Te weinig repetitieruimtes in Gent: Democrazy trekt aan de alarmbel

UNESCO muziekstad waar je niet kan repeteren?

Brecht Vissers

Muziekorganisatie Democrazy trekt in een open brief aan de alarmbel. Er zijn te weinig repetitiekoten in Gent. In september moest Music Alley - een organisatie die repetitiekoten uitbaat - de deuren sluiten en vanaf 2019 moeten de ruimtes die Democrazy uitbaat in de Leopoldskazerne ook weg.

Het is geen enkele muzikant onbekend: repetitieruimtes zijn een schaars goed. Ook in andere steden. Gent maakt zich sterk dat ze anders zijn. Het is een UNESCO City of Music en staat daarmee op het lijstje met pakweg Liverpool.

In de Leopoldskazerne in Gent moeten de ateliers van NUCLEO en de repetitieruimtes van Democrazy plaatsmaken voor een woonproject.

Zwaar probleem

“Bij de muzikanten is het een zwaar probleem. Ik heb ongelooflijk veel aanvragen gekregen op korte tijd. Ik moet dan altijd zeggen dat het nog kan, maar dan maar voor anderhalve maand.”, zegt Tomas Raeymaekers, beheerder van repetitieruimtes bij Democrazy VZW. De ruimtes die uitgebaat werden, waren vooral privé-initiatieven. Die zijn er nog, maar zitten vaak al vol.

“Die open brief is vooral gericht naar het toekomstige beleid”, zegt Raeymaekers. “Hopelijk vinden zij een oplossing op korte termijn. Dat kan gewoon een gebouw zijn waar lawaai mag gemaakt worden. Op lange termijn denk ik dat er gefaciliteerd moet worden. Iets met opbergruimtes waar het goed geïsoleerd is.”

Als je niet repeteert, komt er geen kat naar je optredens.

Toekomstmuziek

Tijs Vastesaeger - kabinetschef bij schepen van Cultuur Annelies Storms - benadrukt de subsidieregeling die stad Gent aanreikt om zélf repetitieruimtes te bouwen. Daarmee kan 80% van bouw- en isolatiemateriaal worden teruggekregen, maar alleen als je meerdere bands toelaat om in jouw ruimte te spelen. Zij hopen dat er nu meer initiatieven gebruik gaan maken van die subsidie.

“We willen zoveel mogelijk muzikanten aanmoedigen om met ons te komen babbelen”, zegt Vastesaeger. “Maar de druk blijft. Dat gaan we niet ontkennen. In onze stoutste dromen zouden we in de buurt van het vernieuwde Wintercircus een aantal nieuwe ruimtes moeten kunnen creëren.”

In de plannen voor het Wintercircus zit namelijk een “rockzaal” vervat, die 500 muziekliefhebbers moet kunnen herbergen. Nu is het dus hopen dat de eerste band die daar op podium staat heeft kunnen repeteren in een goed voorziene ruimte. De volgende coalitie en schepen van Cultuur hebben - gevormd of nog niet - nu al hun handen vol.