfeest van Arno spelen en ik mocht al in de Ancienne Belgique het voorprogramma van Triggerfinger verzorgen."

"We worden nu vaak gecontacteerd door managers en bookers. De interviews en festivals zijn ook een grote verandering. Maar zo bekend zijn we niet geworden. We worden nog niet op straat herkend (lacht)."

"Mijn dromen komen steeds dichterbij"

Emily: "Ondanks de veranderingen gaat de combinatie met de middelbare school nog goed. Voor Benthe is het moeilijker te combineren, omdat ze in een zware richting zit. Het enige dat ze soms vergeten is dat we nog naar school gaan. Soms bellen ze me op tijdens de lessen of zeggen ze dat ik om vier uur ergens moet zijn. Terwijl er op dat moment nog school is."

Wat zou het allemaal nog mooier kunnen maken?

Emily: "Als ik even mag dromen, zou ik graag een cd uitbrengen. Dat mijn muziek echt in de winkel zou liggen. Ik droomde er ook altijd van om op de festivals Rock Werchter en Pukkelpop te spelen. Ik mag deze zomer op één van de podia van Pukkelpop optreden, dus mijn dromen komen steeds dichterbij."